fbpx

Planirate porodični odlazak na planinu? Sve što je potrebno u kutiji prve pomoći

Spremite stvari i uputite se u avanturu. Uz bogatu zalihu hrane, jaknu za kišu i fotoaparat idealno idu flasteri, sprej za rane i zavoji. Bilo da se radi o kraćoj šetnji ili avanturističkom planinarenju, pojedine stvari ne smiju nedostajati u kutiji prve pomoći, posebno ukoliko s vama idu i djeca.

Neophodno u kutiji prve pomoći

Najčešće je potreban samo jedan trenutak neopreznosti, na primjer dok je pogled odlutao na zeca u prolazu, da bi se dogodilo ono neočekivano: Uganuti gležanj ili povrijeđeni lakat koje je potrebno liječiti. Dok je za kraće izlete potrebna samo osnovna oprema, za duže staze potrebno je mnogo više stvari. Što više dodataka u vašoj kutiji prve pomoći, to bolje.  

Vodootporni flasteri u različitim veličinama i zavoji neophodni su dio svake kutije prve pomoći. Kod tura koje traju nekoliko dana korisno je spakovati i dodatne zavoje, sprej za dezinfekciju rana, spasilački prekrivač i trouglasti šal.

Još korisnih saputnika…

Koliko god je lijepo korak po korak približavati se vrhu planine, teško postaje sa žuljevima na nogama. Flasteri protiv žuljeva pružaju brzo olakšanje, a mogu naći svoje mjesto i u najmanjoj torbici. Vlažne maramice su praktične kako bi se uklonile nečistoće (ili ostatak ručka) s lica i kože. Ipak, za otvorene rane vlažne maramice nisu pogodne.

Kako se otvorena rana ne bi zaprljala, od pomoći su pamučne rukavice. A kao takve savršene su i da tokom šetnje pokupite usputni otpad.

Za brzi povratak energije između obroka pogodan je grožđani šećer ili energetske pločice. Na taj način održava se koncentracija. A uz dobru koncentraciju, kutije prve pomoći mogu ostati u torbama.

(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Sutra počinje teatarski festival Ljetne večeri Studio Teatra

Naredna priča

Preporuka: Bh. destinacije po mjeri Mirana Stambola

Najnovije iz PUTOVANJA

-->