fbpx

dm drogerie markt BiH: Oslobodite svoje ljubimce krpelja i buha

Od ogrlica do ulja: Ova zaštitna sredstva pomažu protiv dosadnih parazita.

Vaš se pas stalno grize po krznu? Mačka se neprestano češka? Onda vjerovatno pate od buha, krpelja, uši ili drugih parazita koji su se udomaćili u njihovom krznu. Koja zaštita djeluje preventivno protiv krpelja, što tjera buhe i još korisnih savjeta kako da se riješite dosadnih nametnika pročitajte u nastavku.

Prirodna sredstva protiv krpelja i buha

Našim ljubimcima uvijek želimo dati ono najbolje. Bilo da se radi o hrani, mjestu spavanja ili zaštiti od buha: Što su manje naše mačke i psi izloženi umjetnim sastojcima to su sretniji i njihovi vlasnici. Zbog toga prirodna i eterična ulja postaju sve popularnija u borbi protiv štetočina.

Bilo da se radi o čajevcu, ružmarinu, limunu ili eukaliptusu: Mnoga eterična ulja raspršuju miris kojeg velika većina štetočina ne može podnijeti. Oprez: Za mačke određena ulja predstavljaju zdravstveni rizik, jer određene biljne tvari ne mogu preraditi.

Kako bi napravili laganu zaštitu od buha za pse, izmiješajte dvije kapljice ulja u pola litre vode te pošpricajte s tim vašeg ljubimca više puta dnevno. Pošto i psi mogu imati alergijske reakcije, testirajte zaštitnu mješavinu prvo na manjem dijelu kože vašeg ljubimca.

Horor za krpelje: Kokosovo i ulje crnog kima

Kokosovo ulje u sebi sadrži laurinsku kiselinu čiji miris buhe i krpelji ne podnose: Ipak ako su se već nastanili u krznu našeg ljubimca, u kontaktu s istom otpadnu ili uginu. Kada se nove štetočine nađu na krznu koje sadrži miris kokosovog ulja, smatraju svog potencijalnog novog domaćina odbijajućim. Ipak, zaštitu naših voljenih četveronožaca s kokosovim ulje treba još preispitati, jer djeluje samo ako se više puta sedmično utrlja u krzno. To pak može dovesti do lijepljenja krzna što u toplijim dijelovima godine rezultira krznom koje zadržava vrućinu i može smetati našim ljubimcima.

Ljekovita svojstva ulja crnog kima su u prirodnoj medicini odavno poznata. Pripisuje mu se da pomaže protiv reume, alergija ili neurodermatitisa. Nedavno je slučajno otkriveno da ulje crnog kima ima i odličan učinak u borbi protiv krpelja. Najbolje iskušajte sami: Jednostavno osam do deset kapljica ulja pomiješajte u pseću hranu ili vodu. I ovdje vrijedi – ulje crnog kima nije pogodno za mačke.

Klasik u zaštiti od krpelja i kućna sredstva protiv buha

Kao vlasnik mačke nećete pogriješiti s izborom zaštitnih ovratnika ili Spot-on ampula pošto ih mačke dobro podnose za razliku od eteričnih ulja. Ovratnici su također dostupni u varijanti sa samo prirodnim sastojcima. Od koristi su isto tako vodootporni ovratnici, jer je na taj način zaštita od buha i krpelja produžena.

Ako se unatoč svim preventivnim mjerama jedan od napornih nametnika uspio probiti i zagristi vašeg ljubimca, uvijek bi pri ruci trebala biti pinceta ili specijalna kliješta za krpelje. Važno: Ne uklanjajte krpelje kružnim pokretima, već polako i ravno ga izvucite.

Savjet: Jedno od provjerenih i jednostavnih rješenja koje imate uvijek kod kuće je sprej s deterdžentom. Za pripravak istog dovoljno je u raspršivač uliti malo blagog deterdženta s vodom, te na kraju pošpricati svog ljubimca s istim – i gotova je zaštita od buha!

(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Zdravo i sjajno: Kako njegovati krzno kućnih ljubimaca

Naredna priča

Mladi ne odustaju: Selekcija 8. Juventafesta

Najnovije iz VIJESTI

-->