fbpx

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Fizički izgled nakon porođaja nije prioritet

Lejla Suljić je diplomirana pedagoginja, majka jednogodišnje kćerke i vlasnica Instagram profila @trudnice.mame.bebe putem kojeg nastoji da olakša mamama i trudnicama kada je riječ o njihovim dilemama. Za naš magazin piše o temi koja je uvijek aktuelna, tačnije o višku kilograma nakon porođaja i pritisku okoline koja „insistira“ na savršenom izgledu žene.

Sigurna sam da se dosta vas susretalo s komentarima ili pitanjem koje se tiče fizičkog izgleda nakon trudnoće i porođaja. Dok se pokušavamo snaći u životu koji podrazumijeva sasvim novi ritam, te u novoj, najvažnijoj životnoj ulozi, oporavljajući se od iscrpljujućeg perioda trudnoće i porođaja, često osjećamo da nemamo energije da ljudima objašnjavamo da nam fizički izgled, trenutno, nije prioritet.

PITANJA OKOLINE

I zaista nije, niti bi trebao biti. Svaka od nas zaslužuje malo vremena za oporavak i navikavanje na sve ono što uslijedi nakon što postanemo majke. Naime, kao trudnice prolazimo kroz mnogo različitih faza kako bismo na svijet donijele najveću radost. To, između ostalog, znači da brinemo gdje boravimo i kako se krećemo, te mazimo i pazimo našu bebicu i spremamo se za njen dolazak,  a onda dođe i ono najvažnije – u velikim bolovima je donosimo na svijet.

Nakon svega toga, a od mnogo stvari koje bi nas neko trebao i mogao pitati, oni izaberu da nas pitaju zašto smo se udabljale, dobile strije, akne ili neke druge stvari koje su, kada ste u drugom stanju, sasvim uobičajne.

PODRŠKA MAJKAMA  

Umjesto da nas pitate kako se osjećamo, da nam čestitate na svemu što smo prošle kako bismo, na kraju, uspješno donijele jedno malo biće na svijet, vi pitate o fizičkom izgledu koji je u tom momentu najmanje bitan i koji nas, uopšte, ne definiše. Svaka od nas želi što bolje da izgleda i uvijek o tome vodimo računa, ali naše majčinstvo, trud, zalaganje, odricanje, krakter i ljudskost ne definiše nekoliko kilograma viška ili nekoliko linija na stomaku. Umjesto toga izaberite da novopečenu majku pitate da li joj je potrebna pomoć ili je pohvalite za sve ono što uspješno radi i dajte joj podršku u novoj ulozi koju je dobila.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Mirka Vasiljević nakon četvrtog porođaja: U formu sam se vratila zbog obaveza prema djeci

Naredna priča

Savršeni jesenji outfiti: Iskopirajte stil Leyle Hajrović

Najnovije iz VIJESTI

-->