fbpx
/

A SADA MALO O EMOCIONALNO NEZRELIM RODITELJIMA

Psiholozi upozoravaju da roditelji koji na vrijeme ne odrastu u emocionalnom smislu mogu negativno uticati na svoje dijete. Bilo da je riječ o ponašanju, bilo o greškama koje čine tokom odgoja djeteta

Ovih dana naročito pričamo o osjećanjima, empatiji, o odnosu roditelja i djece. I gotovo u pravilu o tome kako odgojiti emocionalono dijete, kako postići da naše dijete bude emocionalno zrelo.

No, šta je s roditeljima? Znaju li se oni nositi sa emocijama na zdrav način?

Ko njih uči i da li ikada nauče pravila igre, mehanizme za reguliranje vlastitih emocija i održavanje kompetentnog funkcioniranja u stresnim situacijama.

Lako se prepoznaju

Psiholozi upozoravaju da roditelji koji na vrijeme ne odrastu u emocionalnom smislu mogu negativno uticati na svoje dijete. Bilo da je riječ o ponašanju, bilo o greškama koje čine tokom odgoja djeteta.

Emocionalna zrelost je sposobnost prepoznavanja, izražavanja i kontrole vlastitih emocija uz sposobnost suosjećanja i odgovaranja na emocije drugih.

No, kada su roditelji – koji bi prije svega trebali svojoj djeci biti emocionalna podrška – emocionalno nezreli djeca odrasla u takvome okruženju odrastaju u nesigurne osobe, često nesposobne pokazivati vlastite emocije, kontrolirati ih i stvarati zdrave odnose.

Emocionalno nezreli roditelji nisu rijetkost, a lako se prepoznaju.

  • uvijek sebe i svoje potrebe stavljaju na prvo mjesto
  • misle da su uvijek u pravu
  • jako su osjetljivi i skloni pretjeranim reakcijama
  • često zanemaruju djetetove osjećaje
  • skloni su pretjeranom kontroliranju ili im uopće nije stalo.

Psiholozi emotivno nezrele roditelje svrstavaju u 4 glavna tipa.

Roditelji s burnim emocionalnim reakcijama

Riječ je o roditeljima koji su isključivo vođeni svojim osjećajima i koji su skloni pretjeranim reakcijama na situacije. Lako ‘izgube živce’, a kad se to dogodi, u obitelji nastane haos. Njihovo raspoloženje je promjenjivo i kreće se iz jedne krajnosti u drugu, u jednome trenutku mogu biti potpuno emocionalno nedostupni, a u sljedećem imati vrlo burnu emotivnu reakciju. Ovaj emocionalni tobogan čini obiteljsku dinamiku nepredvidljivom, a kućno okruženje stresnim.

Kontrolirajući roditelji

Ovakvi roditelji na prvu se čine posve smireni i uravnoteženi. Iako su uključeni u živote svoje djece,  njihova empatija je vrlo ograničena.  Rijetko se prilagođavaju potrebama svoje djece niti njeguju emocionalnu vezu s njima,a umjesto toga, imaju vlastite planove i želje za njihovu budućnost i na tome inzistiraju. Postavljaju vrlo visoke standarde i mogu biti vrlo kritični i zahtjevni, a po svaku cijenu žele odgojiti uspješnu djecu kako bi zadovoljili vlastite ambicije. Stoga su često rastreseni i fizički i emocionalno nedostupni. mama se ljuti na djevojčicu IZVOR: SHUTTERSTOCK

Pasivni roditelji

Pasivni roditelji izbjegavaju svaki sukob ili stres. Iako to može značiti da se dobro slažu sa svojom djecom, ne znaju postaviti zdrave granice, niti voditi iskrene razgovore ili se zauzeti za sebe ili svoju djecu ako je potrebno. Djeca u pasivnim roditeljima nemaju čvrsti oslonac te su često prepuštena sebi.

Distancirani roditelj

Riječ je o tipu emocionalno nezrelih roditelja koji ne provode puno vremena sa svojom porodicom, a ako to i čine, riječ je o hladnom i distanciranome odnosu. Interakcija se uglavnom sastoji od izdavanja naredbi i inzistiranja na poslušnosti. S druge strane, ne potiču niti pohvaljuju svoju djecu, a tolerancija i empatija su im vrlo ograničene. Djeca se često osjećaju nelagodno u blizini takvih roditelja i misle da su im nevažna.

Posljedice odrastanja s emocionalno nezrelim roditeljima

Djeca odgajana u porodici s emocionalno nezrelim roditeljem u većem su riziku od anksioznosti ili depresije u odrasloj dobi. Također, i sami će imati problema s kontrolom emocija te njihovim izražavanjem; mogu odrasti u distancirane, hladne i neempatične osobe.

Prethodna priča

"LAJK" MOŽE UBLAŽITI OSJEĆAJ USAMLJENOSTI, ALI NE MOŽE ZAMIJENITI DRUŽENJE

Naredna priča

KAKO DALJE: NAJVAŽNIJE JE VRATITI OSJEĆAJ SIGURNOSTI

Najnovije iz RODITELJI

-->