fbpx

Mladi ne odustaju: Selekcija 8. Juventafesta

Snagom mladosti i izvanrednog talenta 8. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva – Juventafest, koji će biti održan od 9. do 13. septembra u Sarajevu, suprotstavit će se utjecaju pandemije COVID-19, ne samo na kulturu nego na sve nas jednako

Suočeni smo s jednom od najvećih kriza današnjice, koja je ugrozila zdravlje svih ljudi i donijela izazove kao što su socijalna distanca, izolacija, društvene nepravde, moć privilegiranih, ekonomska kriza… Nažalost, predstave ovogodišnje selekcije podsjećaju nas da sa svim tim problemima živimo već veoma dugo.
Zapravo, iz godine u godinu na Juventafest pristižu prijave kvalitetnih predstava u kojima mladi iznova i iznova, vrlo precizno i jasno, imenuju sve probleme današnjeg društva, a tako je i ove godine.

Mladi hrabro nastavljaju potragu za svjetlom i ljubavi. Postavljaju pitanje koja je uloga ljubavi u društvu iskrivljenih vrijednosti, gdje dominiraju predrasude i stereotipi. Jesmo li zaboravili na onu pravu ljubav koja je smisao svega.

Uprkos pandemiji i krizi koja nas je sve zadesila, organizatori ističu da je na njihovu adresu pristigao iznenađujući broj odličnih predstava iz Rusije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, te je bio iznimno težak zadatak donijeti odluku o selekciji 8. Juventafesta.

Kao i do sada, ovogodišnju selekciju čine predstave koje odlikuju raznolike pozorišne estetike, kritičko promišljanje o važnim društvenim temama i snažan angažman te kvalitetan dramsko-pedagoški rad s mladima.

Predstave koje čine ovogodišnju selekciju su:

„Mrtvo more za početnike“, režija: Dušan Blagojević i članovi Teatra, Teatar „Gimnazijalac‟, Lebane, Srbija
„U potrazi za Hamletom u Mrduši Donjoj“,režija: Oriana Kunčić, Dramski studio „Ivana Jelić‟ HNK u Šibeniku, Šibenik, Hrvatska
„Ljubavno doba“,režija: Marija Backović, Kraljevsko pozorište „Zetski dom‟, Cetinje, Crna Gora
„Životinjska farma“, režija: Mirza Bajramović, Dramski studio, JU „Kulturno-sportski centar‟ Kakanj, Kakanj, Bosna i Hercegovina
„Hoću napolje“, režija: Uroš Mladenović, Omladinska pozorišna scena Paraćin, Paraćin, Srbija

Više nego ikada je važno da budemo odgovorni prema sebi i svojoj zajednici, kako bismo za sve nas, ali i naraštaje koji tek dolaze osigurali zdravu i bolju budućnost. Mladi i ove godine imaju mnogo toga reći o toj budućnosti, a naša dužnost je da ih čujemo.

Osmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest bit će održan u Sarajevu od 9. do 13. septembra. Do tada, budimo odgovorni, čuvajmo sebe i druge!

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

dm drogerie markt BiH: Oslobodite svoje ljubimce krpelja i buha

Naredna priča

Savjeti: Prirodnim sredstvima do čistog doma

Najnovije iz VIJESTI

-->