fbpx
///

PROVJERAVAJTE IGRAČKE KAD KUPUJETE NA INTERNETU

Jesu li igračke koje kupujete svojoj djeci sigurne? Kupujete li u trgovinama ili on line? Kupujete li uvijek igračku koja je primjerena njegovoj dobi?

Vjerovatno, jer nekad kupimo i prevelike cipelice “da potraju”, pa tako i našem našem 4-godišnjem djetetu kupimo igračku na kojoj piše 6+.

Ta oznaka na igračkama nije bez razloga. Osim činjenice da je igračka namijenjena za neku dob zbog sigurnosti, to je važno i zato da bi dijete moglo uživati u toj igrački i da bi uz nju moglo nešto naučiti.

Pored toga, važno je od kakvih je materijala izrađena ta igračka i još brojne druge stvari koje čine tu igračku sigurnom za dijete.

Pa kako onda odabrati sigurnu igračku, koju možeš bez razmišljanja dati djetetu da se igra njome i ne brinuti se oko toga da će joj se nešto dogoditi?

1. Čitaj etiketu / deklaraciju

Na etiketi mora pisati za koju je dob namijenjena igračka, te kako se primjereno koristi, ako je potrebno.

Ako kupuješ igračku za dijete mlađe od 3 godine, pazi da ne kupiš neku od onih na kojima je istaknuto 3+, jer ta oznaka tamo stoji s razlogom. Naime, igračke za djecu mlađu od tri godine ne smiju imati dijelove koji se mogu odvojiti – zbog opasnosti od gušenja.

Kad kupujemo igračke na internetu, odnosno nekom web-shopu, pa tu igračku ne možemo opipati, važno je biti siguran da je oznaka za dob provjerena i primjerena. Kad su ovi najmanji korisnici igračaka u pitanju, važno je isto tako da se igračka može oprati, te da je izdržljiva. Jasno je, pretpostavljamo, zašto.

0 – 3 godine: to su najčešće platnene igračke, mekane, bez oštrih rubova i dijelova koji se mogu odvojiti ili otrgnuti. Ovo je, također, dob u kojoj dijete ne smije ostajati bez nadzora, pa to isto vrijedi i za vrijeme kad se igra igračkama, bez obzira na njihovu sigurnost.

4 -7 godina : najčešće igračke koje proizvode zvukove, igračke koje oponašaju sve što rade odrasli, te plišanci.

8 – 10 godina: figure, kreativni setovi, društvene igre

2. Baterije i magneti

Oboje je izrazito opasno za djecu. Ako dijete proguta bateriju ili magnet, u ozbiljnoj je opasnosti, pa je tako bitno da su takvi dijelovi, ako ih igračka i sadrži, izrazito nedostupni djetetu.

3. Čitajte recenzije

Kao i kod svega danas, važno je kod kupovine igračaka on line ne zanemariti recenzije za te iste igračke. Za gotovo svaku stvar koju kupuješ moguće je pronaći barem nekoliko recenzija, a to je svakako dobra smjernica pri odluci o kupovini. To može pomoći i pri odabiru igračaka koje nisu baš u potpunosti onakve kako su opisane. Ako je neki roditelj na drugom kraju svijeta kupio takvu igračku i razočarao se, danas je to lako doznati.

4. Sigurni materijali

Ovo je također jedna vrlo važna stavka, a kad kupuješ online teško je to u potpunosti provjeriti. Zato je važno kupiti igračku iz provjerenog izvora, znajući da je ta igračka prošla određena testiranja, te da je provjerena njena kvaliteta.

5. Kupovina na sigurnom

Važno je imati povjerenja u izvor od kojeg kupujemo. Ako je to preprodavač na kojeg naletiš na internetu, u njega ne možeš imati povjerenja, a čak i ako nešto primijetiš kad dobiješ igračku, nećeš se moći požaliti na kupljeno. Zato je mudro birati provjerene web-shopove.

Prethodna priča

KiVa metod ili kako su Finci iskorijenili vršnjačko nasilje

Naredna priča

BLIZANCI: Dvije ljubavi i dvije brige odjednom

Najnovije iz BEBE

-->