fbpx

U Kreativnoj školi “Espressivo” i PPU “Maslačak” kroz muziku i ples stvaramo podsticajan ambijent za djecu

Privatna predškolska ustanova “Maslačak” je osnovana 2015. godine u Sarajevu, kao privatni vrtić koji se razvijao u skladu s potrebama djece ali i pozitivnim reakcijama roditelja na sve rezultate koje postižemo u odgoju i obrazovanju. Takav razvoj predškolske ustanove je bio prirodan, jer je ustanova osnovana kao rezultat vizije osoba posvećenih najvrijednijem dijelu našeg društva, djeci, a zasnovana je na principima profesionalnog djelovanja, prijateljstva kao najefikasnijeg modela saradnje i posvećenosti brizi i kvalitetnom rastu i odrastanju najmlađih, zbog čega je uz vrtić osnovana i Kreativna škola za muziku i ples “Espressivo”.

Svaki segment rada je pažljivo isplaniran što vrtić “Maslačak” čini ugodnim mjestom za zdravo i sretno djetinjstvo, ispunjeno ljubavlju, znanjem, smijehom, muzikom i plesom. To je okruženje u kojem djeca mogu otvoreno iskazati svoje potrebe, emocije i formirati zdrave stavove o životu i svijetu oko sebe.

Zaintrigirani idejom primjene specifičnih znanja i vještina poput muzike i plesa u odgoju djece, razgovarali smo sa direktorom vrtića, Adisom Vugom uglednim profesorom klavira sa višegodišnjim iskustvom u radu sa djecom i mladima.

Kidsinfo: Obzirom na to da iza sebe imate bogato muzičko iskustvo, šta za Vas predstavlja muzika?

Adis:Rado se sjetim svog prvog instrumenta, klavira kojeg sam dobio sa tri godine. Zapravo prije bih rekao da se sjetim oduševljenja da svojim prstima stvaram zvukove, jer u tom period je moje sviranje bilo daleko od muzike. Ljubav prema muzici dugujem svom ocu koji svira gitaru i koji mi je prenio i prva znanja o muzici. Siguran sam da je muzika napravila neraskidivu vezu koju nas dvojica i danas imamo.

Smatram da se moja muzička karijera u potpunosti ostvarila kroz rad sa djecom, budeći iste takve emocije i oduševljenje u dječijim očima i srcima – pa sa ovog aspekta, mogu reći da muziku smatram stilom života, načinom na koji zdravo komuniciramo i iskazujemo širok spektar emocija koje prolazimo u životu od najmlađe dobi, ali i vještinom koju trebamo nesebično prenositi i dijeliti.

Sve to me motiviše da u prve godine života što više mojih malih sugrađana i sugrađanki donesem više radosti, sreće i uživanja kroz muziku i ples. A ko zna, možda neko i otkrije talenat i ljubav prema muzici baš u našem vrtiću.

Kidsinfo: Kakvu ulogu bi muzika i ples trebali imati kada je riječ o rastu i razvoju djece?

Adis: Uloga muzike i plesa u ranom i predškolskom periodu doprinosi razvoju verbalnih i neverbalnih vještina djeteta, poboljšava kognitivne procese (razvija pamćenje, mišljenje, opažanje), kreativnost i socijalne interakciju djece, ali meni najdraži benefit je sreća i zadovoljstvo u individualnim životima mališana. Jednostavno, muzika i ples imaju nebrojeno mnogo benefita i zbog toga djeci treba omogućiti prijateljstvo sa muzikom, praktičnim muzičkim igrama, sviranjem, instrumentima, pjevanjem  i plesom u što ranijoj dobi.

Kreativna škola za muziku i ples “Espressivo” u svojoj ponudi ima časove klavira, gitare i plesa. Radimo sa djecom od predškolskog uzrasta do navršene 15. godine života

Kidsinfo: Svjedoci smo šarolike ponude kada je o današnjoj muzici riječ, a o kvalitetu bi se moglo raspravljati. Kojim parametrima bi se, prije svega roditelji, a zatim i vaspitači, treneri… trebali voditi pri izboru muzike za djecu?

Adis: Danas je muzika sastavni dio života i svima nam je dostupna kroz različite vrste medija. Žanrovi u punudi su raznoliki te mislim da je potrebno staviti fokus na izbor muzike koja mora biti prilagođena uzrastu djeteta i dati mu priliku da samo odluči o svom ukusu i pravcu koji preferira. Važno je voditi računa da dijete iskusi muziku na način koji će pomoći, olakšati i uljepšati odrastanje koje nekada može biti prilično izazovno. Mi, u Kreativnoj školi “Espressivo” i PPU “Maslačak”, se trudimo učiniti baš to – kroz muziku i ples stvoriti siguran, ali i podsticajan ambijent u kojem djeca slobodno grade svoje ambicije za budućnosti. Moj savjet je jednostavan, pokažite djeca sve a oni će sami odabrati kvalitet.

Kidsinfo: Na koji način muzika i ples utiču na razvoj kreativnosti?

Adis: Muzika i ples utiču na sve obrasce koji se odvijaju u našem mozgu, stvaraju nove veze između neurona što omogućava različite pristupe izazovima i potencijalnim problemima. Postoje studije koje ukazuju na to da djeca koja se u predškolskom uzrastu konstantno bave muzičkim aktivnostima, brže i sa većom tačnošću savladavaju probleme u igrama, te da razmišljaju “bistrije” i kritički. Muzika i ples nas jednostavno uče da sa više mašte i kreativnosti dolazimo do rješenja, ali i da duhovno i kulturno budemo ispunjeni.

S druge strane svi znamo da su muzika i ples zabavne aktivnosti,a najlakše je učiti kroz zabavu, tako da djeca koja odrastaju u okruženju ispunjenom odabranom i podsticajnom muzikom pokazuju bolje rezultate, lakše ostvaruju interakciju sa drugim ljudima i bolje se uklapaju u nove sredine. Neizostavan je i benefit na razvoj motoričkih sposobnosti, koordinaciju tijela i pokreta kao i snagu. Uvijek se sjetim da djeca u majčinom trbuhu prvo razviju čulo sluha, i svoje prve pokrete razvijaju kao odgovor na zvukove koje čuju kroz tijelo i kožu majke, tako da sam siguran da je muzika najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Danas je muzika sastavni dio života i svima nam je dostupna kroz različite vrste medija. Žanrovi u punudi su raznoliki te mislim da je potrebno staviti fokus na izbor muzike koja mora biti prilagođena uzrastu djeteta i dati mu priliku da samo odluči o svom ukusu i pravcu koji preferira

Kidsinfo: Koji su sadržaji koje nudi vaša škola?

Adis: Kreativna škola za muziku i ples “Espressivo” u svojoj ponudi ima časove klavira, gitare i plesa. Radimo sa djecom od predškolskog uzrasta do navršene 15. godine života. Otvoreni smo za sve polaznike PPU Maslačak, ali i za svu djecu i roditelje koji su zainteresirani za rast i razvoj kroz svijet muzike. Radujemo se otkrivanju novih talenata.

Često nas pitaju da li dijete mora biti talentovano da bi pohađalo našu školu i uvijek rado objasnim znatiželjnim roditeljima da sreća koju stvara muzika nema veze sa talentom, da benefite odrastanja uz muziku imaju svi koji je iskuse. Važno je od djece očekivati posvećenost, znatiželju i radoznalost, te hrabrost da pokušaju svirati ili plesati, ali im nikada u tako ranoj dobi ne trebamo stavljati dodatno breme i  dodatno očekivanje da oni trebaju karijeru graditi u tom pravcu.

Kidsinfo.Koja je vaša preporuka za roditelje?

Adis: Savjetujem roditeljima da za svoju djecu izaberu sadržaje koji će obogatiti njihovo odrastanje i pomoći im da se u budućnosti nose sa izazovima savremenog života, a da to rade “sa pjesmom”. Nije samo važno pronaći mjesto ili osobu koja će čuvati naše dijete za vrijeme našeg radnog vremena. Potrudite se da dijete bude u brižnom okruženju koje će mu omogućiti da iskaže svoju ličnost, interese, želje i strahove, te da obikuje svoje stavove i težnje za budućnost.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Benefiti Brainobrain edukativnog programa za djecu: Samopouzdanje

Naredna priča

Porodila se Aida Đapo Muharemović: Cijeli vam se svijet promijeni na bolje

Najnovije iz VIJESTI

-->