fbpx

RAZLIČITE BOLESTI, RAZLIČITI VIRUSI Morbile i varičele nisu isto

Bitno je znati razlike, kako ne bismo mislili da je dijete preboljevši varičele preboljelo morbile i da ima imunitet na tu bolest

Roditelji često miješaju morbile (krzamak) i varičele (pljuskavice, vodene ospice, ovčije boginje). Međutim, čak ni osip kod ovih bolesti nije isti. Ovo često zavara roditelje da misle da su morbili lagana bolest protiv koje čak ni ne treba vakcinisati. Ali – čak ni varičele nisu blaga bolest, pogotovo ako se neko zarazi kasnije u životu, dok su morbili prilično opasni. S obzirom na to da se ove bolesti šire regionom, evo nekoliko informacija, objavljeno je na Vakcine.ba.

Varičele i morbili su, na prvi pogled vrlo slični. Međutim, ove bolesti izazivaju različiti virusi i klinička slika je malo drugačija. Ponekad roditelji miješaju ove bolesti jer se one očituju osipom, ali su ospe drugačije. Ipak, bitno je znati razlike, kako ne bismo mislili da je dijete preboljevši varičele preboljelo morbile i da ima imunitet na tu bolest. Postoje vakcine protiv obje ove bolesti, ali, nažalost, vakcine protiv varičela još nisu dostupne u BiH.

Dr. Belma Krdžalić-Zečević, specijalistica pedijatrije u JU Dom Zdravlja KS – Centar odgovara za Vakcine.ba o tome kako se razlikuju varičele i morbili te o vakcinama protiv varičela.

Morbili (engl.measles) je oboljenje koje je u narodu poznato kao ospice, krzamak ili male boginje. Uzročnik je Morbillivirus. To je vrlo kontagiozno (lako se širi među populacijom) zarazno oboljenje, koje  se može prevenirati vakcinom, i oboljenje koje ima najviše smrtnih slučajeva od svih zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom.

Obavezna imunizacija

Na svu sreću, vakcina protiv morbila se nalazi u Obaveznom programu imunizacije u našoj zemlji kao MMR ili MRP vakcina i dostupna je svima!

Varičele (eng. chicken pox) su nešto lakše, također vrlo kontagiozno oboljenje, u narodu poznate kao vodene kozice, ovčije boginje ili pljuskavice. Uzročnik je Varicella-zoster virus. Kada kažemo da je lakše oboljenje, mislimo na lakšu kliničku sliku i djeca ga uglavnom lako prebole. Međutim, i ovo oboljenje može imati teže komplikacije, koje su na svu sreću rijetke (upala pluća, mozga), ali su češće nego se mislilo Klinička slika je puno teža kod odraslih i kod adolescenata.

Oba oboljenja imaju isti način prenošenja. Radi se o kapljičnoj infekciji koja se prenosi kihanjem, kašljanjem, tj. sekretima iz usta i nosa, direktnim kontaktom sa zaraženom osobom. Preležane morbile kao i varičele ostavljaju trajni imunitet, tj. ne mogu se ponovo bolovati.

Na sreću, i varičela je vakcinopreventabilna bolest, to jeste može se prevenirati vakcinom.

Razlike između varičela i morbila:

MORBILIVARIČELE
Nagli početak bolesti sa povišenom tjelesnom temperaturomPostepeni početak sa rijetkom pojedinačnom ospom po prsima ili glavi, ospa je u vidu „plikova“
Kašalj, curenje nosa, konjuktivitis („plačna maska“ na licu)Može se javiti uz povišenu tjelesnu temperaturu, ali često prolazi i bez povišene temperature
Koplikove pjege (sivkaste naslage na unutrašnjoj strani obraza)Djeca su dobrog opšteg stanja, nemaju curenje nosa, kašalj, kihanje i sl.
Kada temperatura dostigne vrhunac, (39-40°C)  4. ili 5. dana bolesti, javi se osip, crvenkast, makulopapulozan, prvo na glavi, iza ušiju, na vratu, širi se ka donjim dijelovima tijela  Ospa se javlja odmah, izbija narednih 4-5 dana,  najgušća je na prsima, leđima, licu ali može se javiti i pojedinačna ospa na rukama i nogama
Česte komplikacije: upala uha, upala pluća, i rijetko upala mozgaDjeca uglavnom lako prebole, ali prebolovane varičele oslabe imunitet, te je u narednih nekoliko mjeseci dijete podložno infekcijama
 Rijetke su komplikacije kod djece, a češće kod adolescenata i odraslih
Izvor: https://mapleleafmedical.com.au/blog/2019/9/20/chickenpox-vs-measles-whats-the-difference

Vakcine protiv varičela / Varicella

Postoji vakcina protiv varičele VARILRIX, koja nije u našem Obaveznom programu vakcinacije, i koje nema kod nas, a bilo bi zaista dobro da je ima, jer zašto bismo bolovali neku bolest, ako je već možemo spriječiti vakcinom, a samim tim sprječavamo i moguće komplikacije.

U susjednim zemljama, Hrvatska i Srbija,  takodjer nije u Obaveznom programu vakcinacije, ali je registrovana i može se dobiti.

Varilrix vakcina protiv pljuskavica  

VARILRIX je zaštićeni naziv vakcine protiv varičele proizvođača GlaxoSmithKline, Belgija.

To je živa (atenuirana) vakcina koja se sastoji od male količine oslabljenih živih varicella-zoster virusa. Primjenjuje se kod djece od navršenih 12 mjeseci života, a može se dati kao samostalna vakcina ili zajedno sa vakcinom MMR. Daje se u dvije doze, subkutano, u nadlakticu.  Prva doza se daje djeci sa navršenih 12 mjeseci, a druga doza najmanje 6-8 sedmica nakon prve doze.

Kontraindikacije su slične kao i kod drugih vakcina: akutna bolest, febrilno stanje, alergija na neku od komponenti vakcine, trudnoća, osobe sa oslabljenim imunitetom.

Popratne pojave mogu biti crvenilo i otok na mjestu uboda, a vrlo rijetko povišena tjelesna temperatura i blaga ospa.

Osim djeci, vakcina se preporučuje: adolescentima do 18 godina kao i odraslim osobama koje nisu prebolovale varičele, ženama koje planiraju trudnoću a nisu bolovale varičele jer su varičele veoma opasne i za trudnice i za plod, osobama koje njeguju teške bolesnike i još nekim određenim grupama pacijenata u dogovoru sa ljekarom.

Da spomenemo još i kombinovanu vakcinu protiv Morbila, Mumpsa (Parotitisa), Rubeole i Varičele. To je PROQUAD kombinovana živa vakcina, prizvođača MSD (Merck, Sharp and Dohne), Holandija. Daje se djeci sa navršenih 12 mjeseci intramuskularno ili subkutano. Da bi se osigurala optimalna zaštita protiv varičele, preporučuju se dvije doze ove vakcine u razmaku od najmanje mjesec dana. Indikacije, kontraindikacije i popratne pojave su slične kao i za VARILRIX vakcinu.

Sve u svemu, zaključak je da bi bilo bolje djecu vakcinisati protiv varičela, nego čekati da se zaraze.

Prethodna priča

STRATEGIJA A šta kad ne funkcionira nježno roditeljstvo?

Naredna priča

BOTTLE NURSING Kako hraniti bebu na bočicu i povezati se s njom

Najnovije iz VIJESTI

-->