fbpx

Ginekologinja Faika Mujanović-Glamočanin za Kidsinfo: Majka zaražena korona virusom ne smije da doji dijete

Pandemija korona virusa promijenila je životne navike i svakodnevicu apsolutno svim ljudima na svijetu. U skladu s tim se preporučuje da više nego ikada prije brinemo o zaštiti zdravlja. Iako stručnjaci ističu da su, kada je riječ o ovom virusu, najviše ugroženi pripadnici treće životne dobi i hronični bolesnici, to svakako ne znači da i svi ostali ne trebaju voditi računa o svom zdravlju.

Jedna od najvećih dilema kada je riječ o ovom virusu je i to kako on utiče na trudnice, kao i na plod. O ovoj temi za naš portal govori prim. dr. Faika Mujanović-Glamočanin, specijalistkinja ginekologije i akušerstva.

Kidsinfo: Redovno pranje ruku, nošenje zaštitne maske i držanje fizičke distance neke su od osnovnih preporuka kada je zaštita od korona virusa u pitanju. Da li se i trudnicama preporučuje isto to ili je potreban neki “dodatni” vid zaštite? 

Mujanović-Glamočanin: Zaštita za trudnice je ista kao i za cjelokupnu populaciju. To je zaštita koju smo, mislim, svi savladali s obzirom na to da se od početka pandemije potencira kroz sva sredstva javnog informisanja. Savjetuje se odgovarajuća socijalna distanca zbog kapljičnog prenosa infekcije, kao i obavezno nošenje zaštitne maske. Kihati i kašljati u maramicu ili u unutrašnju stranu lakta. Pravilno pranje ruku, najkraće 20 sekundi i dezinfekcija nekim od alkoholnih sredstava. Neopranim rukama ne dodirivati usta, nos i oči.

Kidsinfo: Spadaju li trudnice u rizičnu grupu pacijenata kada je korona virus u pitanju?

Mujanović-Glamočanin: Na osnovu do sada zabilježenih podataka, trudnice nisu u povećanom riziku od COVID-19 u odnosu na žene koje nisu trudne i u odnosu na opštu populaciju. Izuzetak su trudnice s komorbiditetom, odnosno trudnice koje imaju neku bolest dijagnosticiranu ranije.

Kidsinfo: Poznato je da je u trudnoći zabranjeno konzumiranje brojnih lijekova. No, u slučaju da trudnica dobije koronu, kako se liječi?

Mujanović-Glamočanin: Antivirotici, zbog svog teratogenog učinka na plod ne mogu se koristiti u trudnoći, naročito u prvih 12 nedjelja gestacije, odnosno u periodu organogeneze. Konkretan antivirotik i ciljana terapija za COVID-19 još uvijek nisu utvrđeni, tako da se terapija sprovodi simptomatski. Trudnicama se preporučuju suplementi za jačanje imuniteta.

Kidsinfo: Kako to što je trudnica oboljela od korona virusa utiče na plod?

Mujanović-Glamočanin: Budući da je riječ o virusu kojeg poznajemo vrlo kratko, ne možemo još uvijek govoriti o uzrocima i posljedicama koje on izaziva. Kod trudnica s razvijenom upalom pluća, uzrokovanom korona virusom, zabilježena je češća pojava prijevremenog poroda i poroda carskim rezom. U nekim slučajevima prijevremeni porod je induciran zbog lošeg opšteg stanja inficiranih trudnica. Virus do sada ne izaziva veću pojavu spontanih pobačaja, kao ni smrti fetusa. Kratko je vrijeme za izjašnjavanje o mogućnosti pojave određenih anomalija ploda. Do sada nije zabilježen vertikalni prenos infekcije, odnosno, prenos s majke na plod.

Kidsinfo: Ukoliko je majka zaražena korona virusom, preporučuje li se carski rez ili porođaj prirodnim putem?

Mujanović-Glamočanin: Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) smatra da se carski rez treba provoditi samo kada je medicinski opravdan opstetričkim indikacijama. Od početka pandemije, evidentiran je porast broja carskih rezova s indikacijom COVID-19. Također je zabilježen manji broj inficiranih novorođenčadi nakon poroda carskim rezom (inficirane porodilje), a to je najvjerovatnije zbog odgođenog i kraćeg kontakta između majke i djeteta.

Kidsinfo: Ukoliko majka doji dijete, a zaražena je korona virusom, preporučuje li se da nastavi s dojenjem?

Mujanović-Glamočanin: Zaražena majka ne smije da doji dijete zbog lakšeg prenosa infekcije na novorođenče, jer je kontakt majke i bebe blizak i dugotrajan. Do danas, virus nije pronađen u majčinom mlijeku. Novorođenče se može hraniti majčinim mlijekom, ali majka mora izmuzati mlijeko. Nema kontakta s bebom dok ne prođe 14 dana od porođaja. Novorođenče ne izlagati majci bez maske i rukavica. Nakon 14 dana majka može da doji bebu, ukoliko želi.

Kidsinfo: Ukoliko se zaražena majka porodi, preporučuje li se razdvajanje od djeteta dok se ne oporavi? 

Mujanović-Glamočanin: Potvrđeni su i slučajevi zaraze kod beba koje su imale direktan kontakt s majkom. To su slučajevi infekcije direktnim kontaktom majke i bebe, tačnije, prenos virusa kapljičnim putem. Bebe, uglavnom, imaju blagu kliničku sliku i nije zabilježen nijedan smrtni ishod zbog infekcije korona virusom.

Kidsinfo: Na koji način zaražena trudnica da se ponaša u smislu zaštite svoje okoline?

Mujanović-Glamočanin: Zaražena trudnica mora da poštuje prethodno navedene mjere zaštite kao i sve osobe koje dolaze u kontakt s njom. Ponovo napominjem: maska, socijalna distanca i pranje ruku su adekvatna zaštita za sve.

(Kidsinfo.ba/Milica Brčkalo) 

 

Prethodna priča

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Cheesecake sa smokvama

Naredna priča

Napravite sladoled od šumskog voća za samo pet minuta

Najnovije iz Samo za Mamu

-->