Food bloger Harry Cooper objavio je recept za, mnogima omiljene, bavarske perece.
– Mnogo ih je jednostavnije pripremiti nego što djeluje. Sigurno je da ne ostavljaju nikoga ravnodušnim – napisao je Harry.
Potrebni sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mlijeka
- 9 g suhog kvasca/germe (jedno pakovanje)
- 50 g putera
- 1 l vode
- 3 velike kašike sode
Priprema:
-
U mlako mlijeko dodati kvasac, izmješati i ostaviti 5-10 min da se kvasac aktivira.
-
U brašno dodati mlijeko i kvasac
-
Umijesiti tvrdo glatko tijesto
-
Folijom prekriti posudu sa tijestom i ostaviti 1h na toplom.
-
Izrezati tijesto na 8 jednakih dijelova
-
Svaki dio tijesta izvaljati na otprilike 40 cm dužine
-
Napraviti sa tijestom slovo “U” i krajeve prebaciti jedan preko drugog
-
Krajeve tijesta saviti prema dole i spojiti sa tijestom
-
U duboki lonac staviti 1l vode da proključa
-
Skloniti sa zagrijane površine i dodati 3 kašike sode
-
Vratiti na zagrijanu površinu i ubaciti perece (jedan po jedan)
-
Kuhati perece po 30 sekundi
-
Izvaditi perece i staviti na kalup obložen papirom za pečenje i posoliti
-
Peći perece u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni, 20- 25 min
(Kidsinfo.ba)