fbpx

Proljeće u Pionirskoj dolini: Sadržaji za cijelu porodicu

Na obalama Koševskog potoka, dva kilometra prije ušća u Miljacku, već gotovo sedam decenija smještena je Pionirska dolina, prirodna oaza bogata brojnim sadržajima za svaku porodicu.

Devet hektara travnatih površina na jednoj i drugoj obali potoka, ispresijecanih krivudavim stazama kroz cvjećnjake, uz stabla, pored dva jezera, uz potok, između dječjih igrališta, preko drvenih mostića, kroz naselje domova brojnih životinja bio bi kratak opis ove sarajevske prirodne oaze iz ugla ljubitelja prirode i ekologije. Međutim najmlađe Sarajlije ovaj prostor opisuju kao omiljeno i najdraže mjesto koje posjećuju svakog vikenda s roditeljima, nanama, bakama, dedama, drugarima i vršnjacima.

Pionirska dolina jedino je mjesto u Bosni i Hercegovini gdje djeca mogu vidjeti lava, tigra, vuka, medvjeda, risa, lemura, bizona, lisicu, klokana, lamu, jelena, magare, zebru, majmuna i još mnoštvo zanimljivih gmizacava, ptica i drugih životinja. U njoj je mnogo prekrasnih igrališta koja djeci nude igru i zabavu tokom cijelog dana. Svoje tračnice za vrele ljetne dane u 2022. godini već je spremio i električni vozić “Bosna expres”, trampolina je razapela svoje mreže, vrteška ponovo vrti svoje nove krugove, a autodrom je svoj, tokom zime pospani, krov podigao visoko spreman da podrži nove vožnje. Muzika za ovu sezonu već svira svoje prve taktove na centralnom platou. Adrenalin park, na 2,5 hiljade kvadrata, ušuškan je šumarkom uz lijevu stazu od ulazne kapije, pa kao i ostatak stabala i drvoreda već s prvim danima aprila gizda krošnje novim lišćem kako bi vreli sarajevski dani i ove sezone bili ugodniji i ljepši, adrenalinski potpuniji.

S prvim danima aprila Pionirska dolina radit će duže, po ljetnom režimu sve dok ima dnevnog svjetla, kako bi i zaposlene mame i tate nakon posla mogli doći sa svojim mališanima da uživaju u popodnevu. Ako ne stignete od ponedjeljka do petka onda obavezno vikendom otiđite u posjetu, jer tada je  najzanimljivije i svi su tu.

Možete do Pionirske doline i trolejbusom, autobusom, automobilom, biciklom, romobilom, a i šetajući. Imate svega 2.000 metara od Titove, kratko Alipašinom i duž lijepe ulice Patriotske lige, sve do broja 58. Tu je tačno smještena ulazna kapija. U drvenoj kućici- biletarnici kupite ulaznicu, ali samo ako imate više od pet godina. Za one mlađe ulaz je besplatan. Ulaznica za djecu koja imaju između 5 i 15 godina košta 2,5 KM, a oni koji su rođendan slavili više od 15 puta ulaznica košta svega 3,00 KM.  Karte za vožnju vozićem, u vrtešci, autodromu, adrenalinske igre i pustolovine u adrenalin parku, ali i partiju golfa na mini golf terenu ćete dobiti na centralnom platou. Prošetajte obalama Koševskog potoka i upoznajte i sve stanovnike zoološkog vrta. Ovog proljeća dočekat će vas pokoje mladunče, koje uči svoje prve korake i vještine.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Dječija stomatologinja Jovana Hrisa Samardžija za Kidsinfo: Kako spriječiti pojavu karijesa na šesticama

Naredna priča

Lejla i Amar Čamo za Kidsinfo: Teže je putovati s fićom nego s malim djetetom

Najnovije iz VIJESTI

-->