fbpx

Kanton Sarajevo: U septembru neće biti nastave ako ne bude vakcine za prosvjetne radnike

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantona Sarajevo donio je odluku da nastave u školama u Kantonu Sarajevo 1. septembra neće biti ukoliko se prosvjetnim radnicima ne osiguraju vakcine protiv Covid-19.

To je kazao predsjednik Sindikata KS Faruk Bešlić na konferenciji za medije na kojoj su danas predstavnici tog sindikata iskazali nezadovoljstvo zbog načina rada Vlade Kantona Sarajevo na rješavanju pitanja vakcinisanja prosvjetnih radnika.

On je obrazložio da je Sindikat Vladi KS i ministru zdravstva KS Harisu Vraniću u aprilu ove godine uputio molbu da u prioritete za vakcine budu i prosvjetni radnici, a odgovor koji su dobili nakon 50 dana bio je da će, kako je Bešlić rekao, uputiti zahtjev Zavodu za javno zdravstvo  KS.

Podsjetio je da su prosvjetni radnici u vrijeme pandemije koronavirusa držali online nastavu učenicima i dali su veliki doprinos u obrazovanju iako su radili u otežanim uslovima. Od koronavirusa umrlo je 15 prosvjetnih radniika.

Stoga, kazao je Bešlić, Sindikat iskazuje najoštriji protest Vladi KS, Vladi Federacije, Vijeću ministara BiH zbog načina kako se ophode prema prosvjetnim radnicima, ljudima koji su u vrijeme pandemije koronavirusa dali veliki doprinos u segmentu obrazovanja, iako su radili u teškim uvjetima.

Pozivamo Vladu KS, Vladu Federacije BiH, Vijeće ministara BiH da počnu raditi svoj posao, iako su zakasnili. Vlada Kantona Sarajevo priča bajke, kako neko neće potpisati ugovor. Pozivam Fortu nek izađe iz svog kabineta, neka malo prohoda po diplomatskim predstavništvima i neka traži vakcine – kazao je Bešlić.

Ministra zdravstva KS Harisa Vranića smatra odgovornim za stanje, odnosno, kako je kazao „haos koji je jučer bio s vakcinama”, a da se Vranić, također, “ograđuje od odgovornosti“.

Također ministrica obrazovanja u Vladi KS Nida Hota-Muminović, po riječima Bešlića, snosi odgovornost za 6.000 ljudi, prosvjetnih radnika. Stoga je upozoravaju da se prihvati svog posla, da problem riješi onako kako je riješila Zenica, ako to ne može da uradi, kazao je Bešlić, onda neka da ostavku.

Mi tražimo, dodao je, da se onaj dinar, zdravstveni, koji smo uložili da nam plate prijevoz i da idemo u Srbiju da se vakcinišemo i da zaštitimo zdravlje za one ljude koji hoće na vakcinu.

Ne moramo više, istakao je, iz svojih džepova da plaćamo putne troškove za Srbiju i nazad dva puta, jer, kako je naveo, mi smo platili zdravstveno osiguranje i tražimo da zaštite naše zdravlje, naše živote. Ako su nesposobni neka daju ostavke i neka traže druge ljude koji će to raditi.

Ne želimo da prodajemo živote zbog njihovih političkih fotelja. Još jednom nema nastave u septembru ne bude li vakcine – poručio je predsjednik Sindikata KS Faruk Bešlić.

(FENA, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Poznate mame kao inspiracija: Omiljene odjevne kombinacije za ljeto

Naredna priča

Smršala je 18 kilograma: Sanja Kužet otkrila kako je dovela liniju do savršenstva

Najnovije iz VIJESTI

-->