fbpx

Aida Čamdžić: Djecu od malih nogu učimo da osuđuju

Poznata bh. influenserica Aida Čamdžić, majka sinova Vanje i Arijana, na društvenim mrežama, osim o ljepoti i modi, često govori i o majčinstvu.

Aida je sada povezala te oblasti, te se osvrnula na to čemu djecu učimo kada od njih tražimo da nose određenu vrstu odjeće.

Zašto se djeci u školi nameće pravilo šta trebaju da oblače i kako treba da izgledaju? Ja iskreno smatram da je društvo i svijest o društvu malo odmaklo od tih principa i da smo malo napredovali kao društvo. Primjer, kada bih ja izjavila da takva svijest vlada jer je prosječna dob, preko 50 godina, zaposlenih u prosvjeti i generalno u državi i da iz tog razloga imamo zastarjele prncipe mišljenja, to bi bila dobna/starosna diskriminacija. Samim tim nametanje bilo kakvih principa djeci u dobi kada se razvijaju kao ljudska bića smatram da je, takođe, diskiminacija. Ja lično smatram da djeca kroz svoj izgled, ponašanje i odjeću prikazuju svoj identitet jer u tim godinama to im je najprirodniji način da pokažu šta su oni ustvari. Isto tako smatram da sve to ne definiše djecu kao učenike, sinoce, braću i ljude generalno. Stalno se vodimo u životu tim da odijelo ne čini čovjeka, a onda djeci namećemo da budu u istim odijelima – napisala je ona.

Naime, Aida je dodala da nam se upravo zbog ovakvog stava dešava da ljudima sudimo po izgledu, te da to prenosimo na djecu.

Na ovaj način djeci od malih nogu usađujemo stav i razmišljanje da drugima oko sebe u društvu sude po izgledu, a to znači da djecu od malih nogu učimo da osuđuju… što nam je trenutno najveći globalni problem – napisala je Aida.

Podsjećamo, Aida je nedavno za naš portal govorila o razvodu s kojim se suočila, a njen intervju pročitajte ovde.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

UNICEF BiH: Uticaj pandemije COVID-19 na loše mentalno zdravlje djece i mladih predstavlja „vrh ledenog brijega“

Naredna priča

Damir Džumhur dobio sina

Najnovije iz RODITELJI

-->