fbpx

Da li će se vaša beba roditi s kosom?

Kako trudnoća napreduje, tako raste i vaša znatiželja u vezi s bebom. Hoće li imati plave oči kao vi ili pjegice kao njen tata? Možda se pitate i hoće li se roditi s dugom kosom ili će ipak biti ćelava?

-U 14. ili 15. sedmici trudnoće tokom razvoja fetusa, dlačice počinju izbijati kroz bebinu kožu, pripremajući teren za rast bebine kose. Delikatna koža vaše bebe također raste i razvija se. Koža se rasteže prije nego što kosa započne svoj rast. Ovaj proces određuje hoće li se kosa sa zadnjeg dijela glave vaše bebe kovrčati na lijevu ili desnu stranu – tvrdi pedijatrica Cherilyn Cecchini.

Oko 14. sedmice, bebino tijelo je prekriveno lanugo dlačicama, koje održavaju bebinu temperaturu. Zato, ako ste rodili prije vremena, veća je vjerojatnost da će beba i dalje imati ove dlačice na tijelu. Healthline, portal za mame i trudnice, tvrdi da lanugo dlačice potpuno otpadnu u 30. sedmici, što znači da bebe rođene poslije, najvjerojatnije neće biti prekrivene ovim dlačicama.

Veoma zanimljiva činjenica je da u tom trenutku bebina kosa još uvijek nema pigment, potpuno je bijela, bez obzira na genetičku boju.

– Ako vas zanima hoće li se vaša beba roditi s kosom ili bez nje, to nećete znati dok vaša beba ne naraste, ali dosta ovisi i o genetici. Ako se većina beba u vašoj porodici rađala ćelava, velika je vjerojatnost da će se i vaša roditi bez kose – istaknula je Cherilyn .

Ako ste mislili da ćete prilikom kontrole na ultrazvuku vidjeti ima li vaše dijete kovrče ili ne, prevarili ste se.

– Bebe rastu u amnionskoj tekućini, što znači da im je kosa mokra, pa je u ranim mjesecima trudnoće nemoguće jasno vidjeti bebinu kosu. Dobra vijest je da poslije 28. tjedna možete jasnije vidjeti bebinu kosu i njenu dužinu -, istaknula je babica Risa Klein.

Ali, navodno postoji jedan način kako otkriti hoćete li roditi bebu s kosom ili bez kose. Staro narodno vjerovanje kaže da će se beba roditi s kosom ako ženu tokom trudnoće muči žgaravica, a čini se da ono nije prazna priča. Znanstvenici su u studiji”Slučaj žgaravice i kose” došli do saznanja da je većina trudnica koje su osjećale blagu ili jaku žgaravicu rodila bebe s kosom. 

(index.hr, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

3 reakcije djeteta na razvod roditelja

Naredna priča

Da li je vaše dijete „ugrizla roda“?

Najnovije iz Ostalo

-->