fbpx

Zašto je važno da pjevušite bebama?

Znate li koliko je važno da pjevušite svojoj bebi, još dok je sasvim mala? Istraživanje Univerziteta u Norveškoj, pokazuje da pjevušenje pomaže prilikom uravnoteženog disanja, što je ujedno opušta i smiruje. Ono ujedno dokazuje da majčin glas djeluje veoma umirujuće na bebu, a to je ključ dobrog razvoja djeteta.  

– Bebe osjete majčinu prisutnost i veoma rano mogu prepoznati njen glas i razlikovati ga od ostalih. A ta povezanost je veoma važna zbog njihovog reagovanja na vanjske podražaje i početak govorenja. Zajedno sa ocem oni mogu postići harmoniju, tako što će jedno od njih pjevušiti tiše, kada primijete da je dijete na korak do sna – kaže glavna naučnica na Univerzitetu, Lucja Bijelenenik.

U suštini terapija muzikom počinje još u stomaku, jer beba reaguje na podražaje iz okoline i čuje ono što vi slušate. Prvi zvuk koji ste ikada čuli jesu otkucaji srca vaše majke, zato vam ona tokom ranog djetinjstva najviše toga može pružiti i oblikovati vas kao dijete, a kasnije i kao formiranu osobu.

Dobra terapija muzikom podrazumijeva nekoliko elemenata: jednostavnost, ujednačen ritam, periodično ponavljanje i poznate pjesme glasa jednog od roditelja. Bilo da se radi o pjevušenju ili laganom sviranju, ono može omogućiti stabilnost u otkucajima srca i disanju, regulisati spavanje i ubrzati proces uspavljivanja. Možete i pustiti neku listu, ali koja podrazumijeva lagane, tihe zvukove koji stimulišu otkucaje srca, kao što su šum okeana ili lagani povjetarac.

Međutim, još jedna od koristi odnosi se na vas, a ne samo na vaše dijete, jer pjevušenjem zapravo smanjujete i svoj nivo stresa. Majkama svaki dan traje nezamislivo dugo, jer osim obaveza koje imaju oko djeteta, imaju i one koje se odnose samo na njih i njihov lični život, poslovnu karijeru ili hobije. Zato je neophodno imati ventil, vrijeme u kojem se opuštaju, a ovo je upravo takvo.

Poticanjem partnera da pjeva sa vama razvijate dodatno vašu bliskost i produbljujete pozitivne efekte na vas i vaš život. Postoji razlika između vašeg pjevušenja i puštanja neke pjesme. Ona se krije u tome da osjetite gdje je potrebno pjevati tiše, umilnije i dati više emocija. Reprodukovana pjesma to ne može sama.

Bjeleninik ističe kako je potrebno pažljivo birati sadržaje koji će se puštati djeci, jer neprikladna stimulacija njihovih nervnih ćelija može da im našteti. A do toga dolazi ako puštate neprikladnu muziku.

Preporuke kažu da čuvate djecu blizu grudi kako bi osjetila vaš ritam, a ujedno i vi njihov te se na taj način uskladili i disali zajedno. Stvarajući harmoniju upotpunjenu pjesmama. Ako niste sigurni koja bi to najbolja pjesma bila, predlažemo onu koja vama kao bračnom paru znači.

To ne treba biti tradicionalna uspavanka, roditelji trebaju osjetiti emociju koju pokušavaju prenijeti, a ona je najčistija i najbolja onda kada dolazi iz srca, baš kao što je slučaj sa vašim pjesmama uz koje ste se prvi put poljubili, plesali na svadbi ili obilježili nešto za vas posebno.

(lolamagazin.com/kidsinfo.ba) 

 

Prethodna priča

Stručnjaci otkrili koja je to idealna razlika u godinama između djece

Naredna priča

Jevgenij Olegovič Komarovski: Savjeti jednog od najpriznatijih svjetskih pedijatara

Najnovije iz Ostalo

-->