fbpx

Zašto gubim kilograme, a trudna sam?

Saznaj koliko bi kilograma trebala dobiti u prvom tromjesečju, zašto je moguće gubiti kilograme kroz trudnoću i na što sve se odnosi dobivena težina osim na bebu.

Kad ostaneš trudna, logično je očekivati da ćeš dobivati kilograme, a ne gubiti ih. No u ranoj trudnoći sasvim je normalno izgubiti kilograme, posebno ako patiš od jakih jutarnjih mučnina. 

Gubitak kilograma u prvom tromjesečju

Iako 80 posto budućih mama iskusi neku vrstu jutarnje mučnine, a tokom koje često bude nemoguće staviti u usta bilo kakav komad hrane pa mnoge trudnice tada i smršave. Ali možeš biti sigurna da gubitak nekoliko kilograma nema utjecaj na razvoj bebe. 

Također, stručnjaci kažu da na početku trudnoće uopće ne bi trebala dobivati toliko na kilaži. 

Uobičajen je dobitak od 1 do 2 kilograma tijekom prva tri mjeseca trudnoće te potom do pola kilograma svaki tjedan. U slučaju da majka očekuje blizance, dobitak na tjelesnoj težini bi trebao biti nešto veći, u prosjeku od 15 do 20 kilograma tijekom cijele trudnoće“, kaže te objašnjava da o tjelesnoj konstituciji prije trudnoće, odnosno o BMI (body mass index) ovisi koliko bi svaka trudnica trebala dobiti kilograma tijekom trudnoće.

Pravilo je da bi žene prosječne tjelesne težine (BMI 18,5 do 25) ukupno kroz trudnoću trebale dobiti 8 do 15 kilograma, pothranjene žene (BMI ispod 18,5) mogu dobiti od 13 do 18 kilograma, dok bi žene s prevelikom tjelesnom težinom (BMI iznad 25) trebale dobiti od 5 do maksimalno 10 kilograma“, kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

Nakon oko 14. sedmice, jutarnje mučnine se smanje i apetit se vraća na staro. U to vrijeme većina žena koja je izgubila kilograme tada ih brzo vrati.

Jedino kada je gubitak težine problem jest u slučaju da je značajno, primjerice 10 posto od tvoje ukupne težine. Tada liječnik može propisati lijekove za ublažavanje mučnine.

Trudnička hiperemeza

Mučnina i povraćanje koje dovodi do dehidracije, disbalansa elektrolita, ketoze te gubitka težine u ranoj trudnoći se naziva Hyperemesis gravidarum i zahtjeva hospitalizaciju i ozbiljnije liječenje nadoknadom tekućina, elektrolita i nutrijenata. Tokom hiperemeze može doći do više od tri epizode povraćanja tokom dana te gubitka više od 3 kg ili pet posto tjelesne mase.

Preporuke prehrane za suzbijanje mučnine:

Ako od jutra osjećaš mučninu, pojedi prije no što ustaneš suhi kreker ili keks, pij puno tekućine, ali u malim gutljajima tokom cijelog dana, jedi često, količinski male obroke bogate ugljikohidratima kao što su: kruh, riža, tjestenina, a sadrže male količine masti, jedi malo količinski, ali češće, jedi hladne obroke jer topli odaju mirise koji dodatno mogu prouzročiti mučninu, izbjegavaj jela i mirise koji ti smetaju, izbjegavaj hladna pića ili jako zaslađena. 

Bilo bi dobro da neko kuha umjesto tebe no ako to nije moguće kuhaj jela koja nisu puna mirisa i lako se pripremaju: krompir, tjestenina i slično.

Gubitak težine do 40. sedmice

Trudnoća ti napreduje, a ne trebaš trudničku garderobu? Ne brini, ako inače imaš prekomjernu tjelesnu težinu, nećeš ni dobiti puno kilograma, i to je sasvim u redu i nema utjecaj na zdravlje i razvoj djeteta. Pretile žene mogu dobiti nekoliko kilograma ili čak izgubiti kilograme. Tokom trudnoće, vrlo malo težine zapravo se odnosi na bebin rast. Većina odlazi na rezerve masnog tkiva kako bi imala snage za porod, dojenje i drugo, a ako već imaš dovoljno masnog tkiva, nećeš dobiti toliko kilograma koliko druge žene koje nemaju.

Ginekologinja kaže da je izrazito bitno naglasiti da dobitak tjelesne mase preko preporučenih vrijednosti tokom trudnoće, a svakako više od 20 kilograma može nepovoljno utjecati na zdravstveno stanje trudnice te uzrokovati dijabetes, povišeni krvni tlak i niz ostalih problema koji mogu negativno utjecati na bebu i ishod trudnoće.

Ginekologinja nam je objasnila i na što se točno odnose dobiveni kilogrami: “Jedna trećina ukupne težine odnosi se na samo novorođenče, posteljicu i plodovu vodu. Na porodu novorođenče teži oko 3.3 kilograma, posteljica 0.7 do 1.2 kilograma, a plodova voda 0.8 do 1.2 kilograma. Ostale dvije trećine težine se odnose na promjene u tijelu trudnice koje je pripremaju za porod i dojenje. Maternica koja se dramatično poveća u trudnoći teži oko 0.9 kilograma, povećani volumen krvi i ostalih tekućina koje se nakupljaju u tijelu oko 2.5, a povećane dojke 0.4 kilograma”, kaže i dodaje da pohranjena mast koja služi kao spremište energije za dojenje iznosi oko 4 kilograma.

(miss7mama.24sata.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Dermatovenerolog Tamara Jovović savjetuje roditelje: Dječija koža tokom zimskih mjeseci traži veću pažnju

 
Prethodna priča

Šta mame mogu da nauče od tata?

Naredna priča

Pospješite razvoj živčanog sistema kod bebe bez da ga preopteretite

Najnovije iz Vodič kroz trudnoću

-->