fbpx

Novi trend među roditeljima: Dijeljenje kreveta s djetetom ima dugoročno dobre posljedice

Povezujuće roditeljstvo sve je popularnije među roditeljima. Riječ je o metodi odgoja koja uključuje dijeljenje kreveta i dojenje, a dugoročno može imati pozitivne posljedice na tjelesno i mentalno zdravlje djeteta, složni su stručnjaci.

Ovu tehniku popularizirao je američki pedijatar dr. William Sears koji smatra da roditelji moraju odgovarati na djetetove potrebe i biti što je moguće povezaniji s djetetom.

Povezujuće roditeljstvo oslanja se na četiri smjernice, a to su spavanje s djetetom u istom krevetu ili sobi, uz odgovarajuće mjere opreza, dojenje na zahtjev, maženje s djetetom i odgovaranju na plač, a ne zanemarivanju te fiziološke potrebe dok se dijete samo ne umiri.

Profesorica psihologije na Sveučilištu Massachusetts Amherst, Susan Krauss Whitbourne, tvrdi da povezujuće roditeljstvo može pomoći djetetu da izraste u sretniju i pouzdaniju osobu. 

– To je senzibilan pristup koje potiče zdraviji tjelesni i psihološki razvoj djeteta. Znamo da se djeca koja odrastaju zaštićenija razvijaju u sretnije odrasle osobe i da su manje sklona konfliktima. Postoje i istraživanja prema kojima mogu i sami postati bolji roditelji – pojašnjava Whitbourne. 

Smatra da su takva djeca sposobnija kontrolirati emocije i da rjeđe imaju neočekivane izljeve bijesa i lakše se prilagođavaju na vrtić.

U tekstu za Psychology Today, Whitbourne je zaključila da takav pristup ima dobrobiti i za roditelje.

– Preporučujem majkama i očevima da pronađu dokaze i informiraju se o najboljim izborima za odgoj djece – zaključila je.

(index.hr/kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Da li je vaše dijete „ugrizla roda“?

Naredna priča

Dijete je sreća. Ne muško ili žensko, već dijete!

Najnovije iz RODITELJI

-->