fbpx

HNK: Maturanti oslobođeni usmenog dijela ispita, učenici se ne vraćaju u školu

Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škla u HNK oslobođeni su usmenog dijela polaganja maturskog ispita i ocjena iz pismenog dijela će biti konačna. Kako je rekao ministar obrazovanja HNK Rašid Hadžović, ocjena iz ostalih nastavnih predmeta koji su sastavni dio mature izvodi se iz zaključnih ocjena koje je učenik postigao tokom školske godine.

Prijave za upis u osnovne škole su okončane, a upis će se vršiti kada epidemiološka situacija bude dozvoljavala. Kada je riječ o srednjim školama, upis će biti organizovan kao i prije pandemije u junu, poštujući epidemiološke mjere.

Od sljedeće sedmice počinje i polaganje vozačkih ispita.

Vrtići će početi s radom kada ispune sve preduslove koje propiše Zavod za javno zdravstvo HNK. Zbog pokretanja privrede ovo je jedna mjera da djeca budu sigurna dok njihovi roditelji rade – rekao je Hadžović.

Nastava u osnovnim i srednjim školama bit će okončana online jer bi, prema riječima ministra, bilo stresno vratiti učenike u školske klupe 15 dana.

Visokoobrazovne ustanove donijet će odluku o načinu ispita i završetku nastave u narednom periodu. Kada je riječ o kulturnim i sportskim sadržajima, u narednom periodu razmtramo pokretanje ovih aktivnosti – rekao je Hadžović.

Pohvalio je rad nastavnika kazavši da su tokom dva mjeseca uradili lavovski posao te se zahvalio roditeljima koji su se maksimalno uključili i pomogli da se zajedno izbore sa psihološkim pritiskom.

(N1, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Od 15. maja: Dozvoljen rad vrtića na području TK

Naredna priča

Ombudsman za djecu RS: Povratkom u vrtiće spriječiti dodatni stres kod djece

Najnovije iz VIJESTI

-->