fbpx

Šta je hipnoporođaj i zašto se žene sve češće odlučuju za njega?

Jedna od najčešćih briga trudnica, bez obzira koji im je porođaj po redu, je dužina porođaja. Rođenje djeteta predstavlja poseban i veoma važan trenutak u ljudskom životu. Međutim, postoji mnogo tabua koji okružuju porođaj, koji umjesto da potiču pozitivne misli, većina samo razvija sumnje i strahove, prenosi Bright side. 
Hipnoporođaj je odlična metoda koja kod budućih mama smanjuje osjećaj straha, anksioznosti i stresa.

Šta biste trebali znati o hipnoporođaju?

Britanski akušer Grantly Dick-Read prvi put je upotrijebio termin hipnoporođaj 1930. godine. Detaljno ga je opisao u svojoj knjizi “Porođaj bez straha”  1942. godine.

Hipnoterapeutkinja Marie Mongan razvila je modernu tehniku hipnoporođaja koju je potpuno objasnila u svojoj knjizi “Hipnorođenje: Slavlje života”. Osnovni princip ove psihologije počinje od vjerovanja da svaka žena ima moć prizvati svoj materinski instinkt kako bi joj porođaj bio ugodno i sretno iskustvo. Buduće majke na porođaj gledaju kao na pozitivno iskustvo, duboko vjeruju da porođaj ne mora biti bolan proces.

Na osnovi njene knjige, osnovan je Institut za hipnoporođaj koji se fokusira na promoviranje kulture “porođaja bez straha”.

Šta je zapravo hipnoporođaj?

Ova metoda radi se na kursu samohipnoze na kojem trudnice uče vještine vizualizacije i relaksacije. Poenta je da buduće majke kroz meditaciju i duboko disanje, zaborave na strah i uvjere sebe da je porođaj životno iskustvo. Žene uče na porođaj gledati drugačije. Kontrakcije postaju “materični valovi”, dok guranje postaje “porođajno disanje”.

Ova praksa također uči žene da zamišljaju pozitivne i opuštajuće scenarije u glavi. Na primjer, pomoću “tehnike srebrne rukavice” žene vizualiziraju kako navlače srebrnu rukavicu na ruku, što stvara peckavi osjećaj, koji prelazi u utrnutost i na kraju u potpunu opuštenost šake. Nakon toga mogu zamisliti kako se taj osjećaj širi na cijelu ruku. One mogu proširiti taj osjećaj utrnutosti tako što će dodirnuti dijelove tijela u kojima osjećaju napetost.

Prednosti porođaja bez straha

Prema izvještajima Instituta za hipnoporođaj iz razdoblja od 2005. do 2010. godine, žene koje su koristile ovu tehniku osjećale su manje boli, kraće su rađale i ranije su otpuštene iz bolnice.

Ovi izvještaji su uspoređeni sa službenom američkom statistikom i od svih trudnica koje su koristile tehniku hipnoze samo 20 posto koristilo je epiduralnu anesteziju, a manje od 10 posto koristilo je intravensku ili neku drugu vrstu anestezije. Trudnice koje nisu prakticirale hipnozu su u 76 posto slučajeva koristile epiduralnu, dok je 22 posto koristilo druge oblike analgetika. Isto tako, postoji razlika i u stopi porođaja carskim rezom. Samo 17 posto žena koje su prakticirale hipnozu rodilo je carskim rezom, za razliku od 32 posto žena koje nisu prakticirale ovu metodu.

Naravno, uspjeh ovih rezultata ovisi o obuci koju buduće majke prolaze u prvom i drugom tromjesečju svoje trudnoće.

Efikasnost hipnoze

Prema studiji koju je objavio Američki časopis kliničke hipnoze, hipnoza pomaže ženama tokom porođaja, ali i u razdoblju oporavka. Ovo je otkriveno nakon analize kontrolne grupe i eksperimentalne grupe (hipnoporođaj grupa). Eksperimentalna grupa je manje koristila lijekove od trudnica koje su bile u kontrolnoj grupi.

Poznate žene koje su koristile tehniku hipnoze

Poznate dame koje su priznale da su koristile tehniku hipnoporođaja su: Kate Middleton, Jessica Alba, Angelina Jolie, Busy Philipps itd.

Veoma je važno naglasiti da izbor načina na koji ćete roditi ovisi i o zdravstvenom stanju trudnice. Hipnoporođaj je samo jedan od načina koji postoje, a koji vam mogu pomoći lakše roditi. Ova tehnika se preporučuje isključivo zdravim trudnicama.

 
(klix.ba, Kidsinfo.ba) 
Prethodna priča

Ella Dvornik otkrila u čemu ju je majčinstvo najviše promijenilo

Naredna priča

RTRS: Školski čas za 21. maj od prvog do šestog razreda

Najnovije iz Porod

-->