fbpx

Stručnjaci odgovaraju: Trebaju li se trudnice vakcinisati protiv sezonske gripe

Dolaskom zime i sezonske gripe, u jeku pandemije korona virusa, zdravstveni stručnjaci savjetuju trudnice da se vakcinišu protiv gripe kako bi sačuvale svoje zdravlje i zdravlje beba koje nose, budući da gripa može biti čak i smrtonosna.

Zdravstveni stručnjaci su posebno zabrinuti ove sezone, jer kako kažu kombinacija sezonske gripe i korona virusa mogla bi preopteretiti zdravstveni sistem, piše BBC.

Iako se mnogi relativno brzo oporave od gripe, trudnoća može promijeniti način na koji ljudski organizam reaguje na viralnu infekciju, a u rijetkim slučajevima gripa može dovesti do pobačaja, mrtvorođene bebe ili smrti majke, upozoravaju.

Gripa tokom trudnoće može biti vrlo ozbiljna i za buduće majke i za njihove bebe, žene stavlja u veći rizik od komplikacija, a u nekim slučajevima može se razviti i u upala pluća. Zbog toga ohrabrujemo sve trudnice da se vakcinišu što je prije moguće kako bi se zaštitile od svih virusa gripe koji kruže ove zime – kaže Gill Walton, izvršna direktorica Kraljevskog fakulteta za primalje (RCM).

I Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Velike Britanije su izrazili zabrinutost oko duple opasnosti koju ove zime predstavljaju gripa i korona virus zajedno.

Istraživanja su pokazala kako obolijevanje od obje bolesti istovremeno može biti vrlo ozbiljno i smrtonosno.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Najljepši praznični poklon: Porodica poznatog glumca bogatija za još jednog člana

Naredna priča

Moda za trudnice: Lejla Malkić Alagić kao inspiracija

Najnovije iz TRUDNOĆA

-->