fbpx

Šta mame mogu da nauče od tata?

Nabrojaćemo vam nekoliko situacija u kojima bi mame mogle da uče od tata i postanu još bolji roditelji! Da li je baš uvijek istina da “mama zna najbolje” ili ipak postoje neke situacije u kojima bi mame mogle nešto da nauče od tata?

Tate koje tako sjajno obavljaju ovaj posao

Majkama nema premca po pitanju roditeljstva, a s time se slažu i očevi. Majke najbolje poznaju svoju djecu, znaju koju hranu djeca vole, kako djecu treba njegovati i oblačiti, kako ih liječiti i slično. Kao najbolji poznavaoci svoje djece, majke vrlo često dijele savjete očevima koji im po pitanju roditeljstva, navodno, nisu ni do koljena.

Tate se s djecom zabavljaju

Dok mame istražuju koje su knjige ili TV emisije prikladne uzrstu njihovog djeteta, tate su po pitanju vaspitanja nešto fleksibilnije, opuštenije i biraju aktivnosti s djecom u kojima i oni sami uživaju, poput igranja loptom, trčanja, šuge, sastavljanja ili kreiranja nečega.

Tate se ne zamaraju modnim detaljima

Dok mame kod oblačenja djeteta vode računa o detaljima, tate se uglavnom bave funkcionalnom stranom odjevanja: je li djetetu toplo i nosi li dijete adekvatnu obuću. A to što se boja čarapa baš ne slaže s bojom cipelica ili pantalonica i nije toliko bitno, zar ne?

Tate lakše postavljaju pravila i granice

Mame se prečesto boje da ne upadnu u kategoriju “strogih mama”, a tate nemaju problema s izgovaranjem magične reči “ne”. “Ako ne središ igračke, nema crtaća!” – to je rečenica koju većina tata izgovara bez zadrške. Ovo možda zvuči pomalo okrutno, ali tate uglavnom rade prave stvari postavljajući ispravne granice u odnosu roditelj – dijete.

Tate lakše zatraže pomoć

Mame često misle da moraju da budu “super mame” i da im ne treba ničiji savjet ili pomoć te da sve moraju i mogu same. Stvari su drukčije s tatama. Ukoliko nisu baš sigurni kako nešto da urade, oni će vrlo lako i bez kompleksa da zatraže savjet od drugih, ne obazirući se na to kako će ih drugi doživjeti.

Tate su manje sklone “panici”

Kada im dijete po prvi puta padne i povrijedi se, mame instinktivno pokušavaju sve kako bi djetetu pomogle i sanirale povredu. Tate u takvim situacijama češće ostaju prisebni pa nasvjesno uče djecu da kod povreda i sličnih neugodnih situacija ne treba reagovati pretjerano histerično.

Tate nisu opterećene perfekcionizmom

Bez obzira na to o čemu se tačno radi – dojenju, uspavljivanju, kupanju ili hranjenju – mame su zabrinute rade li sve ispravno (ili najbolje). Tate su, s druge strane, spremnije da se suoče s izazovom bez puno kalkulisanja ne vodeći računa o perfekcionizmu.

(mojkontakt.com/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

5 stvari zbog kojih mame najčešće osjećaju krivicu

 
Prethodna priča

5 stvari zbog kojih mame najčešće osjećaju krivicu

Naredna priča

Zašto gubim kilograme, a trudna sam?

Najnovije iz Samo za Tatu

-->