fbpx

Naida Kundurović o porođaju: Nismo ni svjesne odakle izvlačimo tu snagu

Poznata TV voditeljica Naida Kundurović na svom je Instagram profilu prije nekoliko dana otkrila da je postala mama, a sada je pisala o iskustvu porođaja. 

Tačno prije sedam dana, prošle nedjelje u ove sate sam sjedila na bolničkom krevetu, po ko zna koji put prikopčana na CTG uređaj; zajedno s još 20 drugih trudnica smještenih u to vrijeme u GAK. Dok su se svi ti zvukovi ludački miješali, osvrnula sam se oko sebe. Svaka žena sa svojim mislima i strahovima. Svaka žena sa svojom bebom pod srcem i otkucajima tog majušnog srca. Svaka žena u svom stadiju pred dolazak na sami cilj. Nekome su kontrakcije već počele, pa lagano diše i priprema se na neizvjesnu, dugu noć. Nekome je carski rez zakazan ranom zorom, pa u glavi premotava sto i jedan film o tome šta se sprema. Nekome je već neizdržljivo pa glasno stenje i dišući premošćuje bol. Pomislih kako smo sve zajedno u ovome. A šta je to ovo? Naizgled rutinski čin. Rađanje djeteta. Izbanaliziran, degradiran, čak i komercijalizovan. A ništa ama baš rutinsko, niti banalno u tome nema. Bez obzira da li nam je prvo dijete ili treće dijete. Neovisno od tog jesmo li baš hrabre i stoički grizemo usne u tišini ili smo baš uplašene i plačemo i deremo se na sav glasbila je iskrena. 

No, to svakako nije sve što je Naida napisala o ovom iskustvu. 


Kada se spremamo na taj put, koji je toliko individualan za svaku ženu, susreta sa svojom bebom  zapravo shvatimo da je to put suočavanja sa svojim najvećim strahovima. Negdje u pozadini ostaju muževi, roditelji, pa čak i doktori… Žena ostaje sama sa sobom. I svojom snagom. Lavljom snagom, rekla bih. Vođena samo vjerom u sebe, u dragog Boga i naravno vođena neizmjernom željom upoznavanja tog malog bića koje je neumorno nosila u svojoj utrobi 9 mjeseci. Nismo ni svjesne odakle izvlačimo tu snagu, samo znamo da je u potrebnom trenutku itekako pokažemo. Granice ženinog postojanja se rastegnu. Valjda Nebo spusti milost na nas… Dok sam tu noć tonula u san, pomolila sam se za sve nas i da nam dragi Bog dadne snage i što lakši porođaj. Poželjela sam da svaku trudnicu zagrlim i šapnem kako će sve biti u najboljem redu. Kako će svaka od nas dočekati svoju čarobnu mrvu i od tog trenutka će se roditi jedna nova osoba: Majka. A ta mrva će zauvijek gledati u nju očima punim nade, uzora, nježnosti i ljubavi – 
napisala je ona. 

Podsjećamo, Naida je početkom decembra prošle godine sudbonosno “Da” izgovorila svom izabraniku Esadu Zečeviću.

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

RTRS: Školski čas za 18. maj od prvog do šestog razreda

Naredna priča

Domaća zadaća za 6. razred: Biologija – Značaj biljaka

Najnovije iz Samo za Mamu

-->