fbpx

U ZDK-u promoviran model “Jedan predmet-jedan udžbenik” za osnovne škole

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona izložilo je danas na pres-konferenciji udžbeničku politiku tog kantona za školsku 2020/2021. godinu, u kojoj će u svim osnovnim školama biti korišteni isti udžbenici za pojedine predmete.

Resorni ministar Spahija Kozlić najavio je da će novi model zaustaviti dosadašnju “šarolikost” u primjeni udžbenika u osnovnim školama sa spiska odobrenog od resornog Federalnog ministarstva obrazovanja.

Međutim, svake godine imamo određene probleme u školama, jer učenici u pravilu, do početka same školske godine, ne znaju koji će se udžbenik koristiti. Mi smo se onda opredijelili da u školama čiji je osnivač ZDK idemo sa praksom ‘Jedan predmet-jedan udžbenik’ i, unazad nekoliko godina, Ministarstvo je zaista razmišljalo da li i kada krenuti u ovakvu realizaciju. Ova situacija sa pandemijom koronavirusa nas je dodatno podstakla da krenemo u ovom pravcu i da utvrdimo za jedan predmet-jedan udžbenik – istakao je ministar Kozlić.

Navodi da je resorno kantonalno ministarstvo provelo anketiranje nastavnika u školama na području ZDK-a. Stoga je cilj ovih izmjena pojednostavljivanje, pospješivanje i kvalitetniji pristup u udžbeničkoj politici.

Mislim da će ovakva odluka pospješiti i mogućnost ‘Plana B’ od naredne školske godine, a to je mogućnost da ponovo, ili otpočnemo ili kombinujemo klasičnu sa on-line nastavom. Znate da smo skoro cijelo ovo polugodište realizirali putem informaciono-komunikacionih tehnologija – kazao je Kozlić.

Predstavnici UNICEF-a, UNHCR-a i UNESCO-a, kako ističe, izrazili su svoju spremnost da pomognu ministarstvima u realizaciji budućih obrazovnih ciklusa u BiH.

Nama predstoji i proces inoviranja nastavnih planova i programa u osnovnim školama, što je posao koji ćemo raditi u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH. Koristit ćemo i Analizu realizacije on-line nastave za vrijeme pandemije koronavirusa, koja se radi u Ministarstvu i Pedagoškom zavodu ZDK, a koju ćemo dostaviti Vladi i Skupštini ZDK te prezentirati i javnosti – najavljuje Kozlić.

Bit će sačinjena i analiza o mogućnosti promjene modela “Jedan predmet-jedan udžbenik” u srednjim školama, što je puno složeniji posao.

Na području ZDK-a, napomenuo je, svake se godine raspolaže sa oko 600.000 KM za nabavku udžbenika, a koji se onda distribuiraju u osnovnim i srednjim školama. Sada će i taj posao biti pojednostavljen za osnovne škole.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Napravite keksiće sa samo četiri sastojka

Naredna priča

Nekoliko savjeta za oblačenje djeteta ljeti

Najnovije iz VIJESTI

-->