fbpx

Sandra Jamaković Šabanović za Kidsinfo: Zabluda je da se majke odmah zaljube u svoju djecu i dožive platonsku ljubav na prvi dodir

Sandra Jamaković Šabanović, vlasnica Instagram profila @____mamamia____, jedna je od onih influenserica na čijem feedu dominiraju porodične fotografije, odnosno nasmijana lica članova njene porodice. Naime, Sandra ima dvije kćerke; Miu koja će u maju napuniti pet godina i Elu koja ima 14 mjeseci. Za Kidsinfo govori o majčinstvu, postporođajnoj depresiji i odgoju kćerki.

Kidsinfo: Možete li se prisjetiti kako ste zamišljali da će majčinstvo izgledati dok još niste imali djece, a kako se ta ideja mijenjala nakon njihovog dolaska u Vaš život? Koje su Vam bile najveće „zablude“ o majčinstvu?

Sandra: Nisam zamišljala, iskreno. Tek kada sam se zaručila počela sam razmišljati o djeci, ali ne na taj način kako će nam život izgledati. Ja sam neko ko se ne opterećava unaprijed bilo čime, tako je bilo i sa djecom. Kada se Mia rodila svijet se jeste okrenuo naopačke. Prošla sam kroz postporođajnu depresiju i prvih šest mjeseci su mi bili mračni pakao. Kada sam počela izlaziti iz tog užasnog mraka počela sam i doživljavati svoju ulogu majke i svoje dijete. Do tada je sve bio mehanički proces bez neke velike povezanosti, bez osjećaja za postojanje nečega što ste rodili. Ako ćemo o zabludama, neka tu bude ona da se majke zaljube odma u svoju djecu i dožive tu platonsku ljubav na prvi dodir. Kod mene nije bila na prvi nego na 1001, nažalost. Majčinstvo je teško i izazovno, ali i nešto najljepše što u životu jedna žena može iskusiti.

Puno je laži i iskrivljenih slika o životu predstavljeno na Instagramu. Pokušavam dokazati da život nije Instagram i da ne vjeruju svemu što vide

Kidsinfo: Koji su, po Vašem mišljenju, najveći izazovi roditeljstva danas?

Sandra: Biti dovoljno dobar roditelj svom djetetu. Održati čvrste granice koje postavljamo. Odgojiti ih da budu jake, zadovoljne osobe, da poštuju prvo sebe pa tek onda sve ostale i, naravno, da vole sebe takve kakve jesu.

Kidsinfo: Šta su najveći izazovi kada je riječ o odgoju dvije male djevojčice?

Sandra: Jako ih je puno, iskreno. Vrijeme u kojem živimo i društvo u kojem će naša djeca odrastati su bez vrijednosti, karaktera, empatije… ma, bez ičega iskreno. Svaki dan o tome razmišljam. Kako će tek biti za 10-ak godina kada Mia bude u pubertetu, kakvo će to vrijeme  da bude? Mi se trudimo i trudit ćemo se uvijek da iz kuće ponesu one najveće vrijednosti, a to je da prije svega budu dobre osobe i čovjek do srži. Ostalo ćemo u hodu, nadamo se, uspješno savladati.

Kidsinfo: Koliko Vas je dolazak svakog novog djeteta mijenjao i u čemu najviše? U čemu Vas je, generalno govoreći, majčinstvo najviše promijenilo?

Sandra: Na ovo pitanje sam djelimično odgovorila. Ta postporođajna depresija je bila užasno iskustvo, ali opet, s druge strane, ima i pozitivnu neku nit koja vas ojača do te granice da vas više ništa ne može slomiti. Svaki novi izazov vam je lakši nego prethodni i ja mu pristupam na drugačiji način… ne srljam, ne strepim, odvagam pa sudim. Jednostavnim jezikom rečeno ojača vas do srži da ste krhki iznutra, ali psihički prejaki do te mjere da su vam vaša leđa dovoljna da ponesete svaki teret sa lakoćom.

Kidsinfo: Ne postoji starije dijete koje ne pokazuje barem tračak ljubomore prema mlađem. Imate li neku simpatičnu anegdotu kada je o ljubomori među Vašom djecom riječ?

Sandra: Da. Mia je posebno dijete i od prvog dana ta njena ljubomora je toliko mala i slaba da je skoro pa i nema, ali onda kada ispliva na površinu desi se neka situacija koja je, uglavnom,  neprimjetna i nije za reagovanja. Eh, ako joj nije dan i kada ustane na lijevu, kada smo joj svi krivi, onda Ela zna tako „misteriozno“ zaplakati dok se igraju, a da joj ona nije ništa uradila. Ono standardno da i ona hoće puno toga da radi kao i beba je, mislim, klasično ponašanje starijeg djeteta kada beba stigne u kuću. Ali u suštini ona je stvarno jako dobra starija sestra.

Prošla sam kroz postporođajnu depresiju i prvih šest mjeseci su mi bili mračni pakao. Kada sam počela izlaziti iz tog užasnog mraka počela sam i doživljavati svoju ulogu majke i svoje dijete. Do tada je sve bio mehanički proces bez neke velike povezanosti, bez osjećaja za postojanje nečega što ste rodili

Kidsinfo: Čime Vas kćerke u svom odrastanju najviše oduševljavaju?

Sandra: Mia svojom inteligencijom i posebnošću. Ona je jedna od onih ljudi, ako ste ih nekada upoznali, a vjerujem da jeste, koji kada se negdje pojave mjenjaju energiju tog mjesta. Prepozitivna je i ne možete da je ne volite. Ovo su riječi drugih, ja ih samo potvrđujem da ne bude ja sve najljepše o svom djetetu. Ela je još mala, ali je karakter i to mi je baš fascinantno za ovu dob. Zna šta hoće i ne odustaje lako.

Kidsinfo: U kojim momentima Vas najlakše izbace iz takta?

Sandra: Sve zavisi kakav mi je dan.

Kidsinfo: Na koji način volite i nastojite provesti zajedničko, porodično vrijeme?

Sandra: Volim naše zajedničke obroke,  svaki dan ručak i večeru. Mia, naravno, vodi glavnu riječ ili nas zasmijava ili nam skače po glavi, ali svejedno, opet, su najdraži momenti. Zatim zajedničke igre, svaki dan odvojimo barem pola sata za neku zajedničku aktivnost, da li je to neka društvena igra, žmire po stanu ili ganje. Uglavnom bude zabavno. I naravno večernje maženje pred spavanje, to je ritual, te sve ostalo što uključuje zajedničko vrijeme; putovanja, šetnje i tako dalje.

Kidsinfo: Kako su u Vašem domu roditeljske obaveze podijeljene?

Sandra: Ma nema tu podjela sa djecom, uskače ko gdje stigne. Uglavnom, imam punu podršku muža, pomaže mi apsolutno u svemu što se kuće, a i djece tiče. Ako se djeca kupaju on preuzme Miu, ja bebu i tako brže završavamo sve. Kad ja uspavljujem bebu, on je s Miom. Uglavnom, tu smo jedno za drugo. Što se tiče dječijih obaveza, Mia ima samo jednu, da igračke vraća na svoje mjesto i da sve skloni nakon igre. Oblači se sama tako da smo dobar i uigran tim.

Kidsinfo: Kada pogledate na članove svoje porodice, na šta ste najviše ponosni?

Sandra: Na ljubav koju pružamo jedni drugima. Šta će vam šta ako ljubavi nema.

Kidsinfo: Koliko uloga influensera sa sobom nosi odgovornosti i koja je to neka osnovna poruka koju Vi kroz svoj profil nastojite prenijeti?

Sandra: Veliku odgovornost. Zato ja uvijek gledam šta objavljujem i da taj sadržaj bude što jednostavniji i realniji jer puno je laži i iskrivljenih slika o životu predstavljeno na Instagramu. Pokušavam dokazati da život nije Instagram i da ne vjeruju svemu što vide.

Kidsinfo: Porodični život u stvarnosti u odnosu na ono što se može vidjeti na Vašem IG profilu. Koliko se jedno razlikuje od drugog?

Sandra: Ne znam koliko sam kompetentna odgovoriti na ovo pitanje jer ne dijelim ja baš puno svog života na Instagramu osim fotografija, spontanih do onih namještenih i ispoziranih. Ono što podijelim putem storija, ako su djeca u pitanju, tako je kako je i na snimci jer na story stavljam te neke ulovljene trenutke. U posljednje vrijeme Mia ima svoje „vlogerske“ minute i to je to. Ako dijelim savjete, izražavam mišljenje i sve ostalo je 100% onako kako mislim i osjećam. Znaju to svi koji mene prate. Nisam ja za neka maratonska snimanja po čitav dan, iako priznajem da se moram malo aktivirati. Zapala sam u neko čudno stanje neaktivnosti i nikako da se iz njega izvučem.

Kidsinfo: Na Instagramu ste jako popularni i prati Vas veliki broj, prije svega, žena. Javljaju li Vam se često s pitanjima o roditeljstvu i šta je ono što Vas najčešće pitaju?

Sandra: Najviše oko dojenja. Tu se jedino osjećam kompetentnom za dijeljenje savjeta jer sam Miu dojila tri godine, a prošla sam svega i svačega  s njom pogotovo u prvoj godini. Na tu temu rado odgovorim, dajem mišljenje i savjet ako ga mogu udijeliti.

Kidsinfo: Čije Vi savjete o roditeljstvu najradije prihvatate?

Sandra: Ničije. Vodim se srcem.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Amra i Sofia ne kriju emocije: Sretan rođendan princezo

Naredna priča

Sara Bero o odrastanju mlađe kćerke uz sestre s Down sindromom: Sestrinska ljubav je beskrajna

Najnovije iz RODITELJI

-->