fbpx
/

Kćerka ili sin, pitanje je sad!

Za puno parova najveća nagrada i sreća da dobiju i imaju zdravo dijete bez obzira na spol

Želja roditelja da utiču na izbor spola djeteta stara je koliko i sam ljudski rod.

Da se ne lažemo, možda smo i sami sebi nekad priznali – želim sina ili kćerku.

S vremenom smo slušali i mitove kako možemo uticati na spol djeteta. Pa smo čuli kako bi bilo dobro voditi ljubav dok je pun mjesec, ako želimo curicu. A i priču o tome kako se dječaci “prave” tokom neparnih datuma.

Uglavnom, shvatili ste. Ovo su smiješni i nemogući “recepti”. Pa da se onda okrenemo nauci. Ima i ona ponešto reći.

Spolna selekcija

Vodeće teorije o spolnoj selekciji zasnivaju se na činjenici da tjelesne stanice čovjeka imaju 46 hromosoma, odnosno 23 para.

Njih 44 ili 22 para određuju boju kose, očiju, visinu, dok jedan par, odnosno dva hromosoma, koja nazivamo spolnim X i Y hromosomima, određuju spol osobe. Tako je XX kombinacija za ženski, a XY za muški spol.

Za razliku od tjelesnih, spolne stanice, spermij i jajna stanica, imaju polovičan broj hromosoma, odnosno 23, te nose po jedan spolni hromosom. Jajna stanica ima uvijek X hromosom, a spermij može imati X ili Y hromosom.

Spol djeteta određuje se tokom začeća – ako jajnu stanicu oplodi spermij s X hromosom, dobiti ćete djevojčicu, a ako spermij sadrži Y hromosom, imati ćete dječaka. Spol Vašeg djeteta, dakle, u potpuno ovisi o spermiju koji je oplodio jajnu stanicu.

Sperma se sastoji od mješavine X i Y spermija, koje zbog njihovih karakteristika zovemo ‘postojani X’ i ‘brzi Y’ – a njihov omjer u spermi je otprilike 50:50.

‘Postojani X’ – nosač ženskog spola: X-spermiji su veći, sporiji i žive puno duže. Puno su otporniji na vaginalnu floru i mogu preživjeti čak 5-6 dana.

‘Brzi Y’ – nosač muškog spola: Y-spermiji su manji, no imaju duži repić koji ih čini bržima i pokretljivijima, ali nisu otporni i ne mogu dugo živjeti, te u većini slučajeva umiru u roku od 2 dana.

Obzirom na ove uočene karakteristike X i Y spermija, razvile su se teorije o tome kako možete utiecati na povećanje šansi u dobivanju toliko željene curice ili dječaka.

Prije nego što se ‘bacimo’ na same recepte – treba naglasiti da je vrlo važno, zapravo ključno, odrediti točan dan ovulacije jednom od standardnih metoda: mjerenjem bazalne temperature ili raznim pomagalima za otkrivanje ovulacije.

“Recept” za curice

“Tajming” je ključ uspjeha.

To znači da treba imati spolni odnos tri dana prije očekivane ovulacije, a izbjegavati onos 1 do 2 dana prije ovulacije, kako bi kada nastupi ovulacija, jedini preživjeli spermiji bili oni, postojani “X” spermiji.

Probajte smanjiti broj spermija prirodnim putem: učestalim odnosima. Naime, dokazano je da smanjeni broj spermija utječe na povećanje postotaka X spermija u spermi.

Probajte održati ph kiselost vaginalne flore: niti jedan spermij ne može preživjeti u ph kisleom okruženju, iako će malo kiselo okruženje uzrokovati da jedini preživjeli spermiji budu X spermiji – budući da su puno otporniji.

Kiselost i lužnatost vaginalne flore su klinički pojavni fenomeni tijekom menstrualnog ciklusa žene. Reproduktivni trakt većine žena je kiseo tijekom neplodne faze ciklusa, dok postaje sve više lužnat kako se ovulacija približava, što pogoduje životu spermija – posebice Y spermija.

Kako bi ‘zakiselili’ vaginalnu floru možete probati prije seksulanog odnosa napraviti kupku s malo octa, a u prehrani se preporuča pojačan unos kalcija i magnezija.

Seksualna poza koja se preporuča tijekom ejakulacije jest ‘misionarski položaj jer je dubina penetracije manja, čime je i manje vjerojatno da će izbacivanje sjemena biti blizu otvora cerviksa, gdje je cervikalna sluz lužnatija i kao takva više pogoduje Y spermijima.

Na osnovi opisane procedure – šanse da ‘dobijete’ curicu su 75-80% pod uvjetom da ste točno odredili dan ovulacije.

“Recept’ za dječake”

Ako se vodite tajmingom onda je preporučljivo imati spolne odnose unutar 24 sata prije očekivane ovulacije: kako su Y spermiji brži i pokretniji, stići će na cilj puno prije X spermija.

Povećajte broj spermija: suzdržavanjem od spolnih odnosa 3-4 dana prije začeća povećat ćete broj spermija, kao i udio Y spermija, čime su izgledi da dobijete dječaka puno veći. Samo pazite: preduga apstinencija može biti kontraproduktivna.

Održavajte ph lužnatost vaginalne flore.

Seksualna poza koja se preporuča tokom ejakulacije jest ‘odostraga’: pri kojoj je penetracija dublja, čime ćete povećati šanse da će izbacivanje sjemena biti u lužnatijim područjima, blizu otvora cerviksa, koje prije svega najviše pogoduje Y spermijima.

Za muškarce: popijte jaču šolju kafe 15-30 min. prije seksualnog odnosa. Studije pokazuju da kofein ima stimulirajući efekt na spermije. No pazite: učestali i povećani unos kofeina može imati kontraproduktivan efekat i utjecati na smanjenje broja spermija.

Na osnovi opisane procedure – šanse da dobijete dječaka su 80-85% pod uvjetom da ste tačno odredili dan ovulacije.

Ovim savjetima možete povećati šanse utjecanja na izbor spola djeteta prije samog začeća. No, trenutno ne postoji proces ili tehnika koja će vam garantirati da ćete dobiti djevojčicu ili dječaka.

Na kraju, naglasimo da je za puno parova najveća nagrada i sreća da dobiju i imaju zdravo dijete bez obzira na njegov spol.

Prethodna priča

PONOSNI ĐURIĆI ISPRATILI KĆERKU NA MATURU

Naredna priča

GRUPNO CHATANJE: OD ŠALE DO LEGLA DRAME

Najnovije iz TRUDNOĆA

-->