Ukoliko volite domaći sladoled i zdraviju verziju, donosimo vam tri recepte kojima će teško odoljeti odrasli i mališani! Prvi je od kikiriki putera, drugi je klasična verzija sa mlijekom, dok će vam za treći biti potrebni jogurt i med.
Brzopotezni sladoled od banane
SASTOJCI:
2 banane – oguljene i zamrznute
2 kašike maslaca od kikirikija ili oraha
2 kašike bademovog mlijeka
PRIPREMA:
Stavite banane u blender zajedno sa bademovim mlijekom i maslacem od kikirikija i blendajte dok smjesa ne postane glatka. Stavite u zdjelicu i spreman je za jelo. Možete ga preliti nekim finim voćnim sirupom. Kod ove varijante nema zamrzavanja već se poslužuje odmah.
Savjet: Imate li viška banana, narežite ih na kolutove i zamrznite. Tako ćete ih uvijek imati pri ruci kada poželite napraviti ovaj brzinski sladoled.
Klasični sladoled od banane
SASTOJCI:
2 zrele banane
1 kašika mlijeka
1 kašika ekstrakta od vanilije
PRIPREMA:
Prije početka pripreme banane narežite na kolutove i zamrznite pa ih izvadite pola sata prije blendanja s ostalim sastojcima. Miksanje traje sve dok ne dobijete finu kremu koju potom stavite u zamrzivač na 15-tak minuta.
Savjet: Želite li da vam sladoled ima čokoladni okus, prije smrzavanja u smjesu dodajte malo čokoladnog namaza. Čak ne morate miješati toliko da se sve dobro sjedini, već namaz umiješajte lagano rukom tako da neki dijelovi budu više čokoladni, a neki imaju više banane, i tako zamrznite.
Sladoled od banane, jogurta i meda
Ovaj sladoled ne može biti jednostavniji za napraviti, a djeca ga obožavaju. Zgnječite bananu vilicomviljuškom, dodajte jogurt i malo meda, promiješajte pa ulijte u plastične kalupe za pripremu sladoleda na štapiću. Ostavite preko noći u dubokom zamrzavanju.
Savjet: Sladoled možete napraviti i samo od gotovog voćnog jogurta – ulijte ga u plastične kalupe i zamrznite.
(24sata.hr/Foto: Dreamstime, kidsinfo.ba)