fbpx

Ja ću! Šta kada dijete sve želi uraditi samo?

Ja ću! Dijete će iz faze Ja ću! izaći samostalnije iako ćete vi možda imati nekoliko manjih živčanih slomova.

Možda i vi imate dijete staro dvije ili tri godine koje je došlo u fazu da želi probati sve i to želi isprobati sam? Nešto se razbilo, prosulo ili prolilo, i dok vi muku mučite kako to pokupiti, vaše dijete je oduševljen neredom. Ja ću!, viče veselo dok vi dolazite s krpom i metlom, a vama se kosa na glavi u tom trenutku još malo više digne.

Šta ako ga odbijem?

Znate da će odbijanje dovesti do omanjeg tantruma vašeg djeteta. Još veći nered moglo bi pak dovesti do vašeg tantruma, snage erupcije vulkana. To nisu sve stvari u kojima vaše dijete želi biti samostalno, a vama se čini da samo gubite vrijeme. Ono se želi i samo obući, počešljati, samo odabrati garderobu i slično. A to traje i traje…

Dobra je vijest da je želja djeteta da u svemu učestvuje i sve isproba jedna normalna razvojna stepenica te bi u stvari bilo čudno da je nema. Loša je  vijest da život s nezavisnim toddlerom donosi puno stresa i vama i njemu – kada mu odbijete njegovo zadovoljstvo. 

Kako izvući najbolje iz te situacije?

Pet dodatnih minuta

Uzmite pet minuta mira u ovakvim situacijama. Dakle, ne dopustite da ste u stisci s vremenom i da negdje jurite jer će vas to samo još više izbaciti iz takta. Ne kažemo da stvari zbog toga neće biti ni malo napete. Naravno, dok gledate dijete kako po 57 put pokušava zakopčati košulju sigurno će vas baciti u očaj, ali bit će lakše ako znate da niste u prevelikoj žurbi.

Preusmjerite ih

Za ovo je potrebno malo razmišljanja u naprijed, ali se isplati. Kada vaše dijete želi “pomoći u nečemu” ili neki dio posla samostalno obaviti, preusmjerite ga na drugi zadatak ili dio posla koji je djeci prihvatljiviji, manje zahtjevan, a podjednako privlačan. Vi ćete biti slobodni, a dijete će se i dalje osjećati neovisno.

Pola je njihovo

Neki poslovi se mogu podijeliti, pa ćete ih ipak tako ubrzati, a dijete će biti zadovoljno. Na primjer, neka ono odabere šoljicu, a vi ćete u nju nasuti vodu ili mlijeko. Ili vi možete djetetu navući jednu čarapu, a ono će drugu.

Mogućnost izbora

Kada djetetu ponudite izbor, ono ima osjećaj da posjeduje određenu kontrolu, a vi mu neprimjetno smanjujete vidike i nudite da bira između dvije ili tri stvari, pri čemu je cijeli proces brži. Tako pitajte svog mališana želi li za ručak grašak ili poriluk ili želi li obući plavu ili crvenu majicu. Vrlo jednostavno, zar ne?

Pripremite se da budete zbunjeni

Ovo je promjenjivo razdoblje u djetetovu životu i iako ono želi biti veliko, u stvari je malo i to će vam svakodnevno dokazivati. Ako vam niti jedan od naših savjeta ne pomogne, ne gubite glavu – imajte na umu da će se ta razvojna stepenica, u kojoj je vaše dijete sporo kao puž, na kraju završiti, a vi ćete preživjeti. Možda vam se čini da ćete do tada poludjeti, no tješite se činjenicom da ćete imati samostalno dijete koje će znati puno toga uraditi.

(pitajmamu.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Cupcakes s kremom od karamele

 
Prethodna priča

Nove Pampers Active Baby pelene za dobar san i sretnu bebu

Naredna priča

Neka vaša djeca zamažu prstiće i obraščiće u Sunnylandu 15. januara praveći pizzu!

Najnovije iz RODITELJI

-->