fbpx

Zdravo i sjajno: Kako njegovati krzno kućnih ljubimaca

Pas, mačka, zec…: Na šta treba obratiti pažnju kod njege kućnih ljubimaca? Evo nekoliko savjeta za lijepo i sjajno krzno.

Malo je reći da volimo svoje kućne ljubimca. Zato se želimo osigurati da su naši mali prijatelji dobro. Važan pokazatelj njihovog zdravlja je njihovo krzno. Ako je ono snažno i sjajno, to nam govori da su zdravi i da se osjećaju dobro. Stoga je posebno važno brinuti se za krzno naših ljubimaca – kako iznutra tako i izvana. Donosimo nekoliko dragocjenih savjeta kada je u pitanju njega kućnih ljubimaca.

Njegovana dlaka kod pasa

 Pravilna njega pasa od iznimne je važnosti i istu je potrebno prilagoditi individualnim potrebama vašeg ljubimca. Jer se krzno i dlaka kod pasa može razlikovati. Na primjer, krzno nekih vrsta psa sastoji se samo od gornjeg sloja, dok druge vrste mogu imati i podsloj odnosno njihovo krzno može biti dvoslojno.

Stoga bi njega dlake vašeg psa trebala postati svakodnevni ritual: Istu je potrebno četkati minimalno jednom dnevno. Preporučuje se da to uvijek bude u isto doba dana i na istom mjestu. Mnogi psi vole da ih se četka dok oni leže, a lako se daju uvjeriti da je isto neophodno ako ih nagradite malim poslasticama.

Ovaj ritual je dobra prilika da istražite da li se u krznu vašeg ljubimca kriju krpelji ili buhe. Kao preventivnu mjeru, ovdje možete koristiti sprej protiv buha ili zaštitnu ogrlicu. Na taj način više ništa ne stoji na putu za uživanje na otvorenom.

Okupati psa potrebno je samo u iznimnim slučajevima, na primjer, nakon valjanja u blatu ili u slučaju kožne bolesti, za koju je veterinar preporučio liječenje posebnim šamponom. Općenito se suzdržavajte od kupanja psa, kako ne biste oštetili njegov prirodni zaštitni sloj kože.

Da li se dlaka vašeg psa sija ili ne, može biti odraz kvaliteta ishrane. Optimalna ishrana varira od psa do psa, zbog čega je istu neophodno prilagođavati potrebama vašeg psa. Prirodni dodaci ishrani također mogu imati pozitivan učinak na sjaj krzna. Na primjer, u hranu možete dodati visokovrijedna ulja sa nezasićenim masnim kiselinama poput ribljeg, konopljinog ili ulja lana.

Sjajno krzno kod mačaka

Mekane mačke većinu njege odradit će same – iz tog razloga i troše nekoliko sati dnevno na svoje čišćenje. Ipak, njima je potrebna mala pomoć. Općenito ih ne morate kupati ili prati – to posebno vrijedi za mačke koje imaju dugu dlaku – ali se preporučuje svakodnevno četkanje krzna i otklanjanje dlaka koje su opale.

Kako biste osigurali da se vaša mačka ugodno osjeća tokom četkanja, uvijek započnite sa šapama i nogama, potom pređite na bokove i leđa, a zatim trljajte trbuh. Ali oprezno: Nikada nemojte četkati rep. Ukoliko tom tretmanu dodate i maženje, vaša mačka će se dodatno opustiti.

Svakodnevno čišćenje je također važan ritual kod mačaka koje su slobodni šetači, kako bi se riješile čičaka i listića nakon izleta u prirodi. Iskoristite priliku i pregledajte šape i krzno na prisutnost krpelja i po potrebi ih uklonite posebnim pincetama. Kao preventivna mjera preporučuju se zaštitne ogrlice ili sprejevi protiv buha.

Jednako kao i kod pasa, ispravna ishrana također igra važnu ulogu kada je u pitanju kvalitet dlake vaše mačke, a za zaštitu krzna i kože posebno su važni dodaci ishrani poput vitamina, bakra i cinka u odgovarajućoj mjeri.

Njegovano krzno kod glodara

A kako funkcioniše njega krzna kod zečeva, zamoraca ili hrčaka? Male glodare neophodno je četkati samo ako je njihova dlaka duga. Prikladne dodatke za četkanje možete pronaći u svakoj trgovini za kućne ljubimce. Glodari se ne moraju kupati, jer se oni samostalno brinu za svoje krzno. Ako svoje kućne ljubimce tokom dana držite u otvorenom prostoru, neophodno je da na kraju dana kontrolišete prisutnost krpelja ili eventualnih, manjih ozljeda.

I ovdje je potrebno naglasiti važnost pravilne ishrane, kako bi krzno vašeg glodara bilo lijepo i njegovano. Mali glodari vole svježe zelje i povrće, kao i dnevnu porciju sijena. Također je važno da se glodarima kroz hranu osigura dovoljno minerala i soli.

Uklonite životinjsku dlaku jednostavnim trikovima

Maženje s kućnim ljubimcima nakon njege zasigurno je jedna od omiljenih aktivnosti među svim vlasnicima istih – ali uklanjanje njihove dlake s namještaja i presvlaka definitivno nije. Stoga vam otkrivamo nekoliko jednostavnih savjeta pored usisivača i valjka za veš, koje možete koristiti za brzo uklanjanje životinjske dlake, kako biste na kraju dana imali više vremena za maženje.

Savjet 1: Gumene rukavice

Uz gumene rukavice lako možete ukloniti životinjsku dlaku s tepiha i tekstila. Stavite gumene rukavice, pokvasite ih, a zatim kružnim pokretima očistite tepih. Na taj način jednostavno ćete sakupiti dlaku vašeg ljubimca.

Savjet 2: Najlonske čarape

Kako su najlonske čarape izrađene od finog materijala, optimalno su rješenje za uklanjanje dlaka ljubimca. Postupak je jednostavan: Provucite najlonsku čarapu preko ruke i pređite preko namještaja i tekstila. Gotovo!

Savjet 3: Pomagalo za pranje prozora

Još jedan koristan pomoćnik za uklanjanje dlaka kućnih ljubimaca je perač za prozore. Pomoću njega možete očistiti presvučeni namještaj i tekstil.

Savjet 4: Sušilica za već

Za brzo uklanjanje životinjskih dlaka s odjeće, istu stavite suhu u sušilicu za veš na četiri do pet minuta. Zahvaljujući cirkulaciji zraka, dlaka se uklanja sa odjeće i sakuplja u filter. Važno je da obratite pažnju na uputu za njegu pojedinih komada odjeće. Mala tajna: Osjetljive predmete na isti način možete očistiti hladnim zrakom.

Savjet 5: Posebna njega za presvlake i presvučeni namještaj

Za presvučeni namještaj i tekstil potrebna je dodatna njega kada su u pitanju domaćinstva s kućnim ljubimcima. Ovdje postoje posebni proizvodi za njihovu njegu, koju možete pronaći u vašim dm prodavnicama.

(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Učenici u klupama od 1. septembra: U RS predložena kombinovana nastava

Naredna priča

dm drogerie markt BiH: Oslobodite svoje ljubimce krpelja i buha

Najnovije iz VIJESTI

-->