fbpx

Odgoj ‘snježne ralice’: Kakav je to odgoj i kako utječe na djecu?

Čini se da se stilovi roditeljstva uvijek razvijaju i prilagođavaju vremenima u kojima se nalazimo. No, ‘snježna ralica’ stil je roditeljstva i odgoja djece koji je zaživio u posljednjih nekoliko godina.

Što je to ‘ralica’ roditeljstvo?

U osnovi, to je vrsta odgoja kada roditelji izbace sve prepreke koje stoje na putu djetetu prema jasnoj budućnosti.

– To je osjećaj roditelja da je njihov posao osigurati da im djeca ne dožive nikakve prepreke i nikakvu nesreću ili negativne emocije – kaže licencirana psihologinja Nicole Beurkens. Roditelji uklanjaju bilo kakvo negativno iskustvo kod djece jer im je teško vidjeti kako njihovo dijete doživljava negativne emocije.

– To je prirodan instinkt, roditelji žele pomoći i tako pokušavaju popraviti stvari za svoju djecu barem u prvih nekoliko godina njihova života. Boli ih gledati kako se bore, pa su skloni preuzimanju stvari u svoje – kaže doktorica  Sarah Cohen porodična, dječja i adolescentska psihijatrica.

– Također, puno je lakše jednostavno učiniti stvari umjesto djece jer tako roditelji izbjegnu uznemirenost – tvrdi. Treba napomenuti da takav odgoj nije puno drugačiji od helikopter odgoja (kada roditelj stalno lebdi oko svog djeteta, nadgledajući sve njegove svakodnevne aktivnosti) i u stvari, mnogi se stručnjaci slažu da je to samo još jedna od verzija. Međutim, ralica odgoj više je povezano s imućnim obiteljima gdje roditelji imaju vremena za rješavanje bilo kakvih problema s kojima se dijete suočava.

Koji su znakovi takvog roditeljstva?

Nije uvijek lako prepoznati jeste li se uvukli u ovakvo ponašanje. Možete tu i tamo pokazati karakteristike ovakvog roditelja, što ne znači odmah da na taj način odgajate dijete.

– Takvo ponašanje najčešće se može vidjeti u školi: ‘Idem razgovarati s ravnateljem da vidim zašto je dobio takvu ocjenu’ – tvrdi Beurkens. Isto tako znak može biti i kada roditelj volontira u školi, pa može uskočiti djetetu u bilo kojem trenutku pod krinkom pomaganja učitelju, a prava motivacija je zapravo da žele biti tu da riješe probleme. To se također manifestira i u odnosima s prijateljima, vršnjacima djeteta, kada se roditelji previše uključuju u njihove odnose.

Kakav je učinak na djecu?

Djeca se moraju suočiti s izazovima u vlastitom životu kako bi postali odgovorna i dobro prilagođena odrasla osoba. Roditeljstvo ralice u osnovi ograničava ove slučajeve rasta i potencijalno zaustavlja njihovu zrelost i sposobnost rješavanja poteškoća.

– Mnogo je posljedica. Oni ne razmišljaju o tome kako riješiti vlastite probleme, toleriraju negativne osjećaje i ne razvijaju otpornost koja je potrebna u životu – kaže Beurkens. I na kraju, oni ne rastu kako bi postali sposobni i kompetentni.

Učinak na djecu može se manifestirati na mnoštvo načina, neki od njih su:

  • Tjeskoba kod izvršavanja obveza
  • Pritisak kod postizanja ciljeva
  • Osjećaj krivice
  • Osobno shvaćanje neuspjeha
  • Lako su isfrustrirana ili ljuta
  • Imaju smanjene vještine rješavanja problema

Kako roditelji mogu to ispraviti?

Pustite djecu da nekada ne uspiju. Tako roditelj svojem djetetu daje uvid u posljedice, što će se dogoditi ako se ne trude dovoljno, ako ne uče, preskaču trening, posvađaju se s prijateljem ili jednostavno pogriješe. 

– Jedan od najvažnijih načina na koji djeca postaju odgovorne odrasle osobe je kada nauče da mogu prevladati i upravljati izazovima. Niti jedan dobar roditelj ne bi pogledao dijete i rekao mu: ‘Nesposoban si’, ali to je poruka koju mu šaljete ako ga odgajate na ovaj način – objašnjava Beurkens.

Način da se riješi taj problem je vrlo jednostavan. Roditelji trebaju naučiti nositi se s vlastitom nelagodom.

– Znam da nije ugodno gledati kako vaše dijete prolazi kroz neke stvari, ali niste loš ili zloban roditelj ako dopustite svom djetetu da se samo bavi sa svojim problemima. A neki roditelji to ne znaju ili ne shvaćaju. Dakle, tu lekciju moramo naučiti: Vi niste loš roditelj i, zapravo pomažete svom djetetu tako što im dopuštate da se bave time – naglasila je.

To, naravno, ne znači da nikada ne trebate pomagati svojoj djeci – budite tu za njih, slušajte ih, brinite se za njih i savjetujte ih. Ali onda neka ‘uzmu omču’ i budu neovisni; a zatim ih promatrajte kako to rade. Dobra stvar za reći djeci u tim trenucima je: ‘Razumijem da prolaziš kroz stvarno težak period i shvaćam da se osjećaš loše, ali znam da ćeš to riješiti – savjetovala je.

Ovo je također sjajan način da potaknete i naučite djecu kada i kako otići nekome kad im treba pomoć: ‘Naučite dijete da traži pomoć’, kaže Cohen.

To znači da se postavite tako da, iako očekujete da prvo isprobaju sva rješenja, uvijek budete u blizini i po potrebi na raspolaganju da im pomognete.

(24sata.hr, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Koristite kakeibo tehniku i naučite kako uštediti novac u domaćinstvu

Naredna priča

Tajna njihovog izgleda: Poznate mame otkrile na čemu zasnivaju ishranu

Najnovije iz Samo za Mamu

-->