fbpx

Zdravlje trudnica: Posljedice do kojih može dovesti unos prevelike količine kofeina

Novo istraživanje američkih naučnika pokazalo je da veće količine kofeina konzumirane tokom trudnoće mogu uticati na manje promjene u strukturi mozga djeteta i rezultirati problemima u njihovom ponašanju kasnije u životu, piše portal ScienceDaily.

Naučnici s Instituta Del Monte Medicinskog centra Sveučilišta u Rochesteru (URMC) analizirali su hiljade podataka utemeljenih na ranijim pregledima mozga djece u dobi od devet i deset godina te su otkrili manje promjene u strukturi mozga kod djece koja su bila izložena kofeinu ‘in utero’.

U tom najvećem dugoročnom istraživanju razvoja mozga djece naučnici su istraživali brojne faktore koji mogu uticati na njihov biološki i bihevioralni razvoj.

Prikupljene podatke i procjene 27 kritičnih promjena na mozgu, kao rezultata magnetske rezonance, povezali su s psihopatologijom i kognitivnim mjerama.

Manji problemi u ponašanju, poteškoće s koncentracijom i pažnjom te hiperaktivnost, simptomi su koje su istraživači primijetili kod djece obuhvaćene studijom, rekao je Zachary Christensen, liječnik i budući doktor medicinskih znanosti, kao i voditelj studije čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu Neuropharmacology.

– Radi se o svojevrsnim manjim posljedicama koje ne uzrokuju nikakve psihijatrijske poremećaje, no ipak utiču na minimalne, ali uočljive probleme u ponašanju koji bi nas trebali natjerati da razmotrimo dugoročne posljedice unosa kofeina u organizam tokom trudnoće – rekao je dr. John Foxe, direktor Instituta za neuroznanost Del Monte i voditelj Odjela za kognitivni razvoj mozga adolescenata na Sveučilištu u Rochesteru.

– Mislim da će ishod ove naše studije biti preporuka trudnicama da konzumiranje kofeina u trudnoći vjerojatno i nije tako dobra ideja – dodao je.

Analiziravši snimke mozga više od 9.000 djece u dobi od devet i deset godina znanstvenici su otkrili jasne promjene u načinu na koji su tragovi bijele tvari – moždane sastavnice koja svojim volumenom tvori otprilike polovinu mozga i služi kao komunikacijska mreža – organizirani u djece čije su majke izvijestile da su konzumirale kofein tijekom trudnoće.

– Važno je istaknuti da je ovo retrospektivna studija i da se naši podaci temelje na odgovorima majki koje su se sjećale koliko su kofeina unosile u organizam dok su bile trudne – rekao je Foxe.

I prethodne studije pokazale su da kofein može negativno utjecati na trudnoću. Također je poznato da fetus ne posjeduje enzim potreban za razgradnju kofeina kada on prolazi kroz placentu, a nova studija upućuje na to da bi kofein mogao ostaviti trajan utjecaj i na njegov neurorazvoj.

– Aktualne kliničke smjernice otprije upućuju na to da je važno ograničiti unos kofeina tijekom trudnoće, a to znači ne više od dviju normalnih šalica kave dnevno, što je oko 200 mg kofeina – rekao je Christensen.

– Dugoročno se nadamo da ćemo razviti bolje smjernice koje će biti korisne budućim majkama, a u međuvremenu im savjetujemo da se obrate svojem liječniku u slučaju bilo kakvih nejasnoća – zaključio je.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Za roditelje i učenike: Mobilna android aplikacija „EDUIS eDnevnik“.

Naredna priča

Severina napisala emotivnu poruk za sinov rođendan: Tvoju sliku ne smijem objaviti

Najnovije iz TRUDNOĆA

-->