fbpx

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i ‘odraslo’ radite, sudjelovati u tome i pritom vas oponašati. To je za njih vrhunsko zadovoljstvo naučiti nešto ozbiljno direktno od vas. Zato iskoristite taj potencijal i perite zube zajedno. Možete se i šaliti, prati sporo, brzo, proizvodeći zvukove. Sve je slobodno u svrhu postizanja cilja – čisti zubići…

Ove trikove roditelja svakako iskoristite:

Neka pere vaše zube 

Nekada pomaže tako ‘pravedno’ raspodijeliti odgovornosti. Ako dijete dobije vašu četkicu u ruke, a vi lijepo otvorite zube, pranje može početi. Nakon toga vi perete djetetu zube na isti način. Naravno, vi ćete kasnije svoje zube za pravo ponovno oprati.

Djeca vole držati dodatnu četkicu

Vjerojatno ste primijetili kako klinci vole držati u ruci neki zanimljivi predmet koji je trenutno vama važan i proučavati ga. Iskoristite tu znatiželju i dok perete djetetove zubiće. Neka ono ima svoju dodatnu četkicu koju može držati i igrati se s njom dok vi radite svoj posao.

Neka riče kao lav

Ako svi trikovi zakažu, pokušajte s glasanjem poput životinje. Recimo možete predložiti da vas preplaši poput pravog lava. Kad otvori usta, malo počistite zubiće pa tako više puta.

Ukusna pasta

Djeca vole lizati pastu s četkice pa svakako u početku kupujte one finog okusa i bez fluora. Možete imati i onu s fluorom za malene pa kad ste sigurni da ćete vi biti u prilici četkati djetetove zubiće (dijete vam dopušta i otvara usta) tada možete za malene do 3 godine koristiti količinu veličine riže, a za starije do 6 količinu veličine graška. Važno je da dijete nauči ispljunuti pjenu i pastu.

Pješčani sat

U trgovini na odjelu s četkicama potražite male pješčane satove za pranje zubića. Oni su šareni i zabavni za igru i mjerenje tri ili dvije minute koliko bi se zubići trebali prati. Neka dijete samo isproba sat ili zajedno perite zube i natječite se tko će ih bolje oprati dok pijesak ne iscuri.

Ozbiljno pranje zubi doći će s trajnim zubima

Naravno da djecu treba poticati na pranje zubića od najranije dobi. No, ako to i ne uspije svaki dan jer dijete ranije zaspi ili zaboravite ili pak dijete to napravi vrlo površno, sve je to dio učenja. S vremenom će sve bolje čistiti svoje zubiće, a to će se, što je najvažnije dogoditi taman kad mliječni zubići polako ispadnu, a zamijene ih trajni. Jer s trajnima nema šale, njih zaista treba dobro čuvati.

(Roditelji.hr)

Prethodna priča

Kako izračunati termin poroda?

Naredna priča

Savjeti za odvikavanje djeteta od dude

Najnovije iz RODITELJI

-->