fbpx

Poznate bh. mame otkrile zlatne savjete roditeljstva

Roditeljstvo često definišu kao najljepšu, ali i jednu od najtežih životnih uloga.

Naime, ono sa sobom donosi brojne izazove koji su, najčešće, vezani za odgoj mališana, te su roditelji nerijetko u dilemi gdje djeci da postave granicu dozvoljenog. Često traže savjete onih koji u roditeljstvu imaju više iskustva, ali i savjete stručnjaka.

Ukoliko ste i vi među roditeljima koji vole da pročitaju savjete drugih kada je o roditeljstvu riječ, donosimo vam nekoliko. Naime, u prethodnoj godini su za naš portal govorile brojne poznate mame, a neke od njih smo pitali za zlatni savjet roditeljstva. Pogledajte šta su nam odgovorile.

Suzana Huseinbegović ima dvije kćerke, Asju i Ajnu.

Suzana: Nisam ljubitelj davanja netraženih savjeta, ali otkako sam počela da objavljujem svakodnevne aktivnosti koje obavljam s djecom, na dnevnoj bazi dobijem makar nekoliko upita kako pravilno usmjeriti dijete? Moj iskren savjet uvijek, otprilike, bude: „Poklonite vrijeme“. I zaista, to je daleko od fraze ili hashtaga na društvenim mrežama. Djeca jednostavno žele i vape za tim da im poklonimo vrijeme  u pravom smislu te riječi. Dakle ne samo da smo fizički s njima dok ih izvedemo u park ili igraonicu, već 100 posto da se uključimo u razgovor, igru ili bilo kakvu interakciju s njima, pa makar to bio sat ili dva dnevno, u zavisnosti od toga koliko nam druge obaveze dozvoljavaju. Razgovor o dobru nikad ne ostane jalov i nikad ne možemo pretjerati kad je priča s djetetom u pitanju. Oni su naše ogledalo, pa neka odraz u njemu bude lijep, pošten i pravedan.

Berina Stambol ima blizance Leona i Noaha.

Berina: Vi ste uzor svojoj djeci. Potrudite se biti najbolja verzija sebe.

Milica Blagojević Kokotović, također, ima dva sina, Filipa i Stefana.

Milica: Teško je dijeliti savjete i biti u pravu, jer svaki roditelj ima intuiciju i zna kakav i na koji način želi  izgraditi odnos s djecom. Nije lako skoro nikada, jer djeca su tvrdoglava i osjetljiva, te treba puno i vremena i strpljenja da im objasnite i dokažete kako treba, a da ne budete pritom napadni, te da vas shvate i prihvate, prije svega,  kao prijatelja. Ali osnova svega je beskrajna ljubav i  treba im u svakom djeliću sekunde dokazivati i pokazivati koliko ih volite.

Irma Čamdžić-Patković majka je troje mališana, kćerke Sare i sinova Emila i Irmana.

Irma: Zlatni savjet roditeljstva, po meni, je da konstantno razgovarate sa svojom djecom. Ponekad je prema djeci potrebno imati pristup kao da su odrasli, a kako bi shvatili ozbiljnost neke situacije. Pratite odrastanje vaše djece, te na vrijeme pokušajte uočiti njihove sklonosti i talente. Smatram da djecu treba od malih nogu usmjeriti. Ja već duže vrijeme pratim svoje mališane. Emil je veliki esteta i često sam bira odjevne komade, te me to navodi na mišljenje da će, vjerovatno, imati nekog smisla kada je o svijetu mode riječ. Uz to voli i fudbal, pa ćemo vidjeti. Sara je prava umjetnica, njoj samo daj da pleše, crta i pjeva. Definitivno je rođena za scenu. Izvrsna je glumica i često mi namjesti „prenkove“ na koje redovno nasjednem.

Ilda Humić ima dvoje djece,  kćerku Iman i sina Lukmana.

Ilda: Ne volim da mi se pametuje o roditeljstvu, samim tim ne bih ni ja drugima. Jedino što mogu zamoliti one koji nisu roditelji jeste: „Ne savjetujte roditelje kako da nahrane dijete, da ga presvuku i slično. To niti jedan roditelj ne voli“.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Jelena Šebez Inić: Autizam i brak iz našeg ugla

Naredna priča

Bh. manekenka očekuje prvo dijete

Najnovije iz RODITELJI

-->