fbpx

Febrilne konvulzije kod djece

Febrilne konvulzije ili grčevi su napadi koji se javljaju pri stanju povišene temperature kod male djece.

Napadi se pojavljuju u dobi između tri mjeseca i pet godina prilikom visoke temperature koja nije povezana s upalama središnjeg živčanog sistema, poput meningitisa ili encefalitisa. Febrilne konvulzije nisu opasne odnosno ne uzrokuju oštećenja mozga, te nemaju ni utjecaja na intelektualni razvoj djeteta. Predstavljaju najčešći epileptički poremećaj u čovjeka.

Šta uzrokuje konvulzije?

Biološka osnova za febrilne konvulzije nije poznata, a prema nekim naučnicima poremećaj je nasljedan. Naime, prema istraživanjima rizik za grčeve se povećava čak 10 do 15% ako u bližoj porodici postoji osoba koja je imala napade.

Faktor koji povećava rizik od febrilnih konvulzija su teški porodi, usporeni neurološki razvoj bebe, te kako smo ranije naveli – nasljedni faktor.

Kada se pojavljuju?

Febrilne konvulzije se pojavljuju kod djece između tri mjeseca i pet godina starosti, najveća učestalost im je pak u razdoblju od 17. do 23. mjeseca pri visokoj temperaturi.

Kod 30-ak % djece napadaj će se ponoviti nakon prvog, a samo 4% djece imati će samo jedan napad.

Rizik od napada febrilnih konvulzija raste u januaru, junu, augustu i novembru. Naime, u tim mjesecima najčešća su oboljenja od adenovirusa ili pak respiratornih infekata i crijevnih infekata.

Kako izgledaju?

Febrilne konvulzije izgledaju i zvuče strašno i svaki roditelj koji ih je proživio će svjedočiti da je pomislio da mu dijete umire.

Dijetetu se očne jabučice fiksiraju na jednu stranu, podrhtavaju ili se tresu i noge i ruke, pojavljuje se plavo oko usana uz glasno krkljanje, a karakteristični su i napadaji prestanka disanja odnosno apneje. U vrijeme napadaja dijete ima temperaturu između 39 i 40 stepeni.

Prva pomoć prilikom napada

Prilikom napada djetetu nemojte vaditi jezik iz usta ili mu gurati maramice kako bi spriječili odgrizanje jezika. Gutanje i griženje jezika ćete spriječiti ako dijete lagano i nježno okrenete na bok tako da mu jezik ne može blokirati disanje.

Prilikom napadaja djetetu nježno držite glavicu okrenutu na stranu kako se ne bi povrijedilo.

Dijete nemojte ni slučajno:

  1. tuširati hladnom vodom (šokirat će se)
  2. polijevati vodom
  3. šamarati ili lagano pljuskati po obrazu (nećete prekinuti napad)
  4. bilo što gurati u usta – uključujući i vaše prste kako bi izvadili jezik

 

Liječenje

Febrilne konvulzije će spontano proći unutar nekoliko minuta, no roditelji se svakako moraju uputiti u bolnicu ili pedijatru.

Kod ponavljajućih konvulzija, ako je u pitanju beba, liječnik će roditeljima dati lijek diazepam koji se primjenjuje rektalno. Kod veće djece lijek se primjenjuje intravenski.

Nakon napada liječnik će učiniti EEG mozga kako bi isključio upalu središnjeg živčanog sistema, a kod ponavljajućih napada učinit će se i lumbalna punkcija.

Sprječavanje ponavljanja febrilnih konvulzija

U cilju sprečavanja napada kod djece koja su ih imala više, liječnik će prepisati fenobarbiton koji se daje nakon prvog napadaja pri vrućici da se napad ne ponovi.

Ako je dijete imalo više napada liječnik će prepisati klizmu diazepama preventivno uz mjere sprječavanja porasta temperature.

Rizik od epilepsije

Samo mali broj djece, oko 5%, će razviti epilepsiju nakon napada febrilnih konvulzija.

(pitajmamu.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Top 5 roditeljskih pravila koja će vam pomoći da lakše odgojite dijete

 

 

Prethodna priča

Top 5 roditeljskih pravila koja će vam pomoći da lakše odgojite dijete

Naredna priča

Druga godina života djeteta - osamostaljivanje

Najnovije iz Zdravlje

-->