fbpx

Renata Krstanović, stručnjakinja XY roditeljskog savjetnika za Kidsinfo: Kako spriječiti ljubomoru među djecom

XY Roditeljski savjetnik na svojoj Facebook stranici svake sedmice  objavljuje savjete Renate Krstanović, geštalt psihoterapeutkinje i dipl. psihologinje koja piše o aktuelnim temama. U današnjem tekstu Renata govori o dječjoj ljubomori.

U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da se stručnjacima iz XY Roditeljskog savjetnika, koji je dio online platforme Asocijacije XY, možete obratiti za besplatnu psihološku pomoć putem njihove Facebook stranice koja je dostupna na ovom linku. 

Iako na različite načine pripremamo dijete na dolazak brata ili sestre većina nas se susretne s nekim oblikom nepoželjne reakcije ili ponašanja. Uprkos našim nastojanjima, djeca često nisu spremna na „dijeljenje“ ljubavi te reaguju jakom ljubomorom, pogotovo ako imaju dojam da, u odnosu na njih,  mlađe dijete dobiva veću pažnju. Tada, iz osjećaja zbunjenosti i ljutnje, počinju se boriti da  pažnju ponovo usmjere samo na sebe. Ako to posmaramo kroz činjenicu da su jedno određeno vrijeme  imali svo naše vrijeme i maksimum pažnje, shvatit ćemo da se sada susreću s novom situacijom koja za njih predstavlja gubitak,  što pokazuju kroz ljubomoru. Sve ono što im je pripadalo sada moraju dijeliti; ljubav, pažnju, vrijeme igračke i sl.

Također, mlađa djeca mogu  biti ljubomorna na stariju. Oduševljenje koje pokazujemo na određena dostignuća starije djece, može biti interpretirano kao da su ona bolja u svemu. Tada mlađe dijete pokušava biti kao starije dijete, a kada u tome ne uspijeva postane frustrirano i nerijetko zaključi da je nesposobno ili nedovoljno dobro da bi zaslužilo ljubav.

Djeca ljubomoru pokazuju plakanjem vikanjem, brojnim zahtjevima, odbijanjem hrane, aktivnosti, ali i netrpeljivošću.

Kako postupiti kada prepoznamo ova ponašanja?

Bitno je imati na umu da naš cilj nije promjena ponašanja već razumijevanje i uvažavanje djetetovih  emocija. Kada ih prepoznamo, razumijemo i  iskomuniciramo utičemo na samo emocionalno stanje koje za rezultat ima promjenu ponašanja.

Ljubomora je impuls, jači od djeteta, naših objašnjenja i uvjerenja (npr. uvjerenje da starije dijete treba prihvatiti sve i poslušati ako mu  dovoljno dobro objasnimo). Ako posegnemo za  kaznom, da bi sankcionisali određeno ponašanje,  situaciju ćemo samo dodatno pogoršati.

Dijete možemo umiriti tako što ćemo određeni dio dana posvetiti samo njemu kroz određene aktivnosti. Održavajmo one dosadašnje, uobičajene (gledanje filma, šetanje, čitanje pred spavanje). Emocije kroz koje pokazuje netrpeljivost trebamo prihvatiti  i dozvoliti, te mu pokazati da ga volimo bez obzira na taj osjećaj, bez ljutnje. Uključimo ih u brigu oko mlađeg djeteta da bi se osjećali korisno i polako razvijali osjećaj povezanosti.

Kada je u pitanju ljubomora mlađeg djeteta na starije moramo izbjeći njihovo međusobno poređenje. Djeca su različita i imaju različite karaktere i interese. Pokušavajući biti kao stariji brat ili sestra, oni će naučiti određene stvari ali ako žele biti „kao oni“ da bi zadivili naša očekivanja neće ostvariti sopstvene potencijale. Rečenice poput: “Ona ima sve petice zašto ti nemaš?“ ili „Budi kao stariji brat“ moramo izbjegavati. Ohrabrimo  njihovu jedinstvenost i individualnost.

Za sva dodatna pitanja obratite se psihološkom savjetovalištu XY Roditeljskog savjetnika. Usluge savjetovališta su besplatne, a možete ih kontaktirati putem e-mail adrese, privatnom porukom na stranici ili pozivom na  broj telefona.

(XY Roditeljski savjetnik, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Video: Dječji rođendan po mjeri Elle Dvornik

Naredna priča

Poznata glumica potvrdila da je trudna i otkrila pol bebe

Najnovije iz VIJESTI

-->