fbpx

20 zanimljivih aktivnosti za obitelji djece s teškoćama

Bez obzira na teškoće u razvoju najbolji način učenja je kroz igru! UNICEF predlaže 20 zanimljivih aktivnosti koje možete raditi sa svojim djetetom kod kuće i tako potaknuti razvoj kroz igru.

Budite strpljivi, osluškujte svoje dijete i uživajte u zajedničkoj igri!

  • Stavite razne igračke na pladanj ili ravnu površinu kako biste stimulirali svoje dijete. Isprobajte senzorne igračke ili igračke s vakuumskim čašama koje će se lijepiti na ravnim površinama. Možete koristiti i spužve ili šalice.
  • Osmislite igru ​​s loptom. Pokušajte zajedno napraviti loptu koristeći platno.  Ovisno o pokretljivosti vašeg djeteta, osmislite koji je najbolji način igre rukama i nogama.
  • Napravite video dok dijete nešto radi i pogledajte ga zajedno. Mnogoj djeci je zanimljivo gledati takve video materijale u kojima su oni glavna zvijezda.
  • Uključite dijete u pripremu obroka za obitelj. Ovisno o tome što radite i o interesu djeteta neka vam ono pomogne ili mu dajte plastične posudice i žlicu kako bi moglo oponašati vaše pokrete. Uključite dijete u brisanje prašine ili pranje prozora s vlastitom krpicom. Djeca obično vole i zalijevati biljke.
  • Istražite umjetnički talent! Postoje kistovi i pribor za crtanje većih dimenzija koji mogu olakšati držanje djetetu slabije mobilnosti da se njima služi. Bojanje ili crtanje uz pomoć prstića je također zabavno!
  • Udobno se smjestite i zajedno čitajte i listajte slikovnice. Pomozite djetetu da pronađe udoban položaj za ovu aktivnosti i ohrabrite ga da uspravno drži glavu.
  • Napunite pladanj za posluživanje vodom, pijeskom, palentom ili nečim drugim što vam je pri ruci kako biste djetetu omogućili upoznavanje s različitim teksturama. U to možete dodati i igračke.
  • Djeca vole plastelin. Možete ga i napraviti sami po receptu koji se koristi u vrtićima. Potrebne su 2 šalice brašna, 2 šalice vode, 1 šalica soli, 1 velika žlica ulja, 2 velike žlice limunske kiseline, nekoliko kapi eteričnog ulja i prehrambene boje po želji. Pomiješajte sve suhe sastojke. U posudu na laganoj vatri stavite vodu, ulje i eterično ulje. Zatim dodajte suhe sastojke i miješajte. Masa će postati jako ljepljiva, ali nastavite miješati. Kada postane homogena, ugasite vatru. Plastelin može ostati bijele boje, a ako želite da bude raznobojan, otkidajte komade od mase, dodajte prehrambenu boju i mijesite dok se dobro ne rasporedi. Plastelin čuvajte u plastičnoj kutiji. Upotrijebite modle različitih oblika, šalice ili čaše i zabavite se valjajući plastelin te izrezujući i ukrašavajući različite oblike.
  • Slažite zajedno jednostavne slagalice. Radite to na ravnoj površini poput stola kako bi djetetu bilo jednostavnije.
  • Pjevajte, plešite ili radite buku s djetetom. Upotrijebite lonac i kuhaču ili uz pomoć plastičnih boca napunjenih rižom napravite vlastite instrumente. Slušajte različitu glazbu kako bi djetetu dali priliku da odabere kakav mu se ritam najviše sviđa. Ako vaše dijete ima poteškoća sa sluhom, skačite u ritmu. Znakovni jezik može biti pun ritma, a na ovaj zabavan način dijete može naučiti i neke ove riječi ili fraze.
  • Na stranici Igram se i učim možete pronaći i ideje za razvojne igre i radne listiće za djecu s razvojnim teškoćama.
  • Na HRT-ovoj platformi za djecu Juhuhu dostupni su brojni kvalitetni sadržaji za djecu, osim crtića tu su i edukativne igre, dokumentarci za djecu, emisije s kreativnim idejama i još mnogo drugih. Dio sadržaja prilagođen je za djecu koja imaju teškoće sa sluhom i vidom te djeci kojoj su materinji jezici romski i bajaški. Sadržaj je dostupan na internetskoj stranici, ali i putem besplatne aplikacije.
  • Matematička igraonica, Slovarica, Glaskalica, Pamtilica, Učimo boje, Koliko je sati, Pisalica, Domino brojalica, Učimo čitati, Učimo slogove samo su neke od aplikacija razvijenih u sklopu ICT-AAC mreže čiju je nadogradnju podržao UNICEF. Aplikacije su besplatne, a djeci predškolske dobi mogu pomoći u učenju slova, brojki i dr. Više o njima možete pročitati na linku – aplikacije.
  • Učite pravilno prati ruke. Sve o tome možete pročitati na našem webu
  • Napunite umivaonik s toplom vodom i sapunom i neka dijete pere svoje igračke. Djeca se vole igrati s vodom. 
  • Složite kolonu autića ili kockica – običnu, po bojama ili vrstama autića.
  • Radite zajedno balone od sapunice!
  • Napravite vlastitu senzornu knjigu! Michelle Turner, stručnjakinja za pokret pokazuje vam kako napraviti senzornu knjigu za svoje dijete.
  • Zaigrajte spajanje parova! Upotrijebite svoj mobitel i napravite fotografije na kojima će biti članovi obitelji, kućni ljubimci, vaš dom i sl. Fotografije isprintajte ili izradite i igra je spremna!
  • Pogodi miris! Uz pomoć čarapa napravite loptice napunjene vrećicama različitih čajeva, lavandom, listovima lovora, ružmarina, zrnima kave i sl. Zajedno njuškajte i pokušajte s djetetom naučiti po čemu miriše koja loptica!

Ovi prijedlozi mogu vam koristiti kao polazna točka, a aktivnosti svkakako prilagodite djetetu, njegovoj dobi, motoričkim i spoznajnim mogućnostima kao i njegovim vlastitim interesima. Ako vidite da dijete određeni tip aktivnosti, primjerice izražavanje kroz slikanje ili glazbu, onda možete dodatno širiti aktivnosti u skladu s interesima djeteta. Nadamo se da će vam ove aktivnosti biti zanimljive i poticajne! Ako i sami imate ideje za neke zanimljive aktivnosti koje bismo mogli uvrstiti u ovaj članak UNICEF vas poziva da ih podijelite na njihovom Facebooku ili na e-mail adresu info@unicef.hr

Prethodna priča

IT stručnjak iz BiH razvio LePetit aplikaciju koja pomaže djeci u razvoju govora i mašte

Naredna priča

Ne pravite kompromise, neka vaša djeca uživaju isključivo u kvalitetenim kašama

Najnovije iz RODITELJI

-->