fbpx

Samra Menzilović Ćatić za Kidsinfo: Majka sam koja shvata da je autoritet ključni faktor odgoja

Voditeljica i jedna od napopularnijih bh. influenserica, Samra Menzilović Ćatić, majka je 14-godišnje djevojčice Ajke i osmogodišnjeg sina Isaka. Ne krije da upravo djeca, kako ističe, njena lavica i škorpion, njen svijet čine savršenim, a za naš portal govori o majčinstvu.

Kidsinfo: Jedna ste od onih poznatih mama na čijim društvenim mrežama rijetko, ako i ikako,  možemo vidjeti objave vezane za majčinstvo i djecu. Zbog čega ste odlučili da taj dio Vašeg života ostane „privatan“?

Samra: Smatram da moja djeca imaju pravo na „privatnost“. Ako je mama odlučila da bude u javnosti, oni sigurno nisu i iskreno ne znam ni jedno dijete koje je fascinirano javnim eksponiranjem. Recimo, kada govorimo o planetarno popularnim ljudima, oni i njihove porodice su osuđeni na javni život, ali molim vas, kod nas je smiješno kada neko kaže: „Ja sam javna ličnost i moram, znate, moram djecu predstaviti javnosti“. Moja djeca imaju miran, porodični život i mama ne zarađuje na konto njihovih fotografija na društvenim mrežama. Ova mama želi da njeni klinci imaju što sretnije djetinjstvo i da odrastaju bez slikanja za Instagram i ostalih snimanja. A s psihološke tačke gledišta još nigdje nisam pročitala da djeca trebaju da se izlažu tolikom presingu fotkanja i snimanja. Djeci su potrebne „dječije“ stvari kao što je čitanje pred spavanje, izleti bez slikanja i putovanja s privatnom arhivom da bi se sutra mogli prisjetiti tih lijepih trenutaka.

Kidsinfo: Na koji način kontrolišete, tačnije savjetujete djecu kada je upotreba pametnih uređaja i društvenih mreža u pitanju?

Samra: Bolest „ekranizacije“ je zahvatila 90 posto mališana i to je pretužna činjenica. Ta djeca nemaju razvijene govorne aparate i pažnja im je usmjerena samo na pametne uređaje. To je samo olakšavajuće za roditelje što je opet strašno jer djeca nisu tu da bi olakšala nama popodnevnu kaficu s prijateljicom. Djeca su tu da bi mi njima pružili sve što smo dužni kao roditelji. Moja djeca nemaju pristup društvenim mrežama niti žele jer više vole čitati, crtati i ispunjavati vrijeme tako što stiču znanje. Ne kažem da je lako, ali znam da će sutra imati dobre temelje za život. Naravno da gledaju crtane, ali i tada kontrolišem sav sadržaj i imaju vrijeme predviđeno za to.

Poslije prve trudnoće, ja mjesec i po nisam znala za sebe zbog mastitisa i na kraju nisam uspjela dojiti. Osude okoline nisam izbjegla, a uz to sam vodila borbu i s viškom kilograma. To je bio iznimno težak period za mene. Drage majke, uredu je reći da je teško i da trebate pomoć, uredu je da nije sve savršeno i uredu je da se osjećate nekada bespomoćno jer majčinstvo je najteži posao na svijetu

Kidsinfo: Vaša kćerka Ajka je tinejdžerka. Šta postaju najveći izazovi roditeljstva kada dijete dođe u teen godine?

Samra: Ja samo mogu reći da me Bog pogledao s tim djetetom i beskrajno sam zahvalna na takvom biseru. Djevojčica koja je Efi u ovom ludom svijetu, drugačija i svoja. Odgovorna je i pametna, a vjerujem da je to više do njenog karaktera nego što sam ja savršena u odgoju, jer savršenih roditelja nema. Ajku učim da u životu ne zavisi od nekog i da bude sretna sama sa sobom jer drugarice su od danas do sutra. Učim je da se što više obrazuje i da ulaže u sebe. Najbolji prijatelji smo joj mi, a kada nas ne bude mora naučiti da vjeruje svojim instinktima. Učim je da bude jaka i neovisna žena.

Kidsinfo: Šta je ono čemu djeca uče Vas?

Samra: Nekako će ispasti da hvalim svoju djecu, ali moja djeca su zaista divni klinci s manirima kakvi se danas rijetko vide kod djece. Nisu razmažena i vrlo su racionalna djeca. Uče me dobroti kada dođem kući razočarana u ljude. Tada osjetim tu čistu energiju od njih i shvatim da postoji dobro u ovom svijetu, a to su te neiskvarene duše.

Kidsinfo: Šta je ono što Vam je, kada je riječ o njihovom vaspitanju, posebno bitno?

Samra: Mama ih uči da budu dobri ljudi, da pomognu i da budu iskreni prema sebi. Biće tu grešaka, i sama sam ih činila, ali moraju priznati sebi da su pogriješili, te moraju naučiti iz te greške. Nejteže je na svojim greškama učiti, ali je, nažalost, jedino učinkovito. Želim da paze jedno drugo i kad mene ne bude više moraju shvatiti da su oni jedno drugom sve. Učim ih i da daju sve od sebe da ostvare svoje sne, ma koliko veliki bili, moraju znati da želja i ideja pokreću svijet.

Kidsinfo: Kakav ste odnos uvijek nastojali graditi sa svojom djecom? Koliko ste im, kako često možemo čuti, drugarica i gdje postavljate granicu između „drugarstva“ i autoriteta?

Samra: Nastojala sam biti što manje posesivna kao majka. Želim da sami izaberu svoja zanimanja i da slijede svoje snove. Ne želim da im namećem bilo šta u životu. Ali sam majka koja shvata da je autoritet ključni faktor odgoja. Sada sam upućena u sve sfere njihovog života, ali će doći vrijeme kada će odrasti, a tada želim da znaju da imaju majku kod koje će uvijek imati utočište. Želim da sami nauče da su njihovi roditelji ljudi koji će ih štiti i kada možda misle da nema potrebe jer su odrasli.

Kidsinfo: Šta je ono što ste, kada je odgoj u pitanju, svojim roditeljima zamjerali, a sada primjenjujete u odgoju svoje djece?

Samra: Moji roditelji su uradili najbolje što su mogli. Mladi su me dobili i nastojali su me odgojiti u skladu s vremenom koje je iza nas. Mami sam zamjerala strogoću i kontrolu, ali sada to shvatam potpuno jer majka želi što više da zaštiti svoje dijete i sve „ulazne“ informacije su joj potrebne (smijeh).

Kidsinfo: Šta za Vas predstavlja majčinstvo?

Samra: Majčinstvo vas promijeni onog momenta kada na svijet donesete svoje dijete jer odjednom osjećate nepoznat strah pomiješan s ljubavlju. Držite svoje dijete i već tog momenta se pitate kako ću od ovog sićušnog bića napraviti  dobrog čovjeka, odnosno ženu. Ta ljubav je univerzalna i ne može se mjeriti ni sa čim što ste do rođenja svog djeteta iskusili. Majčinstvo je odgovornost i zaista za nju morate biti borbeno spremni.

Kidsinfo: O kojim stvarima vezanim za majčinstvo se ne priča dovoljno, a trebalo bi?

Samra: O tome koliko je teško biti majka. Žene kada postanu majke ne žele priznati da je nekad uredu reći koliko je ovo teško. Pogotovo na društvenim mrežama gdje vidimo savršene slike odmah nakon porođaja, nasmijane majke koje drže svoje bebe. Znate, nije sve tako sjajno. Poslije prve trudnoće, ja mjesec i po nisam znala za sebe zbog mastitisa i na kraju nisam uspjela dojiti. Osude okoline nisam izbjegla, a uz to sam vodila borbu i s viškom kilograma. To je bio iznimno težak period za mene. Drage majke, uredu je reći da je teško i da trebate pomoć, uredu je da nije sve savršeno i uredu je da se osjećate nekada bespomoćno jer majčinstvo je najteži posao na svijetu.

Žene koje postanu majke moraju shvatiti da je to prioritet u odnosu na sve drugo. Prvo majčinstvo, pa pet praznih mijesta, a onda vaše potrebe jer naša djeca nisu tražila da se rode, mi smo željeli da ih donesemo na svijet

Kidsinfo: Šta su, po Vašem mišljenju, najveći izazovi majčinstva danas?

Samra: Svijet je okrutno mjesto i svjedočimo situacijama u kojima djeca i mladi dižu ruku na sebe jer ne vide drugi izlaz. Mi majke moramo svojoj djeci ukazati na to da za sve postoji rješenje i da je majka tu za njih u svakom momentu. Žene koje postanu majke moraju shvatiti da je to prioritet u odnosu na sve drugo. Prvo majčinstvo, pa pet praznih mijesta, a onda vaše potrebe jer naša djeca nisu tražila da se rode, mi smo željeli da ih donesemo na svijet.

Kidsinfo: Biti majka djevojčice i dječaka…. može li se govoriti o drugačijoj vrsti odgovornosti, odnosa…?

Samra: Ja ne pravim razliku među djecom i odgajam ih isto. Želim da oboje budu odgovorni, da znaju da se brinu o sebi jer danas sve ono što mogu muškarci, mogu i žene i obratno. Također, mišljenja sam da i muškarac mora naučiti da bude odgovoran za sebe, pa tako da sutra, kada zatreba, zna oprati suđe i upaliti mašinu jer ko zna gdje će ga život odvesti. Oboje moraju znati čvrsto stajati na zemlji, a da bi to postigli ja moram kao majka imati isti pristup oboma.

Online nastava je s našim sistemom i nastavnim gradivom nešto najgore što se djeci moglo desiti. Ja sam ona majka koja javno kritizira naše školstvo, tu se pod hitno moraju uvesti reforme jer je ovo što oni djeci rade s nastavnim planom zločin

Kidsinfo: Mnogi ističu kako ih je period korone naučio mnogim stvarima. Na koji način je on djelovao na Vas i članove Vaše porodice?

Samra: Ovaj period je sve nas promijenio, htjeli mi to priznati ili ne. Promijenili smo životni stil, usporili smo i vidjeli da možemo živjeti drugačije. Ja sam dijete rata i izolaciju sam mnogo teško podnijela. Vratilo me je u period kada sam vrijeme provodila u podrumu. Međutim, ovaj dio koji se odnosi na to da smo bili primorani da usporimo mi se dopao jer sam shvatila u kojoj mašini sam bila i koliko sam sebe trošila na nebitne stvari i ljude.

Kidsinfo: Online nastava iz Vašeg ugla?

Samra: To je sa našim sistemom i nastavnim gradivom nešto najgore što se djeci moglo desiti. Ja sam ona majka koja javno kritizira naše školstvo, tu se pod hitno moraju uvesti reforme jer je ovo što oni djeci rade s nastavnim planom zločin. Situacija je takva da se moramo prilagoditi, ali sve će ovo proći i onda nas čeka borba s reformom školstva.

(Milica Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Porodično druženje: Ovako su poznati proveli vikend

Naredna priča

Modni savjeti Sabrine Tubić: Šta nositi u trudnoći

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->