fbpx
/

Renata Krstanović, stručnjakinja XY Roditeljskog savjetnika: Kada potražiti pomoć psihologa za djecu i tinejdžere?

XY Roditeljski savjetnik na svojoj Facebook stranici svake sedmice  objavljuje savjete Renate Krstanović, geštalt psihoterapeutkinje i dipl. psihologinje koja piše o aktuelnim temama. U današnjem tekstu Renata govori o  djeci i tinejdžerima, tačnije o tome kada je potrebno za njih potražiti pomoć psihologa. 

U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da se stručnjacima iz XY Roditeljskog savjetnika, koji je dio online platforma Asocijacije XY,  možete obratiti za besplatnu psihološku pomoć putem njihove Facebook stranice koja je dostupna na ovom linku. 
 
Djeca i tinejdžeri, kao i odrasli, imaju emotivne padove i uspone. Promjene raspoloženja, strahovi, promjene u odnosu na školski uspjeh i druženje s vršnjacima najčešće su dio razvojnog procesa (pomoću njih mogu se razviti nove vještine i načini gledanja na probleme). Uz našu podršku i ohrabrenje djeca ove promjene razumiju i na pravi način ih savladavaju. Ipak, i pored značaja koji imaju pri formiranju ličnosti, one mogu biti destruktivne te se odraziti na emocije, ponašanje i učenje kao i odnose u školi i porodici.
 
Ne postoji jedinstveno pravilo koji su to problemi zbog kojih je poželjno potražiti savjet stručnjaka (ponašanja ovise od osobina djeteta, njegovim ranijim iskustvima, životnom kontekstu, dinamici porodice) ali postoje neke reakcije i ponašanja na koje je potrebno obratiti pažnju. Kako će djeca ispoljavati različite teškoće koje prolazi zavisi od uzrasta. Pa je tako za mlađi predškolski uzrast (rođenje do 4 godine) karakteristična somatizacija (povraćanje, teškoće sa spavanjem i uspavljivanjem, neusvojene higijenske navike ili regresija /nakon usvajanja higijenskih navika – navika mokrenja na primjer).
 
Kod nešto starije djece (od 4 do 12 godina) javljaju se teškoće u usvajanju govora, teškoće pri učenju, nagla promjena u školskom postignuću, promjena navike mokrenja, agresivnost, laganje, krađa, stalne porodične nesuglasice, strahovi (koji traju), poremećaji sna i hranjena te stalni nemir.
 
Kod adolescenata, svaka nagla promjena treba biti alarm; povlačenje, nezainteresovanost za druženje (ili pretjeran interes za isto), značajan pad školskog postignuća, bitnije promjene hranjena ili sna, krađa, bježanje od kuće, konzumiranje alkohola i sl.
 
Pred nabrojanog u situacijama kao što su razvod roditelja, bolest, smrtni slučaj i sve ono što dovodi do promjena i prekida porodičnog života poželjna je podrška psihologa. Također, i neki specifični razlozi (na primjer hiperaktivnost, nadarenost) mogu biti razlog konsultacija s psihologom. Općenito kada pimjetimo da se susrećemo s problemom zbog kojeg se ne osjećamo dobro, koji utiče na naše svakodnevno funkcionisanje (uz veliki nivo stresa), kada zbog istog dijete propušta priliku socijalizacije (i osamostaljivanja) vrijeme je da potražimo savjet.
 
Često zbog predrasuda prisutnih u našoj kulturi savjetovanje s psihologom ima negativnu konotaciju. Možemo biti izloženi osudi okoline i tvrdnjama da s nama ili djecom nešto nije u redu, da smo nesposobni sami riješiti problem, ili da imamo nezahvalnu, razmaženu djecu. Stoga zapamtimo da je traženje podrške stručnjaka znak zrelosti, odgovornosti i lične snage, a ne slabosti. To ne znači da smo loši kao roditelji već da je više nego normalno biti u situacijama kada ne znamo šta učiniti.
 
Također, savjetovanje ne znači puko dijeljenje savjeta i uputa šta i kako trebamo raditi, već je to proces gdje zajedno sa stručnjacima razgovaramo o našim dilemama, problemima i zabrinutosti te kroz razgovor i zajedničko djelovanje iznalazimo nove perspektive i mogućnosti. Ovo može biti mjesto razvoja ličnih potencijala, mjesto vlastitog rasta i boljeg razumijevanja sebe.
 
XY Roditeljski savjetnik nudi besplatne usluge psihološkog savjetovanja. Možete im se javiti putem e mail adrese, privatne poruke na stranici ili ih kontaktirati telefonski.
 
(XY roditeljski savjetnik, Kidsinfo.ba) 
Prethodna priča

RTRS: Školski čas za 26. maj od prvog do šestog razreda

Naredna priča

Antonija Petričušić: Škola na daljinu je doprinijela dodatnom socijalnom raslojavanju

Najnovije iz Zdravlje

-->