U potrazi ste za kolačem koji je izuzetno ukusan, a jednostavno se sprema? Predlažemo vam da napravite obrnuti kolač sa šljivama po receptu Harryja Coopera.
– Razmišljajući šta napraviti sa šljivama, a da nije šljivopita došao sam na ideju da napravim “ naopaki kolač” – napisao je Harry.
POTREBNI SASTOJCI:
- 4 jaja
- 100 g pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml mlijeka
- 80 ml ulja
- 60 g šećera
- 500 g šljiva
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
PRIPREMA:
-
Šljive izrezati na polovine i očistiti košpe
-
Šljive pomiješati sa 50g šećera i vanilin šećerom
-
Poredati šljive u kalup za torte koji ste prethodno premazali puterom ili maslacem.
-
Pjenasto umutiti jaja
-
Dodati, kašiku po kašiku, šećer
-
Potom postepeno dodavati mlijeko, ulje i brašno sa praškom za pecivo
-
Smjesu za biskvit preliti preko šljiva u kalup
-
Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C 45 min
-
Nakon pečenja ostaviti 10-15 minuta da se ohladi te onda staviti preko tanjir i okrenuti . Tako da na tanjiru imate kolač sa šljivama na vrhu
(Kidsinfo.ba)