fbpx

Ombudsman za djecu RS: Povratkom u vrtiće spriječiti dodatni stres kod djece

Povratkom djece u vrtiće veoma je važno sa psihološko-socijalnog aspekta da im stručno osoblje predškolskih ustanova sa povećanom pažnjom pristupi i na njima razumljiv način objasni novonastalu situaciju, sa maksimalnim naporima da se spriječi svaki dodatni stres kod djece i bez dodatnih opterećenja i nesigurnosti, poručeno je iz institucije Ombudsman za djecu Republike Srpske.

Tokom dvomjesečne izolacije, uzrokovane pandemijom virusa korona, djeca su većinom boravila u porodičnom ambijentu, bez druženja i igre sa vršnjacima, isključivo upućena na roditelje, braću i sestre i bez podsticajno razvojnog socijalnog kontakta.

Iz Ombudsmana za djecu podsjećaju da je Institut za javno zdavstvo Republike Srpske objavio uputstvo za postepeno ublažavanje mjera koje se odnosi na predškolske ustanove, a kojim se, između ostalog, zahtijeva obezbjeđivanje potrebnih uslova za sprovođenje, te potpuno i dosljedno primjenjivanje mjera.

Uputstvom se zahtijeva i veća odgovornost subjekata zaštite, uprave i zaposlenih u vaspitno-obrazovnim ustanovama, resornog ministarstva, nadležnih službi lokalne zajednice, ali i roditelja, kao i stalni nadzor i kontrolu u sprovođenju mjera i adekvatnu reakciju prema onima koji ih ne budu sprovodili u kontinuitetu dok je uputstvo na snazi.

Niz mjera propisanih uputstvom su i nova pravila ponašanja – promjene kod dolaska u vrtić, boravka u ustanovi, za koja će djeci trebati vremena da ih prihvate, a odraslima i vremena i strpljenja da se djeca naviknu na promijenjene okolnosti – ističe se u saopštenju Ombudsmana za djecu.

Iz ove institucije pozivaju predškolske ustanove da dosljedno i sa povećanim stepenom odgovornosti primjenjuju ove mjere, a od nadležnih ustanova i službi očekuju stalnu i kvalitetnu kontrolu.

Zdravlje djece je najvažnije i ono mora biti prioritet – ističe se u saopštenju.

(N1, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

HNK: Maturanti oslobođeni usmenog dijela ispita, učenici se ne vraćaju u školu

Naredna priča

Video: Amra i Edin Džeko pozvali na pomoć djeci oboljeloj od raka

Najnovije iz VIJESTI

-->