fbpx

Učenici u klupama od 1. septembra: U RS predložena kombinovana nastava

U osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj nastava u novoj školskoj godini počeće 1. septembra po modelu koji će Vlada Srpske usvojiti sredinom avgusta u skladu sa epidemiološkom situacijom i mjerama koje će propisati Institut za javno zdravstvo s ciljem zaštite zdravlja djece.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da su predstavnici Odbora za reformu predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja na današnjem sastanku u Banjaluci, kao jedan od modela, predložili kombinovanu nastavu, koja bi se dijelom provodila u školskim klupama, a dijelom onlajn.

– Kvalitetno obrazovanje ne može biti isključivo onlajn niti da djeca uopšte ne idu u školu. Veoma je važan kontakt učitelja i nastavnika sa djecom prilikom sticanja određenih znanja, utvrđivanja gradiva i rješavanja određenih problema – rekla je Trivićeva novinarima nakon sastanka.

Ona je navela da će resorno ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, te Institutom za javno zdravstvo Srpske raditi na tome da pripremi sve uslove da djeca idu u školu.

– Poštovaćemo sve propisane mjere, jer ukoliko se možda pokaže da je u nekom mjesecu epidemiološka situacija drugačija, reagovaćemo fleksibilno da zaštitimo djecu – pojasnila je Trivićeva.

Ona je navela da je na sastanku usvojen izvještaj o radu Odbora za reformu predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja za period od 1.aprila do 30. juna ove godine, koji će biti predložen Vladi Republike Srpske na usvajanje iduće sedmice.

Prema njenim riječima, Odbor je ispoštovao sve ono što je i definisano Akcionim planom razvoja i reforme obrazovanja Republike Srpske, a u okviru kojeg su izmjenjeni zakoni koji se odnose na predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

– Radili smo konstantno na izradama i inovacijama nastavnih planova za osnovne i srednje škole, standardizacijama zanimanja, upisnim politikama u skladu sa potrebama tržišta rada, te na pripremama i organizaciji nastave za novu školsku godinu –  istakla je Trivićeva.

Član Odbora za reformu predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u Republici Srpskoj Drago Branković rekao je da se obrazovni sistem Srpske nalazi pred izazovima i da se traga za rješenjima kako započeti novu školsku godinu.

– Nama je potreban živi kontakt nastavnika sa učenikom u školi. Odbor je stava da se mora pronaći određeni kombinovani model nastave – istakao je Branković.

Govoreći o reformskim procesima osnovnog obrazovanja u Srpskoj, Branković je rekao da bi do kraja godine trebalo donijeti novi nastavni plan i program, čija je osnovna intencija da učenici, koliko god je moguće, budu manje opterećeni, zatim uvođenje nekih novih predmeta i korekcija postojećeg plana.

– Važno je usmjeravati učenike osnovnog obrazovanja putem posebne izborne nastave kako bi već u devetom razredu mogli da biraju bar jedan nastavni predmet koji im više odgovara, a na osnovu kojeg će kasnije lakše birati srednju školu i faklutet – , zaključio je Branković.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da će sve ono što je Odbor uradio biti primjenjivo od naredne školske godine u osnovnom i srednjem obrazovanju u Srpskoj.

– Nadam se da će se nastava izvoditi u školskim klupama. Mislimo da je važan živi kontakt učenika i nastavnika, te da učenici kontaktiraju sa vršnjacima, a naš prvi cilj je zaštita zdravlja djece –  zaključio je Damjanović.

 (nezavisne.com, Kidsinfo.ba) 
 
Prethodna priča

Preporuka: Bh. destinacije po mjeri Mirana Stambola

Naredna priča

Zdravo i sjajno: Kako njegovati krzno kućnih ljubimaca

Najnovije iz VIJESTI

-->