fbpx
/

Izolacija u SOS Dječijim selima BiH: Djeci je danas potrebna sigurnost više nego ikada

Već neko vrijeme slušamo kako je širenje korona virusa uticalo, te i dalje utiče na apsolutno sve aspekte ljudskog života ostavljajući, u nekim slučajevima, trajne posljedice. Upravo to je situacija u kojoj ne bismo smjeli zaboraviti na one najranjivije kategorije društva čijim pripadnicima je neophodna svakodnevna podrška, a djeca koja odrastaju u SOS Dječijim selima BiH jedna su od tih kategorija.

O tome kako je širenje korona virusa promijenilo svakodnevicu u SOS Dječijim selima BiH, te o tome kako djeca provode vrijeme u izolaciji za Kidsinfo.ba govori PR-ica organizacije Ana Čabarkapa.

Ana: Organizacija SOS Dječija sela BiH u svakodnevnom radu primjenjuje sve odluke, naređenja i mjere koje nadležne institucije donose u smislu prevencije, postupanja i organizacije rada tokom trajanja pandemije. Ograničili smo pristup posjetiocima SOS Dječijih sela, a kontakte djece s porodicama porijekla organiziramo putem telefona i društvenih mreža, te u dogovoru sa nadležnim Centrima za socijalni rad. Osigurali smo potrebne tehničke uslove, a u stalnoj smo komunikaciji i saradnji sa školama.

Kidsinfo.ba: Koji su to najveći izazovi s kojima su se SOS Dječija sela suočila tokom perioda izolacije?

Ana: Situacija u kojoj smo se našli, nažalost, nije zaobišla nijednu sferu naših života, pa tako ni brigu o najranjivijim, djeci bez roditeljskog staranja. Naša najveća briga i izazov je očuvati mentalno zdravlje i spriječiti aktiviranje traumatskih iskustava koje svako dijete koje je ostalo bez roditeljske brige, nažalost, nosi u sebi. Iako SOS mame ulažu iznimne napore da svakom djetetu pruže osjećaj sigurnosti u ovim teškim danima, trenutno radimo u doista teškim uslovima. Djeca u našoj brizi ne izlaze iz svojih domova, a činjenica da ni SOS mame ne mogu napuštati porodične kuće dodatno otežava proces nabavke čak i osnovnih namirnica za porodice. Naš stručni tim je uvijek na raspolaganju SOS mamama kako bi im pružili podršku u svim izazovima s kojima su se djeca i mladi susreli, ali u ovim teškim danima dodatni angažman stručnog tima psihologa prijeko je potreban kako bismo očuvali zdravlje djece.

Kidsinfo.ba: Na koji način način stručni tim pedagoga i psihologa pomaže roditeljima?

Ana: U cijeloj situaciji profesionalnu podršku, kao i uvijek do sada, svim SOS roditeljima pruža stručni tim pedagoga i psihologa, koji je u kontinuiranom kontaktu s njima i pomaže djeci da se prilagode novom načinu praćenja školske nastave. Roditelji aktivno učestvuju u izradi planova, a za sva pitanja i nedoumice, u svakom trenutku, im je na raspolaganju tim za podršku. Uz uobičajenu psiho-socijalnu podršku, stručni tim podržava SOS roditelje u organiziranju rekreativnih aktivnosti za djecu u okviru porodica, poštujući preporuke izbjegavanja većih okupljanja, te uvođenja drugih osoba u porodične aktivnosti. Izrađene su i podijeljene pismene preporuke kako komunicirati sa djecom o COVID-19, te kako organizirati porodični život tokom izolacije.

Kidsinfo.ba: Koliko je SOS roditeljima izazovna online nastava?

Ana: Online nastava je izazov s kojim su se roditelji i djeca suočili po prvi put i sigurno da nije jednostavno. U SOS dječijim selima BiH snažno se zalažemo za individualni pristup svakom djetetu, što je sada veliki izazov uzimajući u obzir da u pojedinim SOS porodicama živi petoro djece različitog školskog uzrasta. Online nastava je otežana i zahtijeva dodatnu pomoć stručnog tima oko učenja, kako nijedno dijete ne bi bilo ugroženo zapostavljanjem gradiva, što može prouzrokovati dodatno socijalno distanciranje. Veliku podršku SOS mamama pružaju i SOS tete koje pomažu djeci oko učenja i razgovaraju s njima kada god je to djetetu potrebno.

Kidsinfo.ba: Kako se djeca snalaze? 

Ana: Starija djeca su navikla komunicirati pomoću tehnologije i online svijet im nije stran, tako da su se bez problema snašli u ovoj situaciji. Lako su se prilagodili i Teams platformi. Iako je za mlađe školarce ovo bio veliki izazov, starije sestre i braća su im pomogli da savladaju online nastavu i najveća su im podrška u ovim vremenima. Sada se i najmlađi sami prijavljuju na časove, javljaju na poziv učiteljice, rade zadaću i s ponosom braći i sestrama pokazuju šta su naučili. Socijalna izolacija navela je i SOS roditelje da se snalaze, pa su tako na Viber aplikaciji oformili grupe u kojima razmjenjuju iskustva s drugim roditeljima.

Kidsinfo.ba: Kojim aktivnostima SOS porodice ispunjavaju slobodno vrijeme? 

Ana: Djeca i mladi u brizi vrijeme provode u svojim kućama, sa SOS Porodicama. Djeci je ograničeno kretanje vani, pa je ta situacija, kao uostalom i drugim porodicama, veliki izazov. SOS mame nastoje organizirati život na način da svako dijete ima neki plan dana, kako bi se održala struktura i rutina. Djeca školskog uzrasta ujutru imaju zadatke vezane za školu: prate online nastavu, popodne čitaju školske lektire… Djeca koja to mogu pomažu SOS roditeljima u obavljanju svakodnevnih poslova u kući, zajedno pripremaju obroke i održavaju svoje sobe. Starije sestre i braća pomažu mlađim članovima porodice u pisanju zadaća  i upravo su ove situacije najčešće izvor smijeha ali i prilika da se osnaže i socijalne vještine djece. Slobodno vrijeme provode samostalno ili igrajući društvene igre. Svi razumijemo da djeci i mladima dosta teško pada socijalna izolacija i ograničeno kretanje, pa je važno dati im slobodu da odluče na koji način žele provesti taj slobodni dio vremena tokom dana.

Kidsinfo.ba: Izolacija u našoj zemlji traje nešto duže od mjesec. Kada uporedite početak izolacije i trenutno stanje, šta je ono što djeci najviše nedostaje?

Ana: Kao i svima, djeci koja odrastaju u SOS Dječijim selima BiH nedostaje stari način života. Voljeli bi slobodno izaći i prošetati. Nedostaje im škola i poželjeli su svoje drugove iz razreda, nastavnike i učiteljice. Nedostaje im igra, lopta, treninzi, park, druženje, a najviše im nedostaju dragi ljudi s kojima su se svakodnevno družili. SOS mame trude se što više razgovarati s djecom i objasniti im koliko je važno ostati kod kuće, te da ovo vrijeme treba da iskoriste kako bi se što više povezali. Sigurno je da su djeca nestrpljiva i jedva čekaju izaći vani, ali su SOS mame organizovale zajedničke aktivnosti i planove obavljanja kućanskih poslova i školskih obaveza, što je djeci dalo osjećaj da su veoma važna u cijeloj stiuaciji, te da i oni daju svoj doprinos da sve ovo lakše prođe.

Kidsinfo.ba: Bh. glumac Rijado Gvozden je online predstavu „Bosanac na odmoru“  poklonio SOS Dječijim selima BiH, a sa ciljem da djeci olakša svakodnevicu. Planirate li neke slične aktivnosti i projekte u narednim danima?

Ana: U izazovnim danim  kada smo socijalno distancirani, nastojimo prilagoditi život situaciji i ostati povezani kroz online svijet. Naš Rijad, koji je dio svog djetinjstva proveo u SOS Dječijim selima BiH, je odlučio svima nama pokloniti sat vremena humora i razveseliti nas u ovim teškim danima. Smijeh je jako važan u ovim trenucima, ali i razgovor. Moramo razgovarati sa djecom o njihovim problemima i strahovima, a svakako da ni roditeljima nije lako u ovoj situaciji. Stoga smo odlučili pomoći i njima kroz besplatan razgovor s našim psiholozima putem live videa, a to planiramo realizovati u narednim danima. U teškim danima, moramo pokazati da smo solidarni i humani, trebamo brinuti o onima kojima je pomoć najpotrebnija. Djeci je danas potrebna sigurnost više nego ikada, a samo zajedno im možemo pružiti šansu za sretno i sigurno djetinjstvo.

(Kidsinfo.ba, Milica Brčkalo) 

Prethodna priča

Poslastica u kojoj njena djeca uživaju: Marija Hudolin podijelila jednostavan recept za kolač s jagodama

Naredna priča

Domaća zadaća za 7. razred: Tehnička kultura – Robotika – povezivanje robota sa računarom

Najnovije iz Ostalo

-->