fbpx

Da li je vaše dijete „ugrizla roda“?

„Rodin ugriz“ je ravan, u nivou okolne kože i liči na fleku ružičastocrvene boje, koja izbijedi ukoliko je pritisnete prstom. Boja postaje značajno intezivnija kada dijete plače i napreže se ili uslijed promjene temperature u prostoriji.

-Ovaj beleg može da se javi na licu – čelu, korenu nosa, kapcima, oko usana, ali se ipak najčešće javlja na vratu ispod potiljka. Tačnije, tamo gde roda, po priči, drži bebu, pa se zato zove rodin ugriz – objasnila je dr Ivana Ivanišević Petrović, pedijatrica.

Ovo nastaje uslijed proširenja krvnih sudova ispod kože i u pitanju je bezazleno stanje koje ne zahtjeva nikakvu dopunsku dijagnostiku niti liječenje. Ne stvara tegobe za dijete, tako da roditelji ne trebaju brinuti.

Kod 95 posto djece on postepeno izblijedi, kako pojašnjava pedijatrica, a kod neke se zadržava i do odrasle dobi. Ukoliko se radi o promjeni na licu koja ne blijedi, roditelji se mogu posavjetovati sa plastičnim hirurgom kako bi procienio da li je potreban neki tretman. Najčešće je to lasersko uklanjanje i to zbog čisto estetske, nikako funkcionalne prirode.

(Žena blic/ Kidsinfoba)

Prethodna priča

Da li će se vaša beba roditi s kosom?

Naredna priča

Novi trend među roditeljima: Dijeljenje kreveta s djetetom ima dugoročno dobre posljedice

Najnovije iz VIJESTI

-->