fbpx

Vodič za roditelje: Sve što trebate znati o tinejdžerskim ljubavima

Tinejdžerske godine sa sobom donose brojne izazove, kako za tinejdžere tako i za roditelje. Jedan od izazova je prva tinejdžerska ljubav. U nastavku vam donosimo savjete stručnjakinje Holly Roberts kada je riječ o ovoj temi, koji će vam pomoći da se snađete i pružite podršku svom djetetu.

Nemojte umanjivati značaj prve veze

Ako vam se vaš tinejdžer povjeri kada je riječ o prvoj ljubavnoj vezi u koju je stupio, nemojte ga ismijavati niti umanjivati njen značaj. “Malo zadirkivanja možda djeluje bezopasno, ali on vjerojatno u svemu tome ne vidi ništa zabavno i njemu je njegov ljubavni život ozbiljan i stvaran. Pristupite mu tako da se postavite na njegov nivo i pokušajte razumjet kroz šta prolazi” – rekla je ona.

Budite tu za svog tinejdžera

“Postanite sigurno utočište za svoje dijete tako što ćete mu dati do znanja da može razgovarati s vama i da nijedna tema nije zabranjena” – kaže Roberts.

Nemojte govoriti o svojim iskustvima

Iako vam se čini da ste imali slična iskustva kao i vaše dijete kada ste bili u njegovim godinama, prava istina je da se vaš tinejdžer neće povezati s onim što ste vi prošli. Zadržite naglasak na iskustvima vašeg djeteta i pokažite empatiju.

Poštujte privatnost

Pokažite da ste tu za svoje dijete ukoliko mu treba razgovor, ali nemojte mu se pretjerano nametati. Većina tinejdžera želi privatnost i to je nešto što trebate poštovati.

Budite podrška

Ukoliko vaš tinejdžer prekine vezu, trebate mu biti podrška i posvetiti pažnju.

Nemojte govoriti: “Pronaći ćeš nekoga novog”

Ako svom tinejdžeru objasnite da će upoznati još puno ljudi i da će se opet zaljubiti, vjerojatno se neće osjećati bolje. Umjesto toga se pokušajte “staviti” u djetetovu kožu i pokažite razumijevanje.

(index.hr, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Obradujte mališane zdravim domaćim sladoledom

Naredna priča

Omiljeni dječiji plišanac: Znate li šta Huggy Wuggy predstavlja?

Najnovije iz TEEN

-->