Poznata bh. novinarka Arduana Pribinja jedna je od onih žena koje uživaju u kuhanju, a svoje recepte objavljuje na blogu “Delicious by Arduana”.
– Kuhanje me odmara i opušta. Oduvijek sam voljela kuhati i oduvijek su moji prijatelji voljeli dolaziti na druženje uz specijalitete koje spremam – rekla je ona u jednom od intervjua.
U nastavku vam donosimo Arduanin recept za kolačiće sa čokoladnim mrvicama.
– Sigurna sam da svi u kući imate sve sastojke potrebne za ove kolačiće. Napraviti ih je super jednostavno i jedini problem s njima je što nestaju u minuti – napisala je.
Sastojci:
1/2 šolje šećera
3/4 šolje tamnog šećera
1 kašičica soli
1/2 šolje rastopljenog putera
1 kašičica vanilin ekstrakta ili vanilin šećera
1 1/4 šolje brašna u koju ste dodali kašičicu praška za pecivo
1 jaje
otprilike 150 gr čokoladnih mrvica ili čokolade koju možete izlomiti na male komade
Postupak:
U duboku zdjelu staviti puter, obje vrste šećera i so i mutite koristeći mikser dok se šećer ne istopi. Dodajte jaje i vanilin šećer i nastavite miješati još malo. Primijetit ćete da se masa odvaja od mutilica.
Na kraju dodajte jednu cijelu + jednu četvrtinu šolje brašna pomiješanog s praškom za pecivo. Odložite mikser i sjedinite brašno drvenom kašikom. Ovo ne trebate dugo miješati, tek da se brašno sjedini s masom. Na kraju dodajte čokoladu.
Tijesto ostavite u frižideru najmanje 30 minuta. Ukoliko želite intenzivniji okus kolačića, neka tijesto ostane u frižideru preko noći. Na papir za pečenje redajte kolačiće formirane u loptice i pecite na 180 stepeni 12 do 15 minuta (ovisno o veličini kolačića). Ja ih nikada ne pečem duže od 15. Nemojte da vas mekoća tijesta zavara, kada se ohlade oni ce se stegnuti.
(Preuzeto s deliciousbyarduana.com)