fbpx

Kako vožnju s djecom učiniti opuštenom

Duge vožnje s djecom mogu biti psihički iscrpne, za velike i male. Šta može olakšati putovanje automobilom? Pitali smo mame i otkrile su nam 6 stvari koje obavezno trebate imati u autu za male putnike.

Torba za nuždu koja je uvijek pri ruci

Koferi su spakovani i u gepeku? Godišnji odmor može početi! Za svaki slučaj spakujte jedan mali kofer ili torbu koju ćete uvijek imati pri ruci. U tome bi se trebali naći dječiji flasteri, rezervna odjeća, pelene i vlažne maramice. Proliveni sok ili promočenu pelenu sigurno možete očekivati.

Sve protiv bolesti putovanja

Za djecu koja se tokom vožnje bore s mučninom, trebali bi spakovati dvopek, slane štapiće ili biljne čajeve. S tim možete smiriti njihove želuce i spriječiti da se mučnina ne bi pogoršala. Isto tako preporučuju se redovne pauze i svjež zrak.

Jako važno: Djeca bi obavezno trebala gledati kroz prozor, a ne da se koncentrišu na nešto u autu. Zbog čega? Mučnina nastaje zbog toga što dva različita osjetila šalju različite informacije mozgu. Oči šalju signal da ste stacionarni, dok centar za ravnotežu u uhu osjeća kretanje automobila. Gledaju li zato djeca kroz prozor, šalju oba organa istu informaciju.

Ako ništa više ne pomaže našim mališanima i jako im je mučno, postoje i lijekovi protiv mučnine tokom putovanja.

Posebne igre za posebna putovanja

„Kada ćemo stići? Meni je dosadno!” – i to svake minute. Pravi test strpljenja za roditelje. Tu je potreban roditeljski zabavni program. Zato uvedite posebne igre koje se igraju samo za vrijeme dužih vožnji.

Najbolje bi bilo smisliti igre u kojima djeca ne bi predugo gledala prema dolje, kako im ne bi pozlilo. Iznenadite svoje najmilije s audioknjigama ili manju djecu s CD-om koji sadrži njihove najdraže pjesme za pjevanje, dok se s većim istraživačima može igrati „pogađanje tablica“. Manja djecu mogu pak gledanjem kroz prozor tražiti životinje, kamione, buseve i slično.

Ruksak pun poslastica

Djeca se jako raduju malim pauzama za pregristi. Iznenadite svoju djecu sadržajem vašeg ruksaka poslastica. Mališani ne znaju šta bi se moglo u ruksaku nalaziti, što će povećati njihovu radoznalost i radost očekivanja. Posebno dobar učinak imaju grickalice koje ne jedu svakodnevno. Isto tako možete spakovati pokoju slasticu, sokić ili manju mesnu okruglicu.

Vrhunac svega može biti zajednički piknik. Na igralištu, na obali jezera ili ako ništa drugo nije u okolini na travnjaku pored odmarališta. U svakom slučaju te posebne pauze budu ugodne promjene tokom dužih vožnji.

Zaštita od sunca

Volimo sunce, ali previše topline ili zasljepljujuće zrake u licu ubijaju raspoloženje malih saputnika jako brzo. Zbog toga: Postavljanje sjenila na automobilske prozore štiti djecu od neugodne vrućine, a odjeća bi trebala biti svjetla i prostrana.

Zbog sigurnosti bi djeca trebala i tokom vožnje biti namazana zaštitnom kremom s UV faktorom. Jer, sjenila ne zaštićuju od opeklina od sunca.

Kreativno protiv dosade

Djeca koja nemaju mučninu tokom vožnje ovo će obožavati: s pločom za crtanje automobilske vožnje prođu u trenu. Ako nemate ploču, dovoljna je i knjiga, tablet ili karton kao podloga.

Bojice i gumice najbolje pripremite u torbi za pohranu koja se pričvrsti na stražnjem djelu prednjih sjedala. Tako su alati protiv dosade uvijek nadohvat ruke vašim mališanima.

Prethodna priča

Izleti po mjeri Vanje Semić i njene kćerke

Naredna priča

Svjetska zdravstvena organizacija se nada vakcini protiv COVID-19 do kraja iduće godine

Najnovije iz VIJESTI

-->