fbpx

Kako ubijediti djecu da nose maske?

Nagovoriti djecu da nose zaštitne maske za lice može biti izazov za roditelje u 2020. godini.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)  preporučuju da sva djeca starija od dvije godine nose maske za lice kako bi se smanjilo širenje korona virusa.

Ljekari, psiholozi i roditelji otkrili su neke od najboljih strategija kako da mališane nagovorite da nose maske.

Svako dijete je drugačije, što znači da roditelji treba da odvoje vrijeme da razmisle o tome kako njihovo dijete može da se nosi s novom obavezom nošenja maski za lice, piše CNN. 

Roditelji bi sebi trebali da postave niz pitanja prije nego što pokušaju da smisle strategiju kako da nagovore djecu da nose maske. Trebalo bi da se zapitaju: Šta je važno za moje dijete? Kako da moje dijete razumije informacije? Do koje mjere će maska moje dijete učiniti anksioznim –  rekla je dr. Jennifer Sciolla, pedijatar.

Mala djeca se mogu uplašiti kada vide ostale ljude sa maskama, jer nemaju sposobnost prepoznavanja lica.

Roditelji i staratelji ne mogu jednostavno da očekuju ​​da mališani shvate zašto treba da nose maske za lice, mame i tate moraju to da im objasne riječima i pojmovima koje djeca mogu da razumiju.

Djeci predškolskog uzrasta virus možete objasniti kao negativnu pojavu i da ljudi moraju da učine sve da bi zaštitili pluća i tijelo od njega. Roditelji  bi trebalo djeci da objasne da nošenje maski za lice nije samo zbog njih već i zbog drugih preporučila je Liza Suarez, docent kliničke psihijatrije na Univerzitetu u Ilinoju.

Korisno je reći stvari poput: “Maske za lice smanjuju šansu da zarazimo druge” i “Ako svi nosimo maske, zaštitit ćemo se međusobno”, rekla je Suarez.

Maki Katsuki, majka troje djece, složila se sa ovim savjetom. “Svi su naučeni da nose masku kada su bolesni, ključno je da djeci objasnite da ne želite da virus prenose drugima”, rekla je .

Drugi način da djecu nagovorite da nose maske jeste da im dozvolite da sami odaberu masku za sebe. Djeca vole maske u bojama, sa cvjetnim uzorkom, s dinosaurusima, tufnama i tako dalje.

Osim toga možete ih i naučiti kako da sami naprave masku za sebe.

“Morate istrajati u svojim ciljevima i nošenje maski pretvorite u igru”, preporučuje dječiji psiholog Gail Robertson. Možete da napravite maske i za omiljene lutke vaše djece kako bi one postale dio njihovog okruženja.

(N1, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Korisni savjeti kako da perete bebinu odjeću

Naredna priča

Zerina Suyabatmaz objavila novi video: Putovanje tokom pandemije, moje iskustvo

Najnovije iz RODITELJI

-->