fbpx

4 znaka da vaša mama treba da bude i najbolja prijateljica

Unutar svake porodice postoje neraskidive i posebne veze, a ona koju imaju majka i djeca, pogotovo majka i kćerka, po svojoj jačini i privrženosti ne može nadmašiti nijednu drugu. Iako vam se tokom tinejdžerskih dana činilo da stvari i nisu baš tako idealne i posebne, vremenom, kroz odrastanje i prilikom sazrijevanja svako od vas vidi ili će tek vidjeti koliko su majke fantastična bića, koja ukoliko im vi to dozvolite mogu biti vaše najbolje drugarice.

U nastavku pogledajte koja su to 4 pokazatelja da vaša majka treba da bude i vaša najbolja prijateljica!

1. Uvijek će vam reći istinu

Kada se nalazite u velikim dilemama i brigama, ili pak neke stvari radite pogrešno, majka će uvijek biti tu da vam kaže istinu. Prilikom situacija koje su teške za vas, čak ni prijatelji vam neće reći istinu i njihovo prvo mišljenje iz određenih razloga, dok će majka, koliko god neka tema bila bolna i teška za vas, reći vam istinu u oči. Iako će vas sigurno mnogo puta to zaboljeti realno sagledane činjenice, a ne njene riječi, znaćete da vam ona uvijek želi dobro i da to čini iz najbolje namjere. Stoga, sljedeći put kada se nađete u nekoj teškoj situaciji i ne možete da se odlučite koji biste sljedeći korak napravili, zatražite savjet od vaše majke, a ne od prijatelja. 

2. Sa njom uvijek možete iskreno razgovarati

Tokom čitavog života susretaćete se sa raznim neprijatnim situacijama i teškim i ozbiljnim odlukama koje ćete morati da donesete. Isto tako, dosta puta imaćete probleme koje ne znate sa kim biste podijelili, jer su neki od njih možda neprijatni i škakljivi. A kada dođete do takvih situacija i problema, znajte da  će majka, kao neko ko vas voli najviše uvijek biti tu da vas na osnovu svog životnog iskustva na pravi način posavjetuje. Sa njom uvijek možete otvoreno i iskreno razgovarati, ma koja god da je tema u pitanju, iako ste tinejdžer i treba vam savjet oko simpatije ili pak ukoliko ste ozbiljna žena koja ima problema u braku ili čak sa vašom decom. Također, majka vas nikada neće osuđivati, ni vaše probleme dijeliti sa drugima, što će neke drugarice sigurno uraditi iza leđa.

3. Ona vas istinski voli i brine za vas

Jedina osoba na cijelom svetu koja će apsolutno uvijek, u svakom momentu biti tu za vas jeste majka. Ona će ići čak i na svoju štetu kako bi vas zaštitila. Iako će vas njega briga i pažnja možda nervirati tokom tinejdžerskih dana kada želite da budete što više samostalni, pravu vrednost njene ljubavi osjetićete tek kada malo odrastete ili čak kada dobijete dijete. Većina žena, postaje u velikoj mjeri povezana sa majkom tek nakon dobijanja svoje djece, jer ljubav koju majka pruža može se osjetiti samo kada vi tu ljubav pružite svojoj djeci. Zbog toga, trudite se da vašu majku, ali i svaku drugu majku, poštujete, cijenite i neizmjerno volite, jer one su pravi borci i u stanju su da prežive razne poteškoće samo za dobrobit svoje djece.

4. Uvijek će vas saslušati i posavjetovati

Majka treba da bude vaša najbolja drugarica i zbog iskustva koje posjeduje. Ona je prošla mnogo više od vas, bez obzira u kojoj se životnoj dobi nalazite, jer ona je u vašim godinama bila i prošla i faze zaljubljivanja, odrastanja, zrelosti i stvaranja porodice. Stoga, ko bolje može da vam pomogne od nje. Majke vas najbolje poznaju i zbog toga će vas one najbolje posavjetovati. Nekada zbog svojih godina ili pak društva u kom se nalazite možete donijeti pogrešne odluke, a kako se to ne bi dogodilo uvijek se pre njihovog donošenja posavjetujte sa vašom majkom. Prijatelji vaših godina će vas možda zbog neiskustva ili pak pakosti, mogu pogrešno posavjetovati.

Iako, kako smo na početku rekli, značaj majke kao najbolje drugarice vidite tek nakon odrastanja, nadamo se da ćemo ovim tekstom navesti mlade djevojke da više pažnje usmjere ka svojim majkama i pokušaju da sa njima tokom ranog odrastanja stvore vezu najboljih prijateljica koja će im sigurno mnogo pomoći u životu.

(mogujatosama.rs/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Važnost refleksa otpuštanja mlijeka

 

 

 

 

Prethodna priča

Važnost refleksa otpuštanja mlijeka

Naredna priča

Logopedica Maja Terzić za Kidsinfo.ba: Oralna praksija i govor

Najnovije iz Samo za Mamu

-->