fbpx

Nekoliko savjeta za oblačenje djeteta ljeti

Ljetni dani savršeni su za uživanje na otvorenom. Tada najviše želite da je vašem djetetu udobno, ali i da je zaštićeno.

Oblačenje djeteta ljeti prilagodite situaciji gdje idete pa pazite da mu je ugodno ali da je i zaštićeno

Evo kojom odjećom ćete to postići:

Pamučna odjeća

U ljetnim danima postoji objektivna opasnost od pregrijavanja. Kako biste to spriječili, obucite dijete u nešto širu, opušteniju obuću od 100%-tnog pamuka. Taj prirodni materijal omogućava neometano strujanje zraka kroz njega, zbog čega se dijete neće “kuhati” u svojoj odjeći. Usto, pamuk apsorbira znoj iz tijela te tako omogućuje brže hlađenje kože.

Samo lagano

Nema potrebe za slojevitim oblačenjem i “dodatnom opremom”. Raskomotite dijete koliko god možete. Lagane haljinice bez rukava, jednodijelna pamučna odijelca bez rukava s kratkim nogavicama. Pazite da nigdje ne stišće, poput kratkih hlača s nabranim strukom te da odjeća nije preuska.

Odjenite i – sloj kreme

Djeca nisu neki pobornici nanošenja kreme, ali to nije razlog da preskočite zaštitu kada izlazite. Budite velikodušni prilikom nanošenja, točkica kreme na prstu nije dovoljna za cijelo tijelo. Dijete se bacaka? Izmislite pjesmicu, izmislite igru, ali ne odustajte!

Mali golaći

Mnoga djeca prolaze svoju “nudističku fazu” kada uživaju biti bez odjeće te ju jednostavno – svlače sa sebe. Sada je vrijeme da im ugodite i pustite ih da uživaju. Naravno, u sigurnosti svoga doma, vrta ili terase. Dakle, omogućite im vrijeme bez pelene, bodyja ili hlačica – bit će presretni.

Odjeća koja štiti od sunca

Ako ćete dane uglavnom provoditi na otvorenom, kupite svom mališanu odjeću sa zaštitnim faktorom koja će vas riješiti djela brige oko sunca. Takva odjeća mora imati naznačen UPF faktor s brojem. Broj vam kazuje koliko jedinica ultraljubičastog zračenja tkanina blokira.

Šešir glavu čuva

Šešir mora postati obavezan dio vaše ljetne garderobe.Štit od sunca lice, tjeme, osjetljivi vrat i uši. Kod male djece najbolji su odabiri oni koji imaju trakicu koja se može zavezati ispod brade da šeširić ne ispada i UPF zaštitu. No kod malih beba pripazite na trakice da ne bi previše stisnule vrat i smanjile dotok zraka.

Da te bolje vidim

Sunčane naočale isto su koristan dio ljetne garderobe. Isplati se uložiti u jedan par koji pruža 100 % zaštite od UVA I UVB zraka. Ako ih dijete baš ne voli nositi, pokušajte nabaviti elastičnu trakicu koja će ih držati na glavici, ali budite i dobar uzor te ne idite nigdje bez svojih naočala. Dijete će vas željeti oponašati.

Pametne sandale

Djeca obožavaju istraživati, ali imaju nježna stopala. Dobar su odabir vodootporne sandalice elastičnog đona, od tkanine koja se brzo suši.

Priprema za bazen

Boravak na bazenu jako je zabavan, ali zrake sunca intenzivnije su pokraj vode. Zaštitite dijete odabirom odijelca za kupanje “pojačano” kratkim rukavima i nogavicama od brzosušeće tkanine s UV zaštitom.

Pidžame

Po vrućini zna biti teško zaspati pa velik broj roditelja dječju sobu hladi klimom koja radi i po cijelu noć. Ako je to vaš odabir, djetetu će biti ugodno spavati u pidžami kratkih rukava, ispod lagane frotirne deke. Ako se pak odlučite za prirodno hlađenje pomoću otvorenih prozora, obucite djetetu laganu pamučnu potkošulju, pelenu i prekrijte ga tankom plahtom. Nemojte kupovati pidžame koje nisu od pamuka, jer pamuk je, kako smo već gore objasnili, najbolji odabir za vruće ljetne dane.

(Dječjaposla.ba)

 

 

Prethodna priča

U ZDK-u promoviran model "Jedan predmet-jedan udžbenik" za osnovne škole

Naredna priča

Koju od ovih 8 vrsta inteligencije posjeduje vaše dijete

Najnovije iz VIJESTI

-->