fbpx

Svjetska zdravstvena organizacija se nada vakcini protiv COVID-19 do kraja iduće godine

Jedna od glavnih naučnica pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Soumya Swaminathan kazala je da se nada da će oko dvije milijardi doza vakcina protiv Covida-19 biti dostupne do kraja iduće godine i da će biti namijenjene “prioritetnim osobama”.

Ali sve ovo još uvijek “visi u zraku” jer nemamo nijednu vakcinu koja je odobrena – kazala je Swaminathan, prenosi AP.

Kazala je da se zbog brojnih ispitivanja koja su u toku, WHO  nada da bi vakcina  mogla biti spremna za upotrebu sljedeće godine.

Swaminathan je rekla da WHO preporučuje prvo imuniziranje rizičnih osoba, uključujući starije osobe i one s postojećim stanjima poput dijabetesa ili respiratornih bolesti, kao i za esencijalne radnike.

Međutim, Swaminathan je napomenula da još uvijek ne postoji strategija za globalnu distribuciju vakcina COVID-19.

Pojedinačne zemlje se moraju složiti i postići konsenzus. To je jedini način na koji to može funkcionirati – kazala je ona.

Brojne razvijene zemlje, uključujući Britaniju, Francusku, Nizozemsku, Njemačku i Sjedinjene Države, već su sklopile ugovore kako bi se prvo osigurale zalihe vakcina za njihove građane.

WHO i partneri pozvali su proizvođače lijekova da obustave svoja prava na patent na bilo kojoj efikasnoj vakcini COVID-19 i da se preusmjere milijarde dolara kako bi kupili vakcine za zemlje u razvoju.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Kako vožnju s djecom učiniti opuštenom

Naredna priča

Napravite rolat od kokosa i keksa koji ne morate peći

Najnovije iz VIJESTI

-->