fbpx

Zelena stolica: kada je vrijeme za brigu?

Bebina stolica je visoko na popisu briga novih roditelja. Koliko često bi beba trebala kakati? Možemo li putem stolice doznati funkcionira li dojenje? Što znače boja i konzistencija stolice? Kada je vrijeme za brigu?

Normalna boja i konzistencija stolice dojenog djeteta

Bebine prve stolice su gotovo crn i gust mekonij koji se nalazi u njenim crijevima u trenutku rođenja. Kada dojenje funkcionira, oko trećeg dana bebina stolica prelazi u tzv. prijelaznu stolicu koja je tamno zelenkaste boje. Otprilike petog dana, boja stolice mijenja se u žuto – senfastu boju. Od tada i do trenutka kada beba počne konzumirati krutu hranu, konzistencija stolice isključivo dojenog djeteta može biti tekuća s malenim ugrušcima. Stolica koja ne sadržava ugruške se također smatra normalnom stolicom.

Bebinu žutu stolicu čine uglavnom masnoće iz vašeg mlijeka. Tokom prvih šest sedmica, bebe koje uredno napreduju, kakaju uglavnom 3 – 4 puta na dan, stolice veličine kovanice. Ne postoji previše stolica (bebe koje mnogo kakaju dobivaju velike količine mlijeka što je odlično, nikako zabrinjavajuće).
Ali premalo stolica znači vrijeme za provjeru bebinog napretka.

Ako je vaša beba mlađa od 6 tjedana i ima manje od 3 – 4 stolice u 24 sata ili stolice nisu žute boje nakon petog dana života, provjera napretka (vaganje) će vam reći radi li se o normalnoj varijaciji ili razlogu za brigu. Tek nakon 6 sedmica života neke isključivo dojene bebe počinju kakati mnogo rjeđe pa i do jednom tjedno. Provjeravajte bebinu težinu isključivo u zdravstvenim ustanovama. Ne pouzdajte se u kućnu vagu. Prirast od otprilike 30 grama dnevno, znači da je s bebinim napretkom sve u redu. Nebitno koliko je beba stara, dok je prirast uredan, ne brinite ako ima manje stolica od očekivanog.

Uzroci zelene stolice kod dojenog djeteta

Bez obzira na ono što ste možda čuli, zelena i smeđa stolica dojenog djeteta su normalne stolice. One nisu razlog za brigu ako beba dobro napreduje i čini se dobro. Što može uzrokovati zelene stolice?

  • Vaša prehrana. Prehrana koja obiluje zelenim povrćem te drugom zelenog hranom i/ili sokovima, može obojiti stolicu u zeleno. Prirodne i umjetne boje mogu utjecati na boju vašeg mlijeka i bebine stolice.
  • Crijevna viroza. Kada je beba bolesna, njena stolica može promijeniti boju u zelenu, što može trajati i tjednima. Nastavite dojiti! To je najbolji način da pomognete bebi da se oporavi.
  • Prevelika količina mlijeka. Ako u vašim dojkama ima toliko mlijeka da beba uspije dobiti uglavnom samo mlijeko bogato laktozom, a ne i ono bogato masnoćama, to može opteretiti bebina crijeva i uzrokovati zelene stolice.
  • Neučinkovito sisanje. Ako otprilike petog dana života, bebina stolica poprimi zelenu umjesto žute boje, kao u slučaju s prepunjenošću dojki, to može biti znak da beba ne može efikasno povući mlijeko iz dojke kako bi dobila više masnoće iz mlijeka. Uzrok tome može biti i fizičke naravi (kao skraćeni frenulum). Za razliku od situacije s prepunjenosti dojki, u ovom slučaju bebin prirast može biti nešto niži od uobičajenog.
  • Preosjetljivost na hranu ili lijekove. Kada osjetljiva ili alergična beba reagira na lijek koji ste uzeli, na neku namirnicu iz vaše prehrane ili na namirnicu koju je sama dobila, to može uzrokovati zelenu i sluzavu stolicu. Možete primijetiti i sitne kapljice krvi u njoj, što se ne smatra ozbiljnim ili zabrinjavajućim. Preosjetljivost na hranu se javlja uglavnom u obiteljima s alergijama. Kada se ovo dogodi, možete očekivati i ostale simptome kao što su ekcem, osip i sl., kao i problemi s probavom (proljev i povraćanje), te problemi s disanjem.

Što je s prednjim i zadnjim mlijekom

Mnogi novi roditelji čitaju da je neravnoteža između prednjeg i zadnjeg mlijeka uzrok zelenoj stolici kod bebe. Godine 1988., izašao je članak koji je predstavio pojam prednjeg i zadnjeg mlijeka i izvijestio o iskustvima par majki koje su djecu dojile po rasporedu, mijenjajući dojku svakih 10 minuta prije nego što je beba uspjela isprazniti dojku. Rezultati toga članka nikada nisu dovedeni u pitanje i dodatno istraživani. Danas se postavlja pitanje koliko je to uopće točno i postoji li prednje i zadnje mlijeko.

U većini slučajeva, zelena stolica nije razlog za brigu. Naravno, pomaže znati što je uopće normalno, najčešće uzroke i neke mitove koji se tiču boje stolice dojene bebe. Međutim, ako je vaša dojena beba zdrava i zadovoljna, to je najvažnija stvar koju morate znati.

(roda.hr, Kidsinfo.ba)

 

Prethodna priča

Nakon koronavirusa: Pogledajte kako izgledaju mjere tokom školskih časova u drugim zemljama

Naredna priča

Poznate ličnosti otkrile najvrijednije lekcije koje su ih naučile majke

Najnovije iz Zdravlje

-->